Oyun Dünyasının Ustaları Serisi: Shigeru Miyamoto ve Oyunları

12 Haziran 2023

Oyun dünyasının ustaları serisinin bu yazısında konuğumuz: Shigeru Miyamoto.

Shigeru Miyamoto, video oyunlar tarihine geçen efsanevi birçok oyunun yapımcısı ve tasarımcısıdır. Video oyun alanında dünyada en çok bilinen isimler arasında yer alan Shigeru Miyamoto, daha önce mutlaka ama mutlaka oynadığın en az bir oyununun yaratıcısıdır. 

Onun geliştirdiği oyunlar arasında neler mi bulunuyor? 

Super Mario, Space Firebird, Sheriff, Pokemon, The Legend of Zelda gibi oyunlar, Shigeru Miyamoto tarafından geliştirilen oyunlardan sadece bazıları. Daha çok Nintendo için geliştirdiği oyunlarla ön plana Shigeru Miyamoto, aynı zamanda başarılarla dolu bir kariyere de sahip. 

Geliştirdiği oyunlar ve sahip olduğu vizyonla kısa sürede Japonya’nın kültürel birikimine katkı sağlayan başarılı oyun geliştiricisi, aynı zamanda ününü tüm dünyaya taşıyarak uzunca bir süre Nintendo’nun yüzü oldu.

İşte tüm video oyunlar tarihinin en başarılı ismi Shigeru Miyamoto hakkında merak edilen tüm detaylar!

Shigeru Miyamoto Kimdir?

Shigeru Miyamoto, video oyun ve elektronik şirketi olan Nintendo’nun en başarılı yüzü olarak dikkat çeken Japon asıllı bir video oyun tasarımcısı ve yapımcısıdır. Video oyun dünyasına ilk kez 1980 yılında giren Shigeru Miyamoto, bu dönemde geliştirdiği “Donkey Kong” oyunu ile hatırı sayılır ölçüde bir hayran kitlesine ulaşmayı başarmıştır. 

Shigeru Miyamoto’nun kariyerindeki en büyük sıçrama ise tüm video oyunlar tarihinin en popüler figürlerden biri olan Super Mario’yu yaratması ile oldu. Nintendo tarafından video oyun haline dönüştürülen Mario karakteri, günümüze dek yaklaşık olarak 200’den fazla oyunda ana karakter oldu. Meksikalı dış görümüyle tasarlanan Mario, aslında temel olarak İtalyan bir tesisatçıydı.

Japon tasarımcı, Mario’yu kültürler üstü bir sanatsal deha ile bezeyerek, oyunun tüm dünyada efsaneler arasına dahil olmasını sağladı. Shigeru Miyamoto’nun oyun dünyasındaki başarıları ise Super Mario karakteri ile sınırlı değil. 

İlk kez 1988 yılında İnteraktif Sanat ve Bilimler Akademisi tarafından verilen ödüle sahip olan ilk video oyun tasarımcısı oldu. 2007 yılına gelindiğinde ise Shigeru Miyamoto, Time Dergisi tarafından “Dünyayı Etkileyen Yüz Kişi” listesine girdi. Tüm bu başarılarının yanı sıra Japon oyun geliştirici, oyun dünyasının en sevilen ve güvenilen figürlerinden biri haline de dönüştü. 

Shigeru Miyamoto’nun Oyun Kariyeri

Shigeru Miyamoto’nun oyun kariyeri, tüm oyun severleri yakından ilgilendiren birçok başarı ile dolu. Kariyerine Nintendo’da başlayan Shigeru Miyamoto, kısa sürede şirketin en sevilen yüzü olarak başkanlık görevine layık görüldü. Nintendo’nun gelişiminde ve dünyada video oyun piyasasına önemli ölçüde hakim olmasında büyük rol oynayan Japon oyun geliştiricisi, tasarladığı karakterlerle dikkatleri üzerine çekti. 

Miyamoto, 1952 yılında Japonya’nın Kyoto şehrinde doğdu. Endüstriyel dizayn alanında eğitimler alarak bu alanda uzmanlaştı. Başlangıçta tasarladığı birkaç oyun karakterinin ardından dünya genelinde 210 milyon kopya ile satılacak Mario ve Luigi karakterlerini tasarladı. 

Shigeru Miyamoto tarafından tasarlanan Mario karakteri, ilk kez Donkey Kong adında bir video oyunda yer aldı. Mario ve oyunun ana karakteri olan Donkey Kong’un elde ettiği başarı Nintendo’nun geçirdiği maddi zorlukları da büyük oranda atlatmasını sağladı. Bu durum, Miyamoto’nun kariyeri için bir dönüm noktası olacaktı. 

1985 yılında bağımsız bir karakter olarak oyun dünyasındaki yerini alan Super Mario, her ne kadar Miyamoto’nun en büyük başarısı gibi görünse de kariyerindeki bir diğer sıçrama The Legend of Zelda ile oldu. 1986 yılında Takashi Tezuka ile birlikte tasarladığı The Legend of Zelda oyunu ile Shigeru Miyamoto, şöhretini iyice artırdı. 

