Steam’de Bulabileceğin Efsane Eski Bilgisayar Oyunları

22 Ekim 2022

Oyun platformu denince 7’den 70’e herkesin dilinde Steam var! E bu kadar rağbet gören bir oyun platformunun mutlaka kendine has özellikleri ve güzellikleri de bulunuyor. Biz de bu şahane platformun son zamanlarda yaptığı efsanevi güzelliği sana paslayalım dedik. Eski bilgisayar oyunları serisiyle gönülleri yeniden fetheden Steam’den bahsetmeye geldik. Hazır Ozan SuperApp üzerinden de Steam cüzdan kodu satın almak mümkünken ve harika avantajlar yola çıkmışken bu fırsatı kaçırmana izin verir miyiz?

Eskiden oyun dünyasının nabzını tutan orijinal oyun içeriklerini yeniden sunmaya karar veren Steam; yeni neslin klasiklerle tanışması için bir fırsat yarattı. Günümüzün oyun fiyatlarındaki yükselişi ve eski oyunların orijinal mekanik özelliklerindeki avantajları düşünürsek bu harika bir seçim! Hazırsan seninle eski bilgisayar oyunları ve efsanevi RPG ortamlarına bir göz atalım. Senin için en iyi alternatif hangisiymiş birlikte bulalım!

Fallout 1 / Fallout 2

eski-bilgisayar-oyunlari-fallout-1-2

İlk çıktığı zamanlarda Fallout evreninin sırlarla dolu macerasını keşfetmek her oyun severin vazgeçilmezlerindendi. Çünkü bu oyunda yer alan post apokaliptik evrenin her bölümde daha karmaşık hale gelen bulmacaları ve zorlu görevleri; oyuncuların heyecanını artırmaya yetiyordu. 

Steam’in eski bilgisayar oyunları serisinde elbette hak ettiği yeri bulan Fallout 1 Vault-Tec sığınakları geliştirmen için tasarlanmış paralel hikâye içerikli bir oyun. Oyunda yeraltı dünyasında kendi insanların için bir sığınak yaratman ve verilen görevleri yerine getirerek onları kurtarman gerek! 

Fallout 1 oyununu en cazip kılan özelliği bir rol yapma oyunu olarak birden farklı şekilde oynanabilmesi. Yani oyun içi karakterlerini yaratırken dilediğinde bir hırsız, simsar ya da kumarbaz olabilir veya yakın dövüş uzmanı olarak yola çıkabilirsin. 

Başlangıçta yapman gereken üç temel görevi yerine getirirsen, Vault’ta sığınak kurmak ve insanların için bir yaşam alanı yaratmak maceranın ilk perdesini aralıyor. Sonrasında sisteme karşı verdiğin mücadele için çeşitli şifreleri takip etmen ve galibiyete emin adımlarla ilerlemen gerek! 

Eski bilgisayar oyunları serisinde Fallout 2 oyunu da ilk oyunun ihtişamından geri kalmayarak kendine yer bulmayı başardı. Oyunun 2. versiyonunda nükleer savaşla birlikte harap edilen bir dünyanın ayakta kalmaya çalışan kahramanları olarak yola başlıyorsunuz. 

Sen ve topluluğuna ait üyelerle birlikte yerleşim yerlerinin ve eşyaların bir araya geldiği alanlar oluşturuluyor. Öte yandan zırh, silah ve tüm eşyaların elde edilebilmesi için zorlu görevlerin üstesinden gelmek bu oyunun doğasında var. Sen de 99 seviyeli bu oyunda emin adımlarla ilerlemek için zekanı ve çevikliğini birleştirmeli, kendi alanını güvenle kurmalısın! 

Commandos: Behind Enemy Lines 

eski-bilgisayar-oyunlari-commandos

RPG oyun kategorisinin belki de en karakteristik hikayesine sahip olan Commandos: Behind Enemy Lines; yaratıcı oyun karakterleri oluşturmak ve heyecan dolu senaryolarda saatleri su gibi geçirmek isteyenler için vazgeçilmezler arasında yer alıyor. Eski bilgisayar oyunları arasında hikâye ve karakter farklılığının en güzel örneği kabul edilen Commandos’ta elinin altındaki ekibi ne kadar iyi yönetirsen, oyunu o kadar hızlı bitirirsin. 

Oyunda senin için görevlerde yer alabilecek 6 profesyonel komando karakteri yer alıyor. Bunlar; The Green Beret (Butcher), The Sniper (Duke), The Marine (Fins), The Spy (Spooky), The Sapper (Fireman) ve The Driver (Brooklyn)

Ekibini oluşturan her karakterin kendine ait hikayesi zaten en baştan bağ kurmanız için yeterli desek yeridir. Çünkü her bir komandonun yaşamından bir kesit oyun içinde karşına çıkıyor ve ekibini tanıman için sana fırsat sunuyor. Mesela soylu bir ailenin çocuğu olan Sniper komando Duke ile alkolik ve kumar bağımlısı yakın dövüşçün Fins’i aynı anda yönlendirmen; kısacası onlara hâkim olman gerekiyor. 

Ekibinle birlikte bulmacaları çözerek ve sana genelde sesli şifre şeklinde verilen görevleri yerine getirerek oyunda ilerlemen şart. Commandos: Behind Enemy Lines tüm detaylarıyla eski bilgisayar oyunları arasında en karakteristik hikâyeye sahip oyun. Senin için de grafik ve mekanikten evvel etkileyici hikâye geliyorsa RPG alternatiflerinde Commandos kesin üst sırada! 

Grim Fandango Remastered 

eski-bilgisayar-oyunlari-grim-fandango

Macera oyunu denince aklına yalnızca Telltale oyunları gelenlerden değilsen, aradığın derinlikteki oyun alternatifi belli demektir. Elbette Grim Fandango Remastered’tan söz ediyoruz. 

15 yıllık hasretin ardından Steam’in sürpriziyle eski bilgisayar oyunları serisine dahil olan bu harika oyunda, The Walking Dead, Wolf Among Us gibi efsanelerin atasıyla tanışacaksın. Çünkü benzer tüm oyunlarının ilk mekanik ve kontrol sistemi denemeleri Grim Fandango Remastered’ta yer alıyor. 

Oyunda karakter Manny’nin şifrelemeler ve bulmacalar karşısındaki performansı senin kıvrak zekanla birleşince; ortaya harika bir oyun zevki çıkaracak sistemler alıyor. Manny’nin hikayesine göz attığında acente çalışanının günlük rutinine şahit olurken, kendini bir anda ne yapman gerektiğini bilmediğin kara deliklerde bulacaksın. 

Oyun Manny’nin hareketlerini en iyi şekilde analiz edebilen oyuncuları avantajlı kılan bir yeteneğe sahip. Yani görevleri başarıyla tamamlamak için iyi bir gözlem ve taktik uzmanı olmak şart! 

MDK 2 HD 

eski-bilgisayar-oyunlari-mdk-2

HD versiyonuyla meraklılarına kavuşan eski bilgisayar oyunları arasındaki en sevilen oyunlardan biri de MDK 2. Baldur’s Gate: Enhanced Edition yayınından dolayı zaten rağbetin zirvesini gören Ovehaul Games; MDK 2 HD’de de tüm beklentileri karşıladı desek yeridir. 

Oyunda yine Kurt, Hawkins ve Max karakterleri yer alırken, karakter oynanışlarındaki yetenek katsayısı artırılmış. Eski bilgisayar oyunları ve uygulamalarının günümüz teknolojisiyle revizesinin bir sonucu olarak, her karakter kendi bölümleri için hikâyeye ait maceraları yaşıyor. Ancak ortam çok daha hareketli!

Toplam 10 bölüm ve yirmiden fazla düşmanla mücadele edeceğin MDK 2 HD’yi oynarsan sivri kafalı kankamıza selam söyle! 

Planescape: Torment 

eski-bilgisayar-oyunlari-planescape-torment

Nameless One’ın morgda gözlerini açışından bu güne kadar Planescape: Torment fantastik oyun camiasının mihenk taşı olmaya devam etti. Planescape: Torment eski bilgisayar oyunları arasında belki de içerdiği karakter zenginliği, mistik hikâye hacmi ve macera dolu oynanış dinamiğiyle en etkileyici oyunlar listesinde zirveyi zorlar.  

Oyunda karşılacağın ilk karakter olan kurukafa Morte; sırtındaki dövmeleri okuyarak sana Pharod’un yolunu açan en önemli yoldaş olacak. Çünkü hafıza sorunları yaşayan her kadersiz kahraman gibi sen de oyunda dövmeleriyle yolunu bulan biri olacaksın. Yoluna ilk çıkan Pharod ismi senin aradığın ilk kişi ve tüm maceranın başlangıcı da aslında bu arayışın sebebiyle ilişkili.  

Pişmanlıklar kalesinden nötr bölgelere kadar sayısız mekân tasvirinden başının döneceği bu harika oyunda büyücülerden cadılara pek çok olağanüstü karakter de seni bekliyor. Eski bilgisayar oyunları arasında senin için girift oyunların başında yer alacak olan Planescape; aynı zamanda diyalog mitleriyle de zamanının en gelecekçi oyunu özelliğine de sahip. 

Baldur’s Gate: Enhanced Edition 

eski-bilgisayar-oyunlari-baldurs-gate

Eski bilgisayar oyunları arasında belki de şanına leke sürülse takipçileri tarafından infial yaratılacak tek oyun Baldur’s Gate’tir. Bu açıdan bakarsak Overhaul Games çok büyük bir riske girmiş durumda. Çünkü Baldur’s Gate kendi döneminde RPG oyunları içindeki en kapsamlı hikâye içeriğine ve 25 karakterden oluşan dev bir kadroya sahipti. 

Bu karakterlerin yanına üç tane daha ekleyerek nostaljik kadroyu koruyan yapımcı, Baldur’s Gate evrenindeki maceradaysa daha farklı bir Enhanced Edition çalışmasıyla karşında. Yenilikleriyle eskiye uyum sağlamayı başaran bu versiyon, eski bilgisayar oyunları için en derinlikli karakteristiğe sahip alternatif! 

Myst 

eski-bilgisayar-oyunlari-myst

1993 yılında video oyunları arasında en yenilikçi versiyonlar listesine hızlı bir giriş yapan Myst; neredeyse 30 yıl aradan sonra Steam eski bilgisayar oyunları serisiyle tekrar bizimle! 

CD-ROM oyunlarından biri olarak hızlı ve aksiyon dolu zaman sınırları, düşman ve dövüş seçeneklerine sahip olması, oyun severlerin en beğendiği özelliklerdi. Yeni versiyon Myst içinse kelimeler kifayetsiz… Hem grafik başarısı hem hikâye uyumu hem de yazılım donatısıyla oyuncuları büyüleyen bu çalışma, eminiz günümüz oyunlarını sollayacak! 

Age ilerleyişleri boyunca keşif ve görev tamamlamaları için sihirli kitaplardan yararlanmak Myst oyuncularının ilk kuralı. Fantastik mekanların keşfi için bu görev ve mekanizmaların üstesinden geldiğin an senin için adanın eski sakinleri ve onların düştüğü tuzak hikayesi başlayacak. 

Eski bilgisayar oyunları içinde hem fantastik dünyanın ölümcül görevlerini hem de farklı age ilerlemelerini bir arada sunan nadide oyunlardan Myst, senin için de en zevkli oyun deneyimlerinden biri olacak! 

Eski bilgisayar oyunları arasında en iyi alternatifleri bir araya getirdiğimize göre sıra geldi dijital finansın en fantastik uygulamasından söz etmeye! Oyun dünyasında olduğu kadar finansal teknolojilerde de kazanmaya oynayanların uygulaması Ozan SuperApp’le 7/24 para transferi yapabilir, QR kodla ödeme ve Cashback avantajlarından faydalanabilirsin.

Steam cüzdanı almanın ve harika fırsatlardan yararlanmanın birkaç tık’a baktığı Ozan SuperApp’i indir, macerayı başlat!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.