Oyun Grafiklerine Yapay Zeka Desteği: DLSS & FSR

10 Temmuz 2023

Hayatı renklendirmek için oyunlar çok iyi bir seçenek! Çünkü oyunlar, birbirinden farklı karakterlere bürünebildiğin, rol yapabildiğin ve heyecan ya da adrenalin duygunu tatmin ederek nabzının daima yüksek kalmasını sağlayan birer evren sunuyor. 

Bu evreni tam olarak deneyimleyebilmen ve kendini gerçekten orada hissedebilmen için oyunun grafikleri de çok önemli. Daha gerçekçi gölgeler, yansımalar ve karakterlerin detaylı mimik hareketleri oyundan aldığın hazzın ciddi ölçüde artmasını sağlıyor. İşte bu noktada devreye yapay zeka çözümleri olan DLSS ve FSR teknolojileri giriyor. 

Hadi şimdi bu teknolojilerin neler olduğuna ve nasıl çalıştıklarına bir bakış atalım!

DLSS (Deep Learning Super Sampling) Nedir?

DLSS, yani “Deep Learning Super Sampling”, oyunlardan daha iyi grafikler almanı sağlayan bir yapay zeka teknolojisi olarak tanımlanır. Böylece oyunlardan aldığın hazzın bir üst noktaya çıkması sağlanır. Doğrudan Türkçeye çevrildiğinde de “Derin Öğrenme Süper Örnekleme” gibi karmaşık bir anlama sahip olan DLSS teknolojisini biraz daha açabiliriz.

DLSS algoritması oynadığın oyunun daha yüksek çözünürlükteki grafiklerini örnek alarak yeni yapay görüntüler oluşturuyor. Sen fark etmeden de bu görüntüleri oyuna ekleyerek oyundan daha yüksek bir grafik performansı almanı sağlıyor. DLSS’nin belki de en can alıcı noktası ise bilgisayara ya da ekran kartına ekstra bir yük getirmemesi.

Bir örnek üzerinden anlatacak olursak bu teknolojinin daha iyi anlaşılmasını sağlayabiliriz. Örneğin; 2K çözünürlükte oynayabileceğin bir oyunu gerek ekran kartını çok zorlamamak gerekse de FPS kaybı yaşamamak için FHD çözünürlükte oynuyorsun. DLSS algoritması hemen oyunun daha yüksek çözünürlükte oynanabileceğini anlıyor ve yapay görüntüler oluşturarak oyuna ekliyor. Böylece sen, aslında FHD çözünürlük ayarında 2K çözünürlük deneyimi yaşayabiliyorsun.

DLSS Nasıl Çalışır?

NVIDIA’nın nefes kesici DLSS teknolojisinin nasıl çalıştığına dair kafanda soru işaretleri oluşmaya başlamış olabilir. 

Hemen giderelim: 

Yapay zeka teknolojisi oyunun daha yüksek çözünürlükteki efektlerini anlamaya çalışır. Bu efektlere bazı keskinleştirme, yumuşatma veya renklendirme efektleri de dahildir. Daha sonra bu efektleri oyunun düşük çözünürlüklü haline ekler. 

Yani bilgisayarın daha düşük çözünürlüklü bir şekilde oyunu oynatırken monitörüne daha yüksek çözünürlüklü hali yansır.

DLSS Nasıl Açılır?

DLSS teknolojisi her ekran kartına uyarlanabilen bir teknoloji değildir. Bu nedenle sahip olduğun ekran kartında DLSS teknolojisini açıp kapatamayabilirsin. 

DLSS teknolojisi için NVIDIA GeForce RTX serisi bir ekran kartına sahip olman gerekiyor.

FSR (FidelityFX™ Super Resolution) Nedir?

FSR, yani “FidelityFX™ Super Resolution” teknolojisi için kısaca DLSS teknolojisinin AMD tarafındaki karşılığı diyebiliriz. Ama tabii ki arada belli farklar bulunuyor. 

Örneğin; FSR teknolojisi makine öğrenmesine ihtiyaç duymuyor. Bu da FSR’nin oyunu öğrenmesine gerek kalmadan daha hızlı bir şekilde grafik performansını yükseltebileceği anlamına geliyor. Ayrıca FSR daha geniş yelpazede ekran kartlarını destekliyor. Öyle ki NVIDIA GTX 1000 ile GTX 1600 serisindeki ekran kartlarında bile FSR teknolojisini kullanmak mümkün.

FSR Nasıl Çalışır?

FSR teknolojisi yapay zeka desteği ile önce grafikleri daha düşük bir çözünürlükte işler. Daha sonra AMD firmasının geliştirdiği algoritmaya göre grafikler ölçeklendirilir ve çözünürlük iyileştirilmesi yapılır. Böylece FPS değerleri değişebilse de ekran kartını çok zorlamadan daha iyi grafiklerle oyun oynayabilirsin.

FSR Nasıl Açılır?

