Oyun Dünyasının Ustaları Serisi: John Carmack ve Oyunları

10 Temmuz 2023

Wolfenstein 3D ve Doom oyunlarıyla tanınan John Carmack, oyun severlerin aşina oldukları bir isim. Oyun sektörünü derinden etkileyen hatta değiştiren oyunlarıyla ön plana çıkan Carmack, bilgisayar programcısı ve mühendis. Bunun yanı sıra oyun geliştirici olarak da çalışmalarda bulunuyor. 

Peki Doom, Hexen ve Quake gibi oyunları geliştiren John Carmack kimdir? En sevilen ve beğenilen oyunları hakkında neler biliyorsun?

John Carmack Kimdir?

Oyun dünyasında tanınan birçok ünlü isim, başarılı oyunlarıyla ön plana çıkmış durumda. Bu isimler arasında John Carmack de yer alıyor. 1970 yılında ABD, Kansas’ta dünyaya gelen John Carmack, Shawnee Mission East High School’dan mezun olduktan sonra University of Missouri-Kansas’a gitti ve başarılı bir eğitim hayatı geçirdi.

John Carmack özellikle video oyunlarına yoğun bir ilgi duyuyordu. Oyun oynamaktan büyük keyif alsa da yaptığı sadece oyun oynamak değildi. Aynı zamanda oyunların nasıl yapıldığı ve bilgisayarın işleyişi hakkında da birçok konuyu merak ediyor ve araştırıyordu. Sahip olduğu merak duygusu, kariyerini şekillendirmede kendisine yardımcı oldu. Birçok oyunun programlanmasına destek oldu ve bu oyunlarla birlikte anılmaya başlandı.

John Carmack’in Oyun Kariyeri

Üniversite eğitimini tamamlayan John Carmack, Softdisk adlı bir bilgisayar programcılığı şirketine girerek bir süre burada çalıştı. Daha sonra birlikte oyun geliştireceği arkadaşları Adrian Carmack ve John Romero ile burada tanıştı. Üç arkadaş da birbiriyle son derece yakın bir ilişki kuruyordu. Ayrıca iletişimleri son derece kuvvetliydi.

Üç arkadaşın yakın ilişkisi, Softdisk bünyesinde oyun geliştirme stüdyosunun açılması şeklinde sonuçlandı. Bu ise Carmack’in çalışmalarını çok daha etkili bir şekilde sürdürmesi için önemli bir fırsattı. Commander Keen adlı oyunun ilk serisi, bu üç arkadaşın ortak çalışması ile oyun dünyasında yer aldı. Oyun, ileride çok özel bir seriye dönüşecekti. 

Bir süre sonra çalıştıkları şirketten ayrılan üç arkadaş, 1 Şubat 1991 tarihinde kendi şirketleri olan id Software’i kurdu. İlerleyen dönemlerde Commander Keen serisinin devamı olan Catacomb ve Hovertank adlı oyunları geliştirdiler. Bu oyunlar önemli olmakla birlikte ilk büyük şöhret, Wolfenstein 3D ile geldi. 

Wolfenstein oyununda elde edilen başarı, başka bir 3D oyunu geliştirme düşüncesini doğurdu. Bu oyun ise Doom idi. Projenin fikir babası John Carmack oldu. Oyunun senaryosu son derece gelişmişti. Bu ise oyun dünyasının canlılık kazanmasını sağladı. 

Oyun dünyasında pek çok başarılı çalışmada bulunan Carmack, üç boyutlu birinci şahıs nişancı oyunlarının yapısını belirledi. Bu da daha sonra geliştirilecek oyunların altyapısının önceden oluşturulduğu anlamına geliyordu. Carmack’in başarılı çalışmaları sayesinde tekrar şekillenen oyun dünyası, ünlü ismin geliştirdiği oyunlara da ev sahipliği yapıyor.  

John Carmack Oyunları

John Carmack; Wolfenstein 3D ve Doom oyunlarıyla büyük çıkış yakalayan bir isimdir. Her iki oyunu da oyun dünyasında farklı adımların atılmasını sağlamıştır. Gelişmiş bir altyapıya sahip olan ve konuları itibarıyla büyük ilgi çeken oyunların tamamı, 3D birinci şahıs nişancı oyunlarının yapısını belirlediği için bir hayli önemlidir.

Carmack’in dikkat çeken farklı oyunları da bulunur. Bunları ise şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Heretic
  • Hexen: Beyond Heretic
  • Quake
  • Quake II
  • Quake III Arena
  • Return to Castle Wolfenstein
  • Doom 3
  • Quake 4
  • Rage

Wolfenstein 3D (1992)

John Carmack tarafından geliştirilen oyunlardan belki de en dikkat çekeni Wolfenstein 3D’dir. Birinci şahıs video nişancı oyunu olan Wolfenstein 3D, II. Dünya Savaşı sırasında geçer. Müttefik casus Blazkowicz, Nazi Almanya’sı hapishanesinin kurucusu olan Wolfenstein’den kaçarak Nazilere karşı çeşitli görevler yürütür.

Nazi askerleri, köpekler ve çeşitli düşmanlarla karşı karşıya kalan Blazkowicz; bütün düşmanlarından kurtulmak zorundadır. Bıçak ve pek çok silahın yer aldığı oyun, görsellik bakımından oldukça etkileyicidir. Birkaç farklı seriden meydana gelen oyun, Carmack’in başarıları arasında önemli bir yere sahiptir. 

Doom (1993)

Carmack imzalı bir diğer oyun 1993 yılında oyun severlerle buluşan Doom’dur. id Software tarafından geliştirilen oyun, birinci şahıs nişancı oyunları arasında yer alır. Oyunun konusu son derece ilginçtir. Mars gezegeninde geçen oyunda insan kolonileri çeşitli varlıkların tehdidi altındadır. 

Oyunda Mars’ta enerji madenciliği tesislerinde serbest bırakılan ve cehennemden gelen çeşitli şeytani güçler bulunur. Oyuncu, bu tür kötü güçlerle savaşmak durumundadır. Hikaye, 2149 senesinde geçer. Hem hikayesi hem de görselliğiyle dikkatleri üzerine çeken Doom’un programcıları John Romero ve John Carmack’tir. 

PC için geliştirilen Doom’dan sonra devam niteliğinde yeni oyunlar da geliştirilmiş ve bu oyunların her biri, oyuncular tarafından büyük bir ilgi görmüştür.

Doom II: Hell on Earth (1994)

Birinci şahıs nişancı oyunu olan Doom II: Hell on Earth, Doom’un devamı niteliğindedir. id Software tarafından geliştirilen oyun, 1994 yılında MS-DOS ve 1995’te ise Macintosh için piyasaya sürülerek oyun severlerle buluşmuştur. 

Bir önceki oyundan daha farklı düşmanları bünyesinde barındıran Doom II, aynı zamanda yeni güçlendirmelere de sahiptir. Bu durum, Doom II’nin oyuncular tarafından çabuk benimsenmesini sağlamıştır.

1995 yılında genişletme paketi olan Master Levels for Doom II piyasaya sürülmüştür. Eleştirmenler tarafından olumlu bir şekilde değerlendirilen oyun, Doom’un geliştirilmiş halidir. Oyunun programcıları arasında elbette John Carmack de yer alıyordu. Oyun, Doom II’den çok daha yenilikçi bir grafik seçeneği sunar. Bu nedenle oyuncular tarafından keyifli bir şekilde oynandığını söylemek mümkündür. 

Heretic (1994)

1994 yılının Aralık ayında yayımlanan ve karanlık bir ortam sunan birinci şahıs nişancı oyunu Heretic’in oldukça ilginç bir hikayesi vardır. Serpent Riders olarak adlandırılan üç kardeşin büyüsel güçlerini kullanarak tüm diyarı nasıl bir kaosa sürüklediğini anlatan oyun, güçlü görselliklere sahiptir. 

John Carmack imzalı bir oyun olan Heretic, kötüler ve iyiler arasındaki amansız mücadeleyi gözler önüne serer. Oyunun pek çok dikkat çeken özelliği bulunmakta olup bu özelliklerden birkaçı şunlardır:

  • Gizli eserler kullanılabilir. Bu sayede doğaüstü büyüler ortaya çıkarılabilir.
  • Karanlık bir fantastik dünyanın tam da içerisinde yer almak mümkün.
  • Hellstaff ve Firemace gibi silahlar arasından seçim yapılabilir.
  • Tek başına ya da birkaç kişiyle birden oynanabilir. 

Hexen: Beyond Heretic (1995)

Birinci şahıs nişancı video oyunları arasında yer alan Hexen: Beyond Heretic, serinin ikinci oyunudur. Tek ve çok oyunculu olmak üzere iki farklı seçeneğe sahip olan oyunda fantastik bir dünyanın kapıları aralanır. Oyunda temel olarak üç farklı karakter bulunur. Baratus (dövüşçü), din adamı (Parias) ve büyücü (Daedolon); seçilebilecek karakterler arasında yer alır. 

Her karakterin fiziksel özellikleri ve sahip olduğu güçler birbirinden farklıdır. Bu nedenle oyuncular, bambaşka bir mücadele içerisinde yer alma şansı elde eder. Oyuncular, seçtikleri karakterler ile benzersiz bir mücadele içerisinde yer alır. 

Quake (1996)

 

id Software tarafından geliştirilerek 1996 yılında oyun severlerle buluşan Quake, FPS bilgisayar oyunudur. Quake, temel olarak John Romeo tarafından tasarlanmıştır. John Carmack tarafından programlanan oyun, Quake kod adlı bir düşmanı yok etmekle görevli bir askerin maceralarını konu alır. 3 boyutlu grafik motoruna sahip olan oyun, son derece dikkat çekici bir niteliğe sahiptir. 

Quake II (1997)

id Software tarafından geliştirilen ve Quake II, 1997 yılında piyasaya sürülmüştür. Quake ile aynı ismi taşımakla birlikte Quake’nin devamı niteliğinde olmadığını belirtmek mümkündür. Oldukça ilgi çekici silah modellemelerine sahip olan Quake II, oyuncuların son derece keyifli bir şekilde vakit geçirmesi için tasarlanmıştır. Aynı zamanda eleştirmenler tarafından da olumlu eleştiriler almıştır. 

Quake III Arena (1999)

id Software tarafından geliştirilen oyunlardan bir diğeri de Quake III Arena’dır. Birinci şahıs nişancı oyunları arasında yer alan Quake III Arena’nın programcıları arasında Carmack de bulunur. Tek ve çok oyunculu olmak üzere iki farklı moda sahip olan oyunda, çok oyunculu mod ön planda yer alır. 

Tek oyunculu modda zorluk seviyesi ayarlanabilir. Bilgisayar kontrollü botlara karşı oynandığı için çok oyunculu modun çok daha fazla ilgi çektiğini belirtmek mümkündür. Quake III Arena, minimalist bir tasarıma sahiptir ve en çok da bu özelliği ile ön plana çıkar. 

Return to Castle Wolfenstein (2001)

2001 yılında yayımlanan Return to Castle Wolfenstein, birinci şahıs nişancı oyunudur. Nerve Software tarafından daha sonra oyuna çok oyunculu mod eklenmiştir. İlgi çeken bir atmosfere sahip olan oyunda karakterler; kurtarma görevlerinde bulunur, sabotaj ya da suikastlar gerçekleştirir. 

Oyuncular, II. Dünya Savaşı silahlarını kullanma şansına sahiptir. Bunun yanı sıra Tesla silahı gibi kurgusal silahlar da kullanılabilir. Tüm bu özellikler, oyunun çok fazla ilgi görmesini sağlamıştır. 

Oyundaki dikkat çeken özelliklerden bir diğeri de karakterlerin gizlilik özelliğini kullanarak düşmanlarını ortadan kaldırabilmesidir. Aynı zamanda karakterlerin düşmanları ölümsüz ve deneysel yaratıklar olabildiği gibi standart askerler de olabilmektedir. 

Doom 3 (2004)

İlgi çeken oyunlardan bir diğeri de korku oyunu kategorisinde yer alan ve 2004 yılında piyasaya sürülen Doom 3’tür. Doom serisindeki oyunlardan biri olan Doom 3’te daha ağır bir aksiyon bulunur. Aynı zamanda oyuncuyu korkutmayı hedefleyen çeşitli ögelere de sahiptir. Oyun hem tek kişilik hem de çok oyunculu seçeneklere sahip olduğundan oyuncular istedikleri modu tercih edebilir. 

Tek kişilik oyunda karakterlerin kendilerine verilen görevleri yerine getirmesi gerekir. Çok oyunculu seçenekte ise temelde 4 farklı mod bulunur. Dört çeşit modda da düşmanların öldürülmesi ile oyun kazanılır. Son derece ilginç bir atmosfere sahip olan, bu nedenle de oyuncuların ilgisini çekmeyi başaran Doom 3, John Carmack oyunları arasında yer alır. 

Quake 4 (2005)

John Carmack oyunlarından bir diğeri 2005 yılında piyasaya sürülen Quake 4’tür. Bilim kurgu türündeki birinci şahıs nişancı oyunu, Quake II’nin devamı niteliğindedir. Oyunda temel olarak Quake II’nin hikayesi devam ettirilir. Fakat bir önceki oyundan çok daha farklı ögelere sahiptir. 

Quake 4’ün tek oyunculu ve çok oyunculu seçenekleri bulunur. Oyuncular, istedikleri mod ile oyun oynama şansına sahiptir. Çok oyunculu modda, bir önceki oyundaki gibi roket zıplaması gibi özellikler mevcuttur. 

Rage (2011)

id Software tarafından geliştirilen Rage, 2011 yılında piyasaya çıkmıştır. John Carmack imzalı oyunlar arasında yer alan Rage, birinci şahıs nişancı oyunudur. Kahramanın ilgi çekici maceralarını konu alan ve oyuncular tarafından ilgi ile karşılanan Rage, görselliği ile de ön plana çıkar. Bu nedenle piyasaya sürüldükten sonra oyun severler tarafından büyük bir ilgiyle karşılanmıştır. 

Oyun dünyasının ustalarından olan John Carmack’in yaşamını ve ünlü oyunlarını senin için anlattık. Oyun dünyasının diğer ustalarını da merak ediyorsan bizi takipte kal!

Oyun denince akla gelen bir diğer isim de tabii ki Ozan SuperApp! Oyun severlerin en iyi dostu olan Ozan SuperApp; 7/24 para transferi, QR ile ödeme ve oyundan dijital servislere tüm ödemelerinde yanında! Sen de hemen Ozan SuperApp’ i indir, dijital dünyanın keyfini çıkar!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.