Bulut Tabanlı Oyun Servisleri ile Pahalı Ekran Kartına İhtiyacın Yok

2 Mart 2021

Bulut Tabanlı Oyun Servisleri ile Favori Oyunlarını Oynamak için Oyun Konsoluna ve Pahalı Ekran Kartına İhtiyacın Yok

“Yıl olmuş 2021, ben hâlâ oyundaki karakteri doğru düzgün yönetmek için bulutlara bakmak zorunda kalıyorum!” diyenlerden biriysen, seni anlıyoruz. Evet, yeni nesil oyunlar, orta karar bilgisayarların canına okuyor, fps’ler yerlerde sürünüyor ve sen, çözüm olarak ekran kartının biraz daha nefes alabilmesi için elinden gelen her şeyi yapmaya gayret ediyorsun. Aslına bakarsan, bazı parçalarını güncelleyerek bilgisayarının performansını artırman mümkün oluyor. Ama mining camiası, 2021 başları itibarıyla piyasada ekran kartı bırakmadı, var olan kartlar da el yakıyor. Hatta güçlü bir ekran kartı fiyatına, yeni nesil bir oyun konsolu ve üstüne bir de laptop alınabiliyor. Tabii bütçen kısıtlıysa ve içindeki oyuncu, güncel oyunları deneyimlemen için sana baskı yapıyorsa bulut tabanlı oyun servislerini dikkate alman gerekiyor. Çünkü bu servisler, eski bilgisayarlarla bile Control ve Cyberpunk 2077 oynayabilmeni sağlıyor.

Bulut Tabanlı Oyunculuğa Adım Atın

Oyuncuların daha çok ekran kartlarıyla tanıdığı NVIDIA, yapay zekâ çalışmalarından süper bilgisayar üretim süreçlerine kadar pek çok alanda faaliyet gösteriyor. GeForce Now servisinin de meydana çıkması, şirketin bu gücünü oyuncular için kanalize etmesiyle mümkün oluyor. Bazı oyun yayıncılarıyla iş birliğine giden NVIDIA, bilgisayarına indirip kolayca kurabileceğin bir uygulama ile Steam, Epic Games Store, GoG.com, Ubisoft Connect gibi oyun platformlarındaki oyunları, 1080p çözünürlükte ve 60 fps hızında oynayabilmeni sağlıyor. Sistem kaynaklarını minimum düzeyde kullanan GeForce Now’ı en iyi şekilde tecrübe edebilmen için yüksek hızlı bir internete sahip olman bekleniyor. Yayın akış kalitesini uygulama, kendisi belirleyebileceği gibi dilediğin takdirde bağlantı hızın doğrultusunda çeşitli özelleştirmeler yapmana imkân tanınıyor. Bir süredir yurt dışındaki oyuncuların keyifle kullandıkları bu hizmet, NVIDIA’nın Türkiye’deki teknoloji markalarıyla iş birliğine gitmesi sayesinde artık Türkiye’de de kullanılabiliyor. Aylık ödeme modeliyle çalışan sistem, yeni bir bilgisayar toplayıp oynamaktan çok daha kârlıya geliyor.

Uzun Bekleyişin Ardından NVIDIA GeForce Now Türkiye’de

bulut-tabanli-oyun-servisleri-geforce-now

Teknoloji ve oyun dünyasına dair haberleri takip ediyorsan, mutlaka duymuşsundur; GeForce Now, Game+ desteğiyle Türkiye’de de kullanılabiliyor. Bir süredir beta konumunda olan ve yalnızca sınırlı sayıda katılımcının deneyimleyebildiği hizmetin Türkiye ayağı, NVIDIA sunucusunun Ankara’ya konumlandırılması sayesinde neredeyse gecikmesiz yürütülüyor. Hizmete ait uygulamayı yükleyip oyun kütüphanelerini uygulama ile eşleştirdikten sonra kısa süren bir hesap tanımlama işleminden sonra Now’ın kapsamındaki tüm oyunları, sanki kendi bilgisayarında çalışıyormuş gibi oynaman mümkün oluyor. Bitrate seviyesinin yüksek ve klavye-fare gecikmelerinin hissedilmeyecek derecede düşük oluşu, oyun deneyimini olumlu yönde etkiliyor. Oyunları, âdeta kendi bilgisayarında çalıştırıyor gibi olduğun için grafik detay seviyesini dilediğin gibi değiştirebiliyorsun ki bu ayarlar içerisinde ray tracing gibi özellikler de bulunuyor. Bu sayede Control ve Cyberpunk 2077 gibi on binlerce liralık bilgisayarlara bile havlu attıracak oyunlar pürüzsüz şekilde oynanabiliyor. Hatta bazı oyunları akıllı telefon gibi aygıtlarla da oynamana imkân tanınıyor.

Google Stadia Rakiplerinin İzinden Gidiyor

bulut-tabanli-oyun-servisleri-google-stadia

Hizmet açma, hizmet tanıtma ve açıp tanıttığı hizmetleri itinayla sonlandırma konusunda epey hünerli olan Google’ın senin de aralarında olduğun oyuncular için tanıttığı Stadia servisi, hem servise özel oyunları hem de sunduğu konforla öne çıkıyor. Google’ın stream tabanlı video ve müzik servislerine atıfta bulunarak tanıttığı hizmet, evet, gelecek vadeden bir proje ama şu an Türkiye’de kullanılamıyor. Google’dan yetkili isimlerin açıklamalarına göre yakın zamanda da kullanılabilecek gibi görünmüyor. Öte yandan, çok büyük umutlarla Stadia kadrosuna katılan ve ilk Assassin’s Creed oyunundan tanıdığımız Jade Raymond gibi önemli isimlerin birer birer projeden ayrılması, Stadia’nın da sonlandırılan diğer Google hizmetlerinin akıbetini yaşayacağı izlenimini veriyor.

Steam Link, Now ve Stadia’ya Göre Daha Geleneksel

bulut-tabanli-oyun-servisleri-steam-link

Yazıda adını andığımız diğer platformlardan farklı olan Link, senin de bildiğin gibi bulut hizmeti kategorisinde yer alsa da diğer hizmetlerle tam anlamıyla örtüşmüyor. Zira Link’i kullanabilmen için kendi bilgisayarını akış cihazı olarak belirleyip akıllı telefon, televizyon gibi birimlere akış yapman gerekiyor. Steam, kütüphanendeki oyunları farklı ekranlarda tecrübe etmen için güzel bir yöntem ama güçlü bir bilgisayarın yoksa Link’in büyük bir anlamı kalmıyor.

Oyun keyfini arkadaşlarınla sürmek ve birlikte maceralara atılmayı seviyorsan Arkadaşlarınla Birlikte Oynayabileceğin 5 Şahane Oyun ve oyun kültürüne kültür katmak için En İyi Oyun Filmleri yazılarımızı mutlaka okumalısın!

Oyun dünyasına ilgiliysen, Ozan SuperApp Blog sayfasını takibe devam et ve popüler oyun kodlarına anında erişebileceğin Ozan SuperApp’i indirmeyi unutma!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.