Sürdürülebilir Moda Nedir? Sürdürülebilir Moda İçin Neler Yapılabilir?

14 Mart 2022

Moda dünyasının vazgeçilmez ikonlarından en yeni giyim akımlarına kadar ne var ne yok takipteysen eğer, bu sektörün bir çift yüzlü madalyon olduğunu da bilenlerdensin demektir. Böylesine çılgın bir tüketim hızının elbette öteki yüzü var ve moda her geçen gün tabiatın makul döngüsünü biraz daha ele geçiriyor. Sürdürülebilir moda hareketiyle doğaya dost olmaya ne dersin! Nasıl olduğunu öğrenmek için her zamanki gibi doğru yerdesin!

Hem modayı çok sevip ondan kopamıyor hem de doğanın kıyımına sessiz kalmak istemiyorsan yazımızda tam da beklentilerine uygun bir konseptten bahsedeceğiz. Tabiatımızın içinde bulunduğu vahim durumu fark ettiğinde senin de moralin bozuluyorsa; “hala yapılabilecek bir şeyler var!” demeye geldik!

Tekstil sektörü, ham madde temininden üretim aşamalarına, dağıtım faaliyetlerinden son tüketiciye ulaştırma alanına kadar dünya genelinde devasa yatırımların olduğu bir çalışma alanı. Haliyle böylesine yoğun bir sektörün aynı yoğunlukta da talep oranı var.

Senin için tarzını yansıtan kıyafet ve aksesuarlar ne denli önemliyse milyarlarca insanın da bu sektöre bakışı neredeyse aynı. Hal böyle olunca inanılmaz bir üretim hacmi ve ham madde tüketimi söz konusu oluyor. Bu hacmin güzel yanı sınırsız çeşitlilikte moda ürününe ulaşmak. Ancak her güzelliğin bir bedeli var! Modaya dair bu devasa üretim kapasitesinin doğaya olan negatif etkisi her geçen gün artıyor.

Üretim fabrikaları, lojistik faaliyetler, satış alanları, reklam yatırımları ve daha nice üretim aşaması; moda için ödenen tabii bedellerin kategori başlıkları… Her bir kategorinin işlemesi için tüketilen enerji ve doğal kaynak özellikle ham madde teminindeki aşırı talep, doğanın bize sunduğu imkanların moda uğruna tüketilmesini besliyor.

Moda Sektörünün Dünyaya Verdiği Zarar

moda-sektorunun-dunyaya-verdigi-zarar

Modanın arka planında üretim aşamalarının oluşturulması için gereken tabii kaynaklar doğal dengenin bozulmasına yol açıyor. Bunların başında tesisler için gereken elektrik, su, enerji ve kimyasal ihtiyaçlar yer alıyor. Ayrıca kumaş üretiminde kullanılan ham maddenin elde edilmesi için ihtiyaç duyulan doğal kaynaklar da cabası.

Herhangi bir kıyafeti satın alırken aslında her seferinde onun için harcanan alt ürünleri ve doğal kaynakları da satın alıyoruz. Peki sonra ne oluyor? Kullan-at modelini destekleyen bir tasarım üretimiyle alınan ürünler ya modası geçtiği için ya da uzun süre kullanılmadığından çöpe gidiyor!

Sürekli olarak değişen moda akımları ve ikonik kullanımlar sektöre gösterilen talebin daima artmasına neden oluyor. Her sezon farklı bir rengin, kesimin, modelin ya da kumaşın moda olduğu; kombin kullanımlarında vazgeçilmez çizgilerden söz edilen moda dünyası tüketim çılgınlığının körükleyicisi oluyor. Üzerine bir de teknolojinin hayat tarzı haline gelmesi ve alışverişin online platformlarda yemek içmek kadar normalleşmesi; bu ürünlere olan ihtiyacı bile gözetmeden satın alınmasının önünü açıyor.

