Twitch Nedir? Nasıl Yayın Açılır?

24 Ekim 2022

Twitch, oyun dünyasındaki en popüler sitelerden biridir. Oyuncu ve yayıncılara özel olan bu platform sayesinde, birçok kişi internet üzerinden yayın yaparak kendi kitlelerine ulaşabiliyor.

Twitch’de yayın açmak da oldukça kolay. Herhangi bir ödemeye gerek kalmadan, üye olarak hemen yayın yapmaya başlayabilirsin!

twitch-ozan-supergaming

Hatta biz de düzenli olarak Ozan SuperGaming kanalında birçok yayıncı ile çeşitli yayınlar yapıyoruz. Bu yayınlarımızda da sürpriz hediyeler, kampanyalar ve dahası için seni de mutlaka bekliyoruz.

Yazının devamında bunun hakkında daha detaylı konuşacağız.

Twitch Nedir?

Twitch, Amazon’a ait olan ve oyuncuları birbirleri ile buluşturan bir platformdur. İlk yıllarında çoğunlukla oyuncuların stream, yani canlı yayın, yaptığı platform, bugün gerçek dünyadan birçok yayının yanı sıra spor, müzik ve el sanatlarına kadar birçok konseptte izleme ve yayınlama imkanı sunuyor.

twitch-nedir

Twitch üzerinden her an canlı yayın yapan birinin yayınını izleyebilir, ilgi duyduğun oyunları senin kadar seven oyuncular ile buluşup yeni arkadaşlar edinebilirsin!

Twitch Ne Zaman Kuruldu?

Twitch, 2011 yılında kuruldu. Aslında o zamanlar Amazon’a ait değildi, justin.tv adlı sitenin oyunla alakalı bir yan projesiydi. Twitch yıllar geçtikçe büyüdü ve ilgi toplamaya başladı. 

2014 yılında da Amazon, Twitch’i satın alarak kendi bünyesine kattı. Günden güne büyüyen Twitch, iPad, tablet ve telefon gibi mobil cihazlar için özel olarak geliştirdiği uygulama sayesinde üyelerine internet erişimi olan her yerden erişim imkanı sağlıyor.

Twitch Ne Kadar İnternet Yer?

Twitch’de yayının görüntü kalitesi, ne kadar internet harcandığı ile orantılıdır. Mesela düşük kalite yani (240p) bir yayın izliyorsan (piksel piksel anadolu) saatte yaklaşık olarak 300 MB internet datası harcarsın. 

Orta kalite (480p) yayınlar saatte 700 MB, yüksek kalite (720p – 1080p) yayınlar ise  yaklaşık 1 GB data harcar. 4k gibi çok yüksek kalite yayınlar saatte yaklaşık 7 GB data harcayabilir.

İddia ediyoruz, önümüzdeki yıllarda buradan sınav sorusu gelir: Farklı kalitede iki yayın izleyen Ali ile Ahmet’in 4 saatte harcadığı data miktarı nedir?

Twitch Prime Nedir?

twitch-prime-nedir

Twitch Prime, Amazon Prime ve Prime Video ile bağlantılı olan bir çeşit premium üyeliktir. Resmi adı ise Prime Gaming olarak geçiyor çoğu yerde. Bu üyelik sayesinde Twitch’in birçok ek özelliğinden faydalanabilirsiniz. 

Twitch Prime’ın bir kaç özelliği aşağıdaki gibidir:

  • 30 günlük ücretsiz deneme, ardından ayda 7,90 TRY
  • Ücretsiz oyunlar ve oyun içi içerikler
  • Sınırsız Prime Video yayını

Twitch Prime Ne Kadar?

Twitch Prime, şu an için aylık 7,90 TL’dir. Yani 2-3 şişe su kadar ucuz. Ayrıca 30 günlük bedava deneme süresi de mevcut. Öyleyse, yumulun!

Twitch Nasıl Kullanılır?

Her ne kadar Twitch kullanarak yayınları izlemek için bir hesaba ihtiyacın olmasa da, kanal takip etmek ve canlı yayınlarda chate katılmak için bir üyeliğe ihtiyacın var. 

twitch-nasil-kullanilir

Twitch üyeliği açmak için aşağıdaki adımları izlemelisin:

  1. https://www.twitch.tv/ adresine gir ve sağ üstte yer alan “Kayıt Ol” butonuna tıkla.
  2. Karşına çıkan pencerede kullanmak istediğin kullanıcı adı, parola, doğum günü ve email adresini ya da telefon numaranı gir.
  3. Ardından email adresine veya telefonuna gelen mesaj ile hesabını doğrula.
  4. Anasayfaya geri dönerek “Oturum Aç” seçeneği ile hesabına giriş yap.