Oyun, kısa bir süre içerisinde dünya genelinde 6,5 milyon kopya satmayı başarmıştı. Geliştirdiği birçok oyunda kendi iç dünyasından ve karakterinden izler taşıyan figürlere yer veren Shigeru Miyamoto, ilhamını ise büyük oranda çocukluk yıllarında okuduğu kitaplardan ve en sevdiği aktivitelerden biri olan uzun doğa yürüyüşlerinden alıyordu. 

Nintendo ile birlikte çıktığı yolculuğu, 2000’li yıllarda yeni oyun konsollarının üretilmeye başlamasıyla duraksadı. Şirket her ne kadar yeni döneme ayak uyduramamış olsa da Miyamoto, sanal gerçeklik üzerine yaptığı çalışmalarını sürdürdü. Yaptığı açıklamalarda sanal gerçeklik teknolojisinin bazı açıkları olduğunu keşfettiklerini vurguladı. Fakat bu açıklamaya rağmen Nintendo istenilen düzeyde sanal gerçeklik teknolojisine adapte olamadı. 

Shigeru Miyamoto Oyunları

Shigeru Miyamoto’nun sadece video oyun tutkunları tarafından değil, hemen herkes tarafından bilinen birçok oyunu bulunuyor. Super Mario bunlardan en önemlisi olsa da Donkey Kong, Space Firebird, Duck Hunt ve Excitibike gibi oyunlar Miyamoto tarafından tasarlandı. The Legend of Zelda ve Pokemon Red, Blue & Yellow gibi oyunlarda da Miyamoto’nun dokunuşları bulunuyordu. 

Öte yandan Shigeru Miyamoto ve Nintendo, klasikleşmiş birçok oyunu modern dünyaya uyarlamayı da başardı. Efsanevi The Legend of Zelda, 2017 yılında mobil cihazlar için yeniden geliştirildi. Mario karakterine ev sahipliği yapan birçok video oyun, farklı dönemlerde eklemelerle tekrardan oyun tutkunlarıyla buluşturuldu. 

Geçmişten günümüze Shigeru Miyamoto oyunlarını aşağıda senin için derledik.

Sheriff (1979)

Shigeru Miyamoto tarafından 1979 yılında geliştirilen ilk oyun olan Sheriff, eğlenceli oyun içi deneyimiyle dikkatleri üzerine toplamıştı. Nintendo tarafından o dönemde geliştirilen birçok oyunda olduğu gibi Sheriff de bir kadının kurtarılması üzerine tasarlanmış temaya sahipti. Oyundaki en temel amaç ise kasabayı savunarak Betty’yi kurtarmak için haydutlarla mücadele etmek. 

Günümüzdeki oyun teknolojisinden son derece geride olsa da Sheriff oyununda yürürken ateş etmek mümkündü. Ayrıca iki farklı kontrole sahip olan Sheriff oyunu, nişan alma ve karakteri joystick ile hareket ettirebilme olanağı vadediyordu. Sheriff, belki de bugün twin-stick shooter türünün ilk örneğiyken Miyamoto’nun kariyeri açısından da oldukça önemli bir dönüm noktası oldu.

Space Firebird (1980)

Miyamoto’nun 1980 yılında büyük Donkey Kong çıkışından önce geliştirdiği Space Firebird, aslında tam olarak Nintendo’nun beklentilerini karşılayamamıştı. Arcade video oyun türünde olan Space Firebird, her ne kadar Donkey Kong kadar oyun dünyasına etki etmeyecek olsa da döneminin beğenilen oyunları arasında yer aldı. 

Shigeru Miyamoto ve Genyo Takeda tarafından geliştirilen Space Firebird, oyuncuların bir uzay gemisi komutanlığını üstlendiği klasik bir atari oyunuydu. Toplamda üç farklı göreve sahne olan oyun, kontrol açısından da oldukça efektif bir kullanım imkanı vadediyordu. 

Donkey Kong (1981)

Shigeru Miyamoto’nun kariyeri bakımından en büyük dönemeç olan Donkey Kong oyunu, King Kong karakterine olan benzerliğiyle dikkat çekmişti. Hatta o dönem oyuna ismini veren Donkey Kong karakterinin telif hakları nedeniyle davaya konu olması bile tartışılmıştı. Fakat oyunun tüm dünyada elde ettiği başarı, tartışmaları ortadan kaldırdı. 

Oyuncuların güzel bir kadını devasa bir binanın üzerine kaçıran gorille mücadele ettiği son derece ikonik bir hikayeye ev sahipliği yapan Donkey Kong, aynı zamanda Nintendo Amerika’nın makus talihini de değiştirdi. Büyük ekonomik sıkıntılar içerisinde olan şirket Miyamoto’nun yüksek düzeyde becerisi ile istediği satış rakamlarına ulaştı. 