FSR teknolojisini açabilmen için hem ekran kartının hem de oynadığın oyunun FSR teknolojisini desteklemesi gerekiyor. Eğer ikisi de bu teknolojiyi destekliyorsa şu şekilde FSR’yi açabilirsin:

  • Öncelikle oyunun grafik ayarlarını açmalısın. 
  • Daha sonra gelişmiş ayarlar sekmesine tıklamalısın.
  • Gelişmiş ayarlar sekmesinde AMD FSR seçeneğini kapalı durumdan kalite, dengeli, performans ve ultra performans kademelerinden birine getirebilirsin.
  • Eğer gelişmiş ayarlar sekmesinde özel bir AMD FSR ayarı bulunmuyorsa görüntü ayarlarından “Upscale” ayarını açman gerekiyor.

NVIDIA DLSS Destekli Kartlar

DLSS destekli NVIDIA ekran kartları şu şekilde sıralanabilir:

  • GeForce RTX 3060: 6GB
  • GeForce RTX 3070: 8GB
  • GeForce RTX 3080: 10GB
  • GeForce RTX 3090: 24GB
  • GeForce RTX 2080 Ti: 11GB
  • GeForce RTX 2080 Super: 8GB
  • GeForce RTX 2070: 8GB
  • GeForce RTX 2080: 8GB
  • GeForce RTX 2060: 6GB
  • GeForce RTX 2070 Super: 8GB
  • GeForce RTX 2060 Super: 8GB

AMD FSR Destekli Kartlar

AMD FSR destekli ekran kartlarını şu şekilde sıralamak mümkün:

  • AMD Radeon 6000 ve 6000 M serisi
  • AMD Radeon 5000 ve 5000M serisi
  • AMD Radeon RX Vega ve VII serisi
  • AMD Radeon RX 500 serisi
  • AMD Radeon RX 460,470,480
  • Radeon grafik birimine sahip AMD Ryzen APU işlemciler
  • NVIDIA RTX 2000 ve 3000 serileri
  • NVIDIA GTX 1000 ve 1600 serileri

DLSS & FSR Destekli Oyunlar

DLSS ve FSR gibi yapay zeka destekli grafik teknolojilerini kullanabilmek için ekran kartının yanında oynadığın oyunun da bu teknolojileri desteklemesi gerekiyor. Bu nedenle DLSS ve FSR için oyun tercihlerine de dikkat etmelisin. 

İşte yapay zekanın gücünü iliklerine kadar hissedebileceğin oyunlardan bazıları:

Cyberpunk 2077

Oldukça renkli ve ışıklı olan Night City’de geçen distopik bir oyun olan Cyberpunk 2077, özellikle grafikleriyle dikkat çeken bir oyun. Oyunda ayrıca yakın dövüş ve silah kullanımı gerektiren sahneler de bulunuyor. Yani akıcılığın ve grafik detaylarının çok iyi olması gereken bir oyun. Bu nedenle DLSS ve FSR kullanımı için oldukça ideal bir oyun olan Cyberpunk 2077’yi bizce yapay zeka desteği ile deneyimlemelisin.

Diablo IV

Karakter özelleştirmesi, açık dünya formatı ve etkileyici görsel efektleriyle oyun severlerin heyecanla beklediği bir oyun olan Diablo IV’e duyulan ilgiyi satış rakamlarından da anlayabilirsin. Oyun, piyasaya çıktığı 6 Haziran 2023 tarihinden itibaren ilk 5 gün içerisinde 666 milyon doların üzerinde bir satışa ulaştı. Online bir oyun olan Diablo IV, etkileyici grafiklerinin yanında yapay zeka grafik teknolojilerini de desteklemesiyle detaylarda fark yaratıyor.

Call of Duty: Warzone

Ünlü savaş oyunu serisinin Call of Duty’nin yeni oyunu Warzone, savaş hikayesinin yanında ek hikayeler de barındırıyor. Ses efektlerinin yanında gerçekçi bir savaş atmosferi yaratmak için havada uçuşan şarapnel ve kum taneciklerini dahi görebilmene olanak tanıyan DLSS ve FSR teknolojileri, Call of Duty: Warzone’da da karşımıza çıkıyor.

Marvel’s Spider-Man Remastered

Yüksek binaların arasında ağ atarak uçmak istemez misin? Ya da düz duvarların üzerinde koşarak istediğin kata daha çabuk ulaşmayı? Kim istemez ki! Marvel’ın sinemaya da uyarlanan karakterinin yeni konsol oyunu Marvel’s Spider Man Remastered ile sen de bu deneyimi yaşayabilirsin! Çünkü DLSS ve FSR teknolojileriyle desteklenen bu oyunda grafikler hiç olmadığı kadar gerçekçi ve akıcı.

Elden Ring

Hidetaka Miyazaki’nin yanı sıra tüm dünyada ilgi ile takip edilen Game of Thrones serisinin yazarı George R. R. Martin’in birlikte mitolojik hikayesini kurguladığı Elden Ring, oldukça fantastik ve karanlık bir dünyada geçiyor. Online ya da offline oynanabilen bu oyunda, Land Between atmosferini daha iyi hissedebilmen için grafikler konusunda yapay zekadan destek almaktan kaçınılmamış.

Oyundan dijital servislere kadar tüm ödemelerinde yanında olan Ozan SuperApp ile 7 gün 24 saat para transferi yapabilir, QR kod ile ödeme kolaylığından faydalanabilir, harcadıkça kazandıran kampanyaların tadını çıkarabilirsin. Sen de hemen Ozan SuperApp’i indir, dijital dünyada kazananların arasında yerini al!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.