Kişisel Finans 101: Taşınacaklar İçin Bütçe Planlaması

8 Kasım 2021

Hayattaki yenilikler arasında mekan değişikliği ve ev taşıma işleri ile en az bir kez muhatap olmayan yok. Hatta bazılarımız için bu durum senelik rutinler arasına bile giriyor. Bazen okul bazen iş, bazen daha güzel bir ortam yaratmak bazen de aksi ev sahibinden koşarak uzaklaşmak için taşınmak gerekiyor.

Sen hangi sebepten taşınacak olursan ol, tüm süreç boyunca rahat ve huzurlu olmak için ilk işin bütçe yönetiminden geçiyor. Eh, bu durumda da taşınacaklar için bütçe planlaması kitabına ön söz bu sayfada yazılıyor! Öyleyse al kağıt kalemi eline ve taşınma bütçenle kusursuz bir iş başarmanın püf noktalarını sana anlatalım!

Paketleme Masrafı

Eşyalarının güvenliği ve taşınma sırasında hasar almaması için ambalaj ve paketleme işleri bu süreçte en mühim noktalardan biri. Haliyle taşınma bütçeni planlarken paketleme malzemelerine olan ihtiyacını listelemeli, alacağın araç gereçlerin kaliteli ve uygun fiyatlı olmasına özen göstermelisin.

Karton kutular, koli bantları, streç film ve balonlu patpatlar taşınma işlerinde senin için vazgeçilmezler arasına girecek. Bütçende bu malzemeler için planlı bir liste olması, paketleme sürecinin eksiksiz tamamlanmasını sağlar. Özellikle çocukluğumuzun en neşeli oyuncağı olan patpatlar, eşyalarının zarar görmemesi için listende mutlaka olmalı. Ayrıca işin bittikten sonra patpatların balonlarını patlatmayı unutma hatırımız kalır!

Nakliye Masrafı

Taşınma işlerinde önemli kalemlerden biri de nakliye masrafı. Eşyalarının hacmi ve sayısına göre tercih etmen gereken araç seçeneklerinden ve en az 3-4 kişilik taşıma ekibinden oluşan nakliye masraflarını bütçe planına eklemelisin.
İhtiyacına göre bu kalemleri tek tek ayarlayabileceğin gibi tüm toplanma ve taşıma işlerini kendi ekibi/arabasıyla yapan nakliye firmalarıyla da anlaşabilirsin.

Elim değmesin kendiliğinden oluversin dersen anahtar teslim nakliye firmaları işlevsel bir hizmet ama bütçem için tasarruf daha önemli diyorsan o zaman nakliyat sırasında masanın bir ucundan tutman gerekecek!

Taşınma Günü Masrafları

Taşınma günleri hem senin hem de ailenin ev düzeninden ve eşyalardan mahrum kaldığı bir gündür. Bu durumda herkes için yeme-içme vb. ihtiyaçların giderilmesi, ev konforundan uzak olmanın getirdiği bir gider olarak listeye eklenmeli. Taşınma sırasında gözden kaçan ya da acil olarak ihtiyaç duyulan herhangi bir gereç olması halinde de taşınma günü masrafları için ayıracağın fon kurtarıcın olabilir.

Eşyalar için araç temin etmekle iş bitmiyor, haliyle taşınacağın yere sizi de götürecek bir araç ve onun için de akaryakıt temini gerekli. Tüm bu detaylara hakim olabilmen için taşınma günü masraflarını karşılayacağın bir “ara bütçe” planlamak çok önemli.

Emlakçı ve Fatura Giderleri

“Şu eşyaları götürsek gerisi kolay” dediğin o teselli anını bozmak istemeyiz ama taşınma işleri sadece eşya taşımaktan ibaret değil.
Kiracı ya da ev sahibi olarak gideceğin bir evde değişmeyen tek kural, abonelik giderlerinden senin sorumlu olman. Elektrik-su-doğalgaz fatura birliğinin seni kucaklayacağı o gün geldiğinde, bütçendeki fatura işlemleri kaleminin ne kadar değerli olduğunu anlayacaksın.

Her abonelik için belirli depozito ödemeleri yapman gerekecek ve ev kiraysa dönüşte köşe başında emlakçı seni bekleyecek. Bu giderlere bütçe planının en geniş yerini ayırmayı unutma, ev sahibine vermen gereken ön ödemeleri de iyi hesapla!

Taşınma Sonrası Masraflar

“Ohh be nihayet bu da bitti işte!” deyip eşyaları içeri aldığın an verdiğin o tatlı nefesin yarıda kesilmemesi için taşınma bütçendeki son ve belki de en kritik kategori taşınma sonrası masraflardan oluşuyor. Çünkü tıpkı taşınma gününde olduğu gibi taşınma sonrasında da ev ahalisinin temel ihtiyaçlarından oluşan bir gider listen olacak.

Aynı zamanda taşındığın evde yerleşim yaparken, farklı gereçlere ve beklenmedik hizmetlere ihtiyaç duyabilirsin. Ani gelişen ihtiyaçları rahat karşılayabilmek ve konforlu bir ilk gün geçirmek için taşınma sonrası masraflar fonunu dikkatle hazırlamalısın.

Taşınma bütçendeki planlamaların hızlı ve güvenli şekilde gerçekleşmesi ve satın alımlarının sana kazanç getirmesi için Ozan SuperApp’li olman yeterli. Tüm değişim-dönüşüm anların ve en kritik ihtiyaçlarında olduğu gibi taşınma süreçlerinde de Ozan SuperApp yanında!

7/24 para transferi yaparak QR kod ile ödeme kolaylığından faydalanabileceğin, harcamaların arttıkça Cashback kazançların sayesinde tasarruf edebileceğin Ozan SuperApp’i hemen indir! Tüm dijital finans işlemlerini en yenilikçi teknoloji platformu ile tek kanaldan çözümlemenin keyfini çıkar. Ozan SuperApp ile hem bütçen hem de vaktin çok değerli!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.