Mario Bros. (1983)

İlk kez Donkey Kong oyununda bir karakter olarak var olan Mario, Mario Bros. ile birlikte 1983 yılında bağımsız bir video oyununun karakteri haline dönüştü. Shigeru Miyamoto, Mario’yu ilk kez Donkey Kong oyunu için tasarlamıştı. 1983 yılında Mario, tek başına bağımsız bir oyunda yer alsa da karakterin kaderi büyük oranda 1985 yılında Nintendo tarafından yayınlanan Super Mario Bros. serisiyle birlikte önlenemez ölçüde büyüdü. 

Excitebike (1984)

Shigeru Miyamoto için en önemli dönemeçlerden biri şüphesiz 1984 yılı oldu. Yönetmen, yapımcı ve tasarımcı olarak görev aldığı Excitebike oyunu, tüm dünya çapında başarı elde etti. Özellikle bu dönemde oyun konsollarının atari salonları için geliştirilmesiyle birlikte oyunun ünü katlanarak arttı. 1984 yılının en çok satan oyunları arasına giren Excitebike, özellikle 1985 yılında ABD’de oyun pazarına girerek dikkatleri daha da üzerine topladı. 

Shigeru Miyamoto tarafından geliştirilen Excitebike’ın bir diğer önemi ise bir yıl sonra geliştirilecek Super Mario’nun oynanabileceği altyapıyı ortaya çıkarmasıydı. Nintendo’nun oyuna özel olarak geliştirdiği yandan kaydırmalı oyun motoru, daha sonra Super Mario için de kullanıldı. 

Duck Hunt (1984)

Atari oyunları tarihinin en efsanevi oyunlarından biri olan Duck Hunt da Miyamato’nun sanat eserlerinden biridir. Oyunun gelişiminde tasarımcı olarak görev alan Shigeru Miyamoto, Duck Hunt’la birlikte bir kez daha adını duyurmayı başarmıştı. Duck Hunt, sadece 1980’li yıllarda değil, oyun konsolu atarilerin ilgi gördüğü her dönemde en sevilen oyunlardan biri oldu. 

Elektronik bir oyuncak silahla ekranda farklı hızlarda ve yörüngelerde hareket eden ördeklerin vurulmasına yönelik bir içeriğe sahip olan Duck Hunt, özellikle 2000’li yıllarda video oyun tutkunlarının vazgeçilmez oyunları arasında yer alıyordu. 

Super Mario Bros. (1985)

Super Mario Bros., 1985 yılında ilk kez oyun piyasasına sürüldüğünde, Shigeru Miyamoto da dahil olmak üzere Nintendo ekibinde belki de hiç kimse oyunun bu denli başarı elde edebileceğini düşünmüyordu. Tüm video oyunlar tarihinin en başarılı oyunlardan biri olan Super Mario Bros., 38 yıllık yaşamı boyunca 200 milyondan fazla satış yaptı. 

Başlangıçta marangoz olarak tasarlanan Mario, yeni versiyonlar birlikte artık bir tesisatçı olmuştu. Karakterin farklı etnik unsurlara ve kültürlere hitap eden benzersiz bir tasarıma sahip olması, oyununun oynanış kolaylığı ve diğer ikonik öğeler, Mario’yu zirveye taşımayı başardı. Super Mario Bros. Shigeru Miyamoto’nun kariyerindeki en büyük yükseliş oldu

The Legend of Zelda (1986)

Nintendo tarafından geliştirilen ilk macera-aksiyon oyunları arasında yer alan The Legend of Zelda, 1986 yılına damga vurmayı başardı. Şirketin önlenemez yükselişindeki en büyük pay ise şüphesiz Miyamoto’ya aitti. Bununla birlikte Shigeru Miyamoto kadar, oyunun gelişiminde Nintendo’nun bir diğer başarılı tasarımcısı Takashi Tezuka’nın da payı büyüktü. 

Japonya’da Famicom adı verilen özel bir oyun konsolunun tanıtım oyunlarından biri olarak tasarlanan The Legend of Zelda, birçok açıdan ilk olmayı da başardı. Oyunun ABD’ye özel olarak hazırlanan sürümü kartuş formatındaydı. Kartuşun üzerine yerleştirilen bir pille, oyuncular diğer oyunları da artık bu pile kaydedebiliyordu. 

Super Mario World (1990)

1990 yılında Shigeru Miyamoto, Mario’nun altıncı versiyonunu da oyun tutkunlarıyla buluşturdu. İlk kez 21 Kasım 1990 tarihinde Japonya’da yayınlandı. Önceki versiyonlarla hikaye açısından benzerlik taşıyan oyunda Mario, daha önce olduğu gibi Prenses Toadstool’u Koopalings ve Bowser’dan kurtarmaya çalışıyordu. Bununla birlikte altıncı Mario versiyonunda, oyunun oynanışı önemli ölçüde geliştirildi. 

Pokemon Red, Blue & Yellow (1996)

Video oyunlar tarihinin bir başka klasiği olan Pokemon Red, Blue & Yellow, 1986 yılında yine Shigeru Miyamoto imzasıyla yayınlanmıştı. Bir anime hikayesi olan Pokemon’un video oyun versiyonu Pokemon Red, Blue & Yellow, kısa sürede ilgi görmeyi başardı. 

Üçüncü şahıs görünümünde tepeden oynanan oyunda, Pokemonları savaