Sanal Gerçeklik (VR) Nedir?

23 Kasım 2021

Sanal gerçeklik (Virtual Reality) çeşitli araçlar yoluyla içinde bulunma hissini tam olarak yaşayabileceğimiz, tüm duyularımızla varlığını hissedebileceğimiz tasarım dünyalarının genel adıdır.

3D tabanlı bu sanal gerçeklik alanlarında, farklı bağlantı noktalarıyla orada bulunma hissini yaşamak hatta hareket etmek ve iş yapmak mümkün. Böylesi büyüleyici bir buluşun içeriğini ve kullanım detaylarını bilmen şart. Çünkü çok yakın bir gelecekte sanal gerçeklik bizim gerçekliğimizin bir parçası haline gelecek! O halde hadi başlayalım!

Sanal Gerçekliğin Kısa Tarihi

sanal-gerceklik-kisa-tarihi

Virtual Reality yani “Sanal Gerçeklik” adı verilen sistemin geçmişi insanlar için imkânsız sayılabilecek zamanlara dayanıyor. 1930’lu yıllarda çeşitli film ve fotoğraf gösterimlerinin izleme deneyimini hareketli bir platform üzerine kurgulayarak start verilen bu gelişim, bugün 3D – 9D sinema kategorilerinin de başlangıcıdır.

Aynı şekilde, duyuların izlenilen veya yaratılan olguyla iletişim kurması için geçmiş yıllarda farklı aparat ve mekanik sistemler icat edildi. Anlayacağın taa o zamanlarda bile insanlar için yeni bir dünya yaratabilme fikri en cazip olanıydı.

Bugünlerde sanal gerçeklik gözlükleri ve adaptasyon gereçleri bir hiyerarşiye sahip olsa da emin ol o zamanlar beynin direkt farklı bir dünyayla iletişim kurması isteniyordu. Hedef çok büyüktü ama çabalar da az değildi. Nöron iletişimli kasklara dair ilk çalışmalar 1960’larda başlamıştı. Bugün yalnızca oyun dünyasının gözdesi gibi görünen bu gereçler aslında pek çok farklı alanda inanılmaz işlevlere sahip olması için tasarlandı.

Senin bilmeni istediğimiz ilk kural, hayatının her alanında sanal gerçeklik buluşlarından en verimli şekilde yararlanabileceğin. Çünkü iş, tasarım, üretim ve oyun dahil olmak üzere pek çok kategoride sanal gerçeklik gereçleri son derece faydalı özelliklere sahip.

Peki günümüzün en belirgin sanal gerçeklik temsilcisi olan gözlüklerin geçmişinde ne var? 60’lı yılların ardından yapılan kritik lens çalışmaları sonucunda, bugün takanı başka bir dünyaya ışınlayan sanal gerçeklik gözlüğü için start verilmiş oldu.

Hala gelişimine ve değişimine uğraş verilen bu gözlükler sayesinde, tasarlanan sanal dünyanın içinde gerçek deneyimler elde etmek mümkün. Farklı bağlantı gereçleriyle de entegre olabilen gözlükleri el, kol, parmak gibi uzuvlarını kullanabileceğin aparatlara bağladığında; tüm benliğinle içinde olabileceğin bir sanal alem seni bekliyor demektir.

Sanal Gerçeklik Gözlükleri

sanal-gerceklik-gozlukleri

Pek çok alternatifiyle meraklılarına farklı özellikler sunan VR gözlüğü almak istersen hem teknik özellikleri hem de tasarımıyla işine en çok yarayacak olan ve kullanıcılarının en fazla memnuniyet bildirdiği başlıca modeller şunlar:

  • Oculus Quest
  • Sony PlayStation VR
  • Valve Index VR Kit
  • HTC Vive Pro 2

Son zamanlarda işlevsel bakımdan ve tasarım odaklı gelişimiyle ön plana çıkan bir diğer model de Samsung Gear VR. Henüz gelişim heyecanını sürdüren ve yeniliklerinin arkası geleceğe benzeyen teknoloji devi ürününün, listeye girmek için biraz zamana ihtiyacı var.

Sanal Gerçeklik Hangi Alanlarda Kullanılır?

Günümüzde sanal gerçeklik tasarımlarının eğlence sektörü ve oyun camiasındaki ağırlığı elbette fark edilir nitelikte. Ama bilmeni isteriz ki hayatın her alanında sanal gerçeklik tarafından bizlere sunulan faydalar var.

Sanal gerçekliğin kullanım alanlarıyla ilgili az bilinen gerçeklerden biri, neredeyse her sektörde maksimum verim için bir anahtar olduğu. Fiziksel olarak bir şeyleri denemeye ve üretmeye çalışmanın getirdiği maliyet yerine sanal gerçeklik ortamında sınırsız deneme imkanı bulmak mümkün. Bu durum özellikle biyoloji ve tıp araştırmalarında sanal gerçeklik kullanımını önemli hale getirdi. Artık neredeyse tüm deneyler ve tıp eğitimlerinin sanal gerçeklik ortamında bizzat tecrübe edilmesi mümkün!

VR gelişiminin katkı sunduğu alanlardan bir diğeri tasarım ve mimari çalışmaları oldu. Artık 2 boyutlu görsel araçlar ya da ekranlar üzerinden yapılan tasarım çalışmalarının yerini birebir o tasarımın içine girerek, yaşayarak üretmek aldı.

Aynı durum sanal gezi projeleri için de geçerli. Farklı bağlantı gereçleriyle içine girebildiğin bu ortamda, oturduğun yerden dünyanın öbür ucundaki bir müzeyi ya da tarihi eseri ziyaret edebilirsin. Sana orada gibi hissettiren tüm duyularınla bunu deneyimleyebileceğin sanal gerçeklik turizmi çoktan yaygınlaştı bile!

Sanal Gerçeklik Oyunları

sanal-gerceklik-oyunlari

Son dönemin en sevilen eğlence kategorilerinden biri de şüphesiz sanal gerçeklik oyunları. Geliştirilen sanal gerçeklik aparatları başta gözlükler olmak üzere, bu oyun kategorisinde eşsiz bir deneyim sunuyor.
Beat Saber, Mini Golf ve Tetris Effect gibi teknolojinin mekaniğine odaklanan seçenekler olmakla beraber, tadından yenmeyen Minecraft, Skyrim, Star Wars: Squadrons ya da No Man’s Sky tarzı pek çok hikaye içerikli sanal gerçeklik oyunu bu teknolojiyle seni bekliyor!

Bu başlığın altında bahsetmeden asla geçemeyeceğimiz bir sanal gerçeklik oyunu var ki söylemezsek ayıp olur. Valve’ın son Half Life oyunu Half Life: Alyx, sanal gerçeklik namına oyun dünyasına resmen bir hediye gibi. Oyuncular tarafından şimdiye dek geliştirilen en muhteşem VR Game olarak sözlükteki yerini almış durumda!

Sanal Gerçeklik Simülasyonları

Deneme yanılma yöntemiyle yapılması külfet olan ne varsa sanal gerçeklik simülasyonları sayesinde artık sonsuz kez denenebilir durumda.

sanal-gerceklik-askeri-simulasyon

Askeri çalışmalarda ağırlıklı olarak gelişimi devam eden simülasyonların ilk denemeleri, II. Dünya Savaşı yıllarındaki uçuş simülatörlerine dayanıyor.

sanal-gerceklik-mimari

Mimari ve inşaat sektörünün de yoğun faydalandığı simülasyon ortamları, ön görülebilir zararları neredeyse tamamen engelleyebilmenin önünü açıyor.

sanal-gerceklik-tip

Özellikle yapılan küçük bir hatanın bile hayati önem taşıdığı tıp alanında, simülasyonların faydası göz ardı edilemeyecek kadar büyük. Tıp eğitimi alan doktor adayları simülasyonlar sayesinde neredeyse gerçek bir ameliyattaymış gibi deneyimlerini test edebiliyor.

Günlük hayatımızda da yakın zamanda yerini almaya hazırlanan sanal gerçeklik simülasyonları sayesinde görüntülü konuşmalarını bile karşındaki kişinin simülasyonuyla yapabileceğimiz ütopik bir ortam bizleri bekliyor!

Sanal Gerçeklik ve Metaverse

metaverse-nedir

Nesneler ve insanlar arasında, oyunlar – kurgular ve insanlar arasında, kısacası evren ve insan arasında yeni bir iletişim boyutunun adı olan Metaverse, senin için bambaşka bir yaşam düzeninin anahtarı konumunda. Farklı araçlarla iletişim kurabileceğimiz bu alışılmadık dünyanın, yakın zamanda senin de vazgeçilmezlerinden biri olacağına emin olabilirsin!

Dahasını merak ettiysen Nedir Bu Metaverse? yazımızda her detayını bulabilirsin!

Sanal Gerçeklik Türevleri

VR dünyasına bağlanmamızı sağlayacak olan aparatlar arasında gözlükler ağırlıklı olsa da bu dünya tüm duyularımızla entegre olabileceğimiz bir ortam. Yalnızca görerek değil; dokunarak, koklayarak ve hissederek ayrımı imkânsız bir gerçekliğe erişmemizi sağlayan türevleri ile VR tasarımlarının her geçen gün alternatifleri artıyor!

Artırılmış Gerçeklik (AR)

artirilmis-gerceklik-augmented-reality

Artırılmış gerçeklik (Augmented Reality) temel olarak bilgisayar tarafından türetilen ses, görüntü, yansıma ve kodların duyularla etkileşiminin sağlanması ile yaratılan algıdır. Bu sayede mevcut verilerle insan etkileşiminin kuvvetlenmesi amaçlanır.

E bu durumda her baktığın aslında gördüğün olmayabilir. Yani gözünle görmeden inanma! Ama bu görsel zenginlikten faydalanmayı da ihmal etme!

Karma Gerçeklik (MR)

karma-gerceklik-mixed-reality

Gerçek ve sanal dünyanın birbiriyle iç içe geçtiği bu ortamda, Metaverse gelişimine katkı sağlayan bir felsefe var. Fiziki deneyimlerini katlayarak artırabileceğin Karma Gerçeklik (Mixed Reality) aslında gerçek ve sanalın tam bir mix’i kıvamında. Teknoloji alıp başını giderken, yalnızca sanal bir dünya yaratmakla kalmıyor, gerçek dünyayı da içine alıyor. Karma gerçeklik bu durumun tam anlamıyla kanıtı!

Genişletilmiş Gerçeklik (XR)

genisletilmis-gerceklik-extended-reality

VR, AR ve MR üçlüsünün tek çatı altında toplandığı Genişletilmiş Gerçeklik (Extended Reality), ne arasan bulabileceğin en geniş kapsamlı uygulama alanı. Sanal gerçeklik evreninde gerçek dünya nesneleriyle fiziksel temas kurabileceğin bu ortam, şimdilik gelişim sürecinde ve dar bir kitleye hitap ediyor.

Ancak hayali imkansız gibi görünen her teknolojide olduğu gibi XR için de aslında normalleşmeye giden günler sayılı. Gelişen teknik ve teknolojinin hâkimi olabilmek için takipte kal, böylece teknolojinin hudutsuz camiasında sen de yerini al!

Dijital dünyanın gelişiminde geçen her saniye bambaşka kapıları aralarken, dijital finans dünyasının kolaylığını yaşamak için de Ozan SuperApp’li olmak yeterli. Çünkü ihtiyaç duyduğun her an ve nerede olursan ol para transferi yapabileceğin, QR kod ile ödeme imkânı sunan Ozan SuperApp finansal teknolojinin son noktası. Daha ötesine geçilecekse onunla ilk adımı atacağın kesin! O halde durma, dijital servislerde sunulan tüm fırsatları yakalamak için Ozan SuperApp’i hemen indir!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.