Steam’den Türk Lirası Kararı: Steam Türkiye’den Çekiliyor mu?

30 Ekim 2023

25 Ekim 2023 gecesi ansızın Steam üzerinde beliren bir uyarıyla platform üzerinden satışlarda uygulanacak yeni bir Türk Lirası kararı aldığı ortaya çıktı. Ardından Steam’in Türkiye’den çekileceği gibi kaynağı olmayan bilgi kirliliği yayılmaya başladı.

Sürekli artan fiyatlar karşısında PC oyuncularını daha zor günler mi bekliyor? Yoksa bu düşünüldüğü kadar büyük bir değişikliğe sebep olmayabilir mi?

Konu hakkında merak edilenleri ve netleşen tüm bilgileri ve Ozan SuperApp’liler için bir araya getirdik.

Steam Türkiye’den Çekiliyor Mu?

Hayır, Steam Türkiye’den çekilmiyor. Teknik olarak en azından.

Doğrusu şöyle; Steam Türkiye’ye hiç gelmediği için çekilmiyor da. Steam platformu üzerinden Türkçe dil desteği, müşteri desteği ve Türk Lirası ile fiyatlandırma özellikleri verse de resmi olarak Türkiye’de bir ofisi bulunmuyor.

Steam Dolar ile Fiyatlandırmaya Geçiyor Mu?

Steam yaptığı Arjantin ve Türkiye’de 20 Kasım’dan İtibaren Yeni USD Cinsinden Fiyatlandırma başlıklı resmi açıklamada durumu şöyle özetliyor:

“20 Kasım’dan itibaren Steam, Arjantin ve Türkiye’deki satışlarda kullanılan para birimini USD olarak değiştirecek. Bu değişikliği iki yeni fiyatlandırma bölgesi kullanarak yapacağız: “LATAM-USD” (bu bölgeye Arjantin dâhildir) ve “MENA-USD” (bu bölgeye Türkiye dâhildir).”

MENA-USD Nedir?

MENA açılımı Middle East/North Africa olan Orta Doğu/Kuzey Afrika bölgesini tanımlamaktadır. USD ise bildiğiniz gibi Amerikan Doları’nın kısaltması.

MENA-USD ise bahsi geçen bölgede USD ile fiyatlandırma yapılan bölgeleri/ülkeleri anlatan bir kısaltmadır ve şu ülkeleri barındırır: Bahreyn, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Umman, Filistin, Yemen, Cezayir, Libya, Fas, Tunus, Sudan.

Türkiye de Steam fiyatlandırma politikasında bu ülkelerin arasına girecek.

Steam Ne Zaman Dolara Geçiyor?

Yapılan açıklamada Steam USD fiyatlandırmasının 20 Kasım 2023 gününde başlayacağı bilgisi veriliyor.

Steam’in Yeni Fiyatlandırma Politikası Oyun Fiyatlarını Nasıl Değiştirecek?

Steam, Türkiye üzerinden alınacak oyunları USD üzerinden listelese de oyun stüdyolarına bölgesel fiyatlandırma önerilerinde de bulunuyor.

Örneğin; ABD fiyatı 15.99$ olan bir oyunun MENA bölgesinde 8.49$ olarak, 69.99$ olan bir oyunun ise 32.99$ olarak satılmasını öneriyor. Bu nedenle oyuncular hemen umutsuzluğa kapılıp ABD fiyatları üzerinden hesaplara henüz girişmemeli.

Yeni oyun fiyatlandırma tahminlerinden birkaç örnek şöyle olabilir:

  • Diablo IV: ABD Fiyatı: 1.966 TL | Önerilen MENA Fiyatı: 927 TL
  • Starfield: ABD Fiyatı: 1.959 TL | Önerilen MENA Fiyatı: 923 TL
  • Mortal Kombat 11: ABD Fiyatı: 1.400 TL | Önerilen MENA Fiyatı: 644 TL
  • Euro Truck Simulator 2: ABD Fiyatı: 560 TL | Önerilen MENA Fiyatı: 295 TL

Steam Fiyatlandırma Değişikliğinde Steam Cüzdan’ları Ne Olacak?

Steam’den bu konuda tüm kullanıcıların Steam Cüzdan’larında bulunan Türk Lirası’nın günlük kur üzerinden Amerikan Doları’na çevrileceği bilgisi geldi. Böylece oyun severler herhangi bir mağduriyet yaşamayacak.

Steam’deki yeni fiyatlandırma politikasını yakından izlemeye devam ediyoruz ve siz Ozan SuperApp’lileri bilgilendirmeye devam edeceğiz. Bu sırada yapılabilecek en avantajlı strateji 29 Ekim 2023 – 2 Kasım 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek Steam Cadılar Bayramı Festivali indirimlerinden yararlanmak olabilir.

Ozan SuperApp’i 7/24 para transferi, QR kod ile ödeme, avantajlı kampanyalar ve oyundan dijital servislere tüm ödemelerinde kullanabilirsin. Sen de hemen Ozan SuperApp’i indir hem dijital finansın hem de oyun dünyasının kazananları arasında yerini al!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.