Sen de biliyorsun ki artık herhangi bir ürüne ulaşmak, incelemek, satın almak gibi işler tek tıkla mümkün. Bu durumda zaten küresel talebin en yoğun olduğu alan olan moda sektörü için yeni bir tüketim kanalı ortaya çıkıyor. Peki bunun bize maliyeti ne?

Böylesine durdurulamaz bir tüketim çılgınlığı karşısında çeşitli kullan-at konseptleriyle itici güç oluşturan üreticiler için ne yazık ki tabiatın aldığı zarar göz ardı ediliyor. Ancak neyse ki sen ve senin gibi düşünen milyonlar var! Onlar da değişime kendilerinden başlıyorlar. Bitmek bilmeyen bu tüketim aşkına karşı, bilinçli tüketiciler sürdürülebilir moda konseptiyle doğaya sahip çıkıyor ve onu koruyorlar!

Sürdürülebilir Moda Ne Demek?

Sürdürülebilir moda; üretimi, kullanımı ve sonrasındaki doğal döngü uyumuyla tabiata aykırı olmayan ürünlerin tercihi veya çeşitli ürünlerin yine tabii döngüye uygun şekilde dönüşümü anlamına geliyor.

Yani bir ürün satın aldığında onu kullanım amacın, kullanım süren, dönüştürme alternatiflerin, ürünün yapısal özellikleri gibi pek çok kategori sürdürülebilir modanın bakışında tabiatla uyumlu olmak zorunda! Bu sayede hem modanın yakın takibinden geri kalmamış oluyorsun hem de doğal kaynakların bilinçli kullanımına katkı sağlıyorsun.

Sürdürülebilir Moda Konsepti

surdurulebilir-moda-konsepti

İnsanlar için moda demek şıklık, tarz ve uyum içinde sağlıklı giyim alternatiflerine uygun fiyatla ulaşmak demekse; bu isteğin gerçekleşmesi tabiata pahalıya mal oluyor. Peki çözüm ne? Hadi konuşalım!

Yaşadığımız dünyayı korumak ve temel ihtiyaçlarımızı onunla uyum içinde karşılamak en büyük sorumluluklarımızdan biri. Sen de aynı fikirde olduğuna göre “Moda dünyasından kopmadan tabiata saygı duyarak şıklığın zirvesine ulaşmak mümkün mü?” sorusunu bir soralım bakalım. Bu sorunun cevabı iki büyülü kelimede saklı; sürdürülebilir moda!

Sürdürülebilir modanın içerdiği konsept; aslında şıklığın ve giyim ihtiyacının mükemmel kombinasyonu anlamına gelen modanın, doğal kaynakları gözeterek yeniden şekillenmesi anlamına geliyor. Yani aldığımız her ürün ya da sahip olduğumuz kıyafetlerde daha verimli kullanım ve akılcı dönüşüm yöntemlerinin bütünü sürdürülebilirliğin kilometre taşları!

O zaman sürdürülebilir moda nasıl uygulanabilir, şöyle bir göz atalım!

Sürdürülebilir Moda Markalar Tarafından Nasıl Uygulanır?

Modanın doğayla uyumlu şekilde var olmasını hedefleyerek oluşturulan sürdürülebilirliğe yönelik hareketler elbette tüketicilerle sınırlı değil. Markalar da moda sektöründe aşırı üretim ve tüketimi yavaşlatan, ürün kalitesi çalışmalarıyla kullanım süresini uzatan, ham madde tercihinde tabiat kaynaklarıyla uyumlu modellemelere dahil olarak bu konsepte destek olabilir.

Sürdürülebilir modanın markalar tarafından uygulanabilmesi için dikkate alması gereken adımlardan birkaçıysa şöyle:

  • Organik/doğada çözünen kumaş kullanımı
  • Giyside geri dönüşümü destekleme
  • Kimyasal kullanımında toksik atık içermeyen tercihler
  • Plastikten üretilmeyen ambalaj üretimi/kullanımı
  • Kumaşta fire oranını sıfıra düşüren kesim yöntemleri
  • Mevsimsel tasarım yerine sürekli kullanıma uygun konsept

Üretici ve satıcı markaların moda sektörüne yön vermesi en az tüketici hareketleri kadar önemli. Senin için üretilen giyim alternatifleri arasında en verimli kullanımı sunan moda ürünlerinin tabiatla uyumlu bir yoldan geçerek sana gelmesi; markaların yatırımlarıyla da ilişkili.

Bir tüketici olarak, sürdürülebilir bir gardırop için tüketim yapmak istediğinde buna uygun ürünlerin sana ulaştırılması, markaların da bu konsepte dahil olmasıyla mümkün. Dolayısıyla bu alanda gerekli özeni gösteren markaların senin için öncelik olması durumunda; sürdürülebilir moda ürünlerine dair alternatifler de talebe bağlı olarak artar.

Sürdürülebilir Moda İçin Neler Yapılabilir?

surdurulebilir-moda-temiz-moda-hareketi

Sürdürülebilir modanın özü hızlı tüketim anlayışının karşısında durmayı hedefleyen bir yaklaşımla bilinçli tüketimi desteklemektir. Üstelik bu akıma dahil olan herkes için yalnızca ürünlerin ekolojik dengeyle olan ilişkisi değil, toplumsal adalet ölçütünün moda ile bağlantısı; toplumsal, kültürel ve finansal pek çok kategori birbiriyle eşit ölçüde gözetilmelidir.

Sürdürülebilir moda konseptinde; moda ürünlerinin tüketimi sırasında satın alım yapılacak ürünler belirlenirken, bir tüketici için o ürünün üretim standartları, üretici firmanın çalışanlarına sunduğu haklar, adil kazanım sistemine duyduğu saygı, çevresel yatırım faaliyetleri, kültürel değer çalışmaları gibi sayısız konu mercek altına alınır.

Geldik yazımızın en can alıcı kısmına! Peki sen sürdürülebilir gardırop akımına uymak istersen ne yapabilirsin? Önce kendini tartmak ve tanımak adına alışveriş sıklığından yaptığın alışverişlerin verimine kadar bir değerlendirme yaparak başlaman gerek.

Dolabının ücra köşelerinde senin tarafından bulunmayı bekleyen, varlığını bile unuttuğun kaç kıyafet var? Eğer bu soruları sormaya başladığında elinde biriken sayısız ürünle karşılaşırsan sürdürülebilirliğe geçişin vakti çoktan gelmiş demektir!

Dolabında çok yönlü giysiler bulundurmak, sürdürülebilirliğe sağlayacağın en büyük katkılardan biri. Ayrıca artık tarzını yansıtmayan giysilere sahipsen eşsiz yaratıcılığınla onları dönüştürmenin bir yolunu bulabilirsin. Böylece atıl durumdaki moda ürünlerini tekrar kullanıma kazandırmakla kalmayıp, yenilerine olan ihtiyacını azaltabilirsin.

Tüm bunların sonunda yeni bir alışveriş söz konusu olunca; satın alım yapacağın ürünlerin sana uzanan serüveninde ekolojik dengeyi gözeterek karar vermen, sürdürülebilir modaya geçişinde seni hızlandırdığı gibi tüketim çılgınlığına dur demene de yardımcı olur!

Temiz moda hareketi için bilmen gerekenleri senin için derledik. Bu bilgi ve adımlarla dünyayı kurtarmaya bir adım daha yaklaştın! Sıra geldi dijital finans yaşamında verimliliği artıran şahane uygulamadan haberdar olmana!

7/24 para transferi ve QR kod ile ödeme hizmetinden faydalanabileceğin Ozan SuperApp sayesinde dijital finansın avantajlarından faydalan. Hemen Ozan SuperApp’i indir ve oyundan dijital servislere tüm ödemelerini yaparken aynı anda Cashback fırsatlarıyla kazancını arttır!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.