Twitch’i ilk defa kullanacaksan önerimiz; sevdiğin bir oyunu aratman ve o oyunu yayın yapan birini bulman. Beğendiğin bir oyunun yayınına katılarak Twitch’e ısınabilirsin. Yayın sırasında chat, yani konuşma penceresi, ile yayıncı ve diğer izleyiciler ile sohbet de edebilirsin. Eğer ustası olduğun bir oyun ise, kısa sürede verdiğin bilgiler ile herkesin sevdiği bir izleyici olabilirsin.

Twitch Abonelik Ücreti Ne Kadar?

Twitch üzerinden bir kanala yani bir yayıncıya abone olmanın ücreti 9,90 TL’dir. Ama yukarıda yazdığımız gibi, Twitch Prime (Prime Gaming) ile her ay bir kanala ücretsiz abone olabilirsin.

Twitch Donate Nasıl Atılır?

Twitch üzerinden bir yayıncıyı desteklemek istiyorsan öncelikle o yayıncının sayfasını açman gerekiyor.

twitch-donate-nasil-atilir

Solda bulunan arama kısmına yayıncının adını yazarak yayıncının sayfasına ulaşabilirsin. Ardından Hakkımda kısmına geç. Yayıncının oluşturduğu Donate sayfası aracılığıyla sevdiğin yayıncıya bağış yapabilir yani donate atabilirsin. Eğer donate seçeneğini görmüyorsan yayıncın henüz bir donate sayfası oluşturmamış demektir.

Twitch Bits Ne Demek?

Twitch Bits, yayın sırasında sevdiğin bir yayıncıyı desteklemek için harcayabileceğin sanal bir üründür. Cebindeki parayı sokakta müzik çalan bir müzisyene vermek gibi de düşünebilirsin. 

Twitch Bits kullanarak yayıncının sizi fark etmesini sağlayabilir, ona abonelik ve donate dışında ekstra destek olabilirsin.

Twitch Hesap Silme Nasıl Yapılır?

Twitch hesabını silmek için öncelikle hesabına giriş yapman gerekir.

Ardından https://www.twitch.tv/user/delete-account adresine gidip hesabını silme isteği oluşturabilirsin.

Senin güvenliğin ve hesabının ele geçirilmiş olma ihtimaline karşı, hesabının tamamen silinmesi 90 gün sürer. Bu süre içerisinde eğer hesabına tekrar giriş yaparsan silme işlemi iptal edilir.

Twitch Yayını Nasıl Açılır?

Twitch üzerinden yayın açmak için öncelikle bir hesaba ihtiyacın var. Eğer hesabın var ise, yayın yapabilmeni sağlayan bir programa ihtiyacın var. 

twitch-yayini-nasil-acilir

Twitch’in kendi ücretsiz Twitch Studio programını kullanabilirsin veya oyunu oynadığın arayüz (Steam vb.) yayın yapmanı sağlayan özelliklere sahip olabilir.

Yayın öncesi diğer kullanıcıların seni daha kolay bulabilmeleri ve daha çok ilgilerini çekmen için kullanıcı sayfanı özelliştirebilirsin. Oynadığın oyunu ve bilgilerini birçok etiket ile birlikte yazarak daha çok kişiye ulaşabilirsin.

Twitch Yayıncıları Ne Kadar Kazanıyor?

Twitch yayıncılarının kazancı izleyicileriyle orantılı olarak belirleniyor. Ama kazanan da çok kazanıyor.

Mesela hepimizin canı ciğeri Pewds yani PewDiePie’ın ayda 420 bin izlenmenin karşılığı olarak 500.000 dolar kazandığı biliniyor. Tabii Twitch yayınlarını YouTube’a yüklemesi ile bir de oradan kazanıyor.

Twitch Yayıncısı Birini Takip Etmek ile Abone Olmak Arasında Fark Var Mıdır?

Evet var. Birini takip etmek, Instagram veya Twitter üzerinden takip etmek ile aynı mantıktır. Onların paylaşımlarının ana sayfan düşmesini sağlar. 

twitch-te-birini-takip-etmek-ve-abone-olmak-arasindaki-farklar

Abone olarak ise o kişiyi hem takip eder hem de ona maddi destek sağlarsın. İstersen sevdiğin yayıncılara olan maddi desteğini Donate atarak veya Bits harcayarak arttırabilirsin.

ozan-supergaming

Senin de bizim gibi oyuncu kültürüne ilgin varsa hemen Ozan SuperApp’i indir ve oyunculara özel kampanyalardan ve indirimlerden faydalanmaya başla! Twitch kanalımız Ozan SuperGaming’i takip etmeyi ve yayınlarımıza katılmayı unutma. Yayınlarımız sırasında sık sık Steam Hediye Kodları Çekilişleri, sürpriz ödüller ve daha fazlası seni bekliyor.

Steam, XBOX, Playstation Store ve benzeri platformlara özel harcamaları tek bir yere toplayan Ozan SuperApp’i hemen indir sayesinde cashback’leri yakala, oyuna doyma!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.