Steam Kur Güncellemesi ve Fiyat Artışlarıyla Oyuncuları Neler Bekliyor?

25 Ekim 2022

Oyun severleri üzecek bir haberimiz var. Yaz aylarından beri süregelen Steam sabit kur güncellemesi 25 Ekim 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. 

Halihazırda bazı oyun geliştiricilerin fiyat güncellediğini gözlemlesek de, bu defa güncelleme direkt olarak 1 Dolar için 2.10 TL olarak sabitlenen kura geldi ve Steam resmi açıklamasıyla duyuruldu. Yeni kur güncellemesi %424 artışla 11,00 TL olarak belirlendi.

Steam Fiyat Artışlarının Sebebi Nedir?

Steam fiyat artışlarının en büyük sebebi tabii ki oyun geliştiricilerinin satışlardan kazandığı gelirlerdeki bölgesel dengesizlik. Yani bir oyundan kazanılan gelir X ülkesinde 500 TL iken Y ülkesinde 200 TL olabiliyordu.

Bir de buna yurtdışındaki oyuncuların Steam bölgesel fiyatlandırma stratejilerini manipüle ederek Türkiye ve Arjantin gibi ülkelerdeki ucuz fiyatları istismar etmesiyle olay önüne geçilmez bir hal aldı.

Bu sebepler neticesinde Steam kur güncellemesi Türkiye’de %424 ve Arjantin’de %486 artışla yürürlüğe girdi.

Steam Kur Güncellemesiyle Her Oyunda Fiyat Artışı Yaşanacak Mı?

Steam, oyun geliştiricileri için yaptığı açıklamada ve yayınladığı videoda şu önerileri bildiriyor:

“Steam’de ürünleri listelenen oyun geliştiricileri, her para biriminde için kendi fiyatlandırmaları üzerinde tam kontrole sahiptir. Ancak onlarca farklı para birimi için ideal fiyatları araştırmak ve belirlemek bazı geliştiriciler için zor olabilir.

Tüm farklı para birimlerinde fiyatlandırmayı yönetmenize yardımcı olan bir hizmet olarak Steam, seçtiğiniz Amerikan Doları fiyatına dayalı olarak diğer tüm para birimleri için bir öneri sunar. Oyununuz için fiyatlandırmanızı girerken, Steam’in seçtiğiniz Amerikan Doları fiyatına göre bir dizi öneri doldurduğunu göreceksiniz. Önerilerimizi diğer para birimlerinin bazıları, tümü veya hiçbiri için uygun gördüğünüz şekilde kullanabilirsiniz!”

Peki Valve Sabit Kur Miktarlarını Nasıl Belirliyor?

Aynı açıklamada Valve, Steam’in kur güncellemesiyle alakalı yöntemi şu şekilde açıklandı:

“Fiyatlandırmayı basit bir döviz kuru sorunu olarak ele almak ve her bir para biriminin fiyat eşit olarak döviz kuruna bağlamak mümkün olsa da bu tür bir strateji, bir bölgeden diğerine farklı ekonomik koşulları büyük ölçüde basitleştirmiş olur. Döviz kurlarının makroekonomik sonuçları olsa da, bireysel tüketicilerin satın almaları üzerinde genellikle kısa vadeli etkileri yoktur.

Fiyatları sadece döviz kurlarına sabitlemek yerine, fiyat önerileri sürecimiz, oyuncuların hayatlarında mal ve hizmetler için ne kadar ödediğinin temeline iner. Buna satın alma gücü paritesi ve tüketici fiyat endeksleri gibi bir dizi farklı ekonomik sektörde fiyatları ve maliyetleri daha geniş bir şekilde karşılaştırmaya yardımcı olan metrikler dahildir. Ancak Steam’deki oyunlar söz konusu olduğunda, bu kararları daha iyi bilgilendirmek için daha özel olarak eğlence satın alma konusuna da iniyoruz.

Tüm bu faktörler, zaman içindeki ekonomik değişikliklere ayak uydurabilmemiz için bizi bu fiyat önerilerini çok daha düzenli bir şekilde yenileme taahhüdüne yöneltti.

Birçok oyun önerilerimizi görmezden gelmeyi ve her para biriminde kendi fiyatlarını belirlemeyi tercih ediyor ve bu gayet iyi. Ancak önerilerin, her bir para biriminde fiyatlandırmayı araştırmak için zamanı veya ilgisi olmayan geliştiriciler için yararlı bir veri noktası olmasını umuyoruz.”

Özetle; Steam oyun geliştiricileri için önerdiği sabit kur oranını 2.10 TL’den 11,00 TL’ye yükseltmiş oldu. Bundan böyle oyun geliştiricileri ürün ekleme ve fiyatlandırma panellerinde bu yeni fiyatı bir öneri olarak karşısında bulacak. Yine de Steam son kararı yine oyun geliştiricilerin kararına bırakıyor.

Steam Kur Güncellemesi Hangi Oyunları Etkiledi?

steam-kur-guncellemesi-hangi-oyunlari-etkiledi

Steamdb’den incelediğimiz fiyat değişim analizlerine göre en büyük fiyat değişimleri Valve tarafından geliştirilen oyunlarda gözlemleniyor, Steam kur güncellemesi ile fiyatı artan oyunlardan bazıları şöyle:

Ozan SuperApp Her Zaman Oyuncuların Yanında

Biliyorsun, Ozan SuperApp için oyun tutkunlarının yeri her zaman apayrıdır. Kur güncellemesinin etkilerini en az şekilde hissetmen için mevcut Steam Cashback kampanyamıza bir göz atmayı sakın unutma.

Sadece bu kadar mı? Tabii ki değil, eğer henüz indirmediysen Ozan SuperApp’i hemen indir ve oyun kodları, konsol ve PC oyunları, oyun ekipmanları, sürpriz çekilişler ve dahası için fırsatları kaçırma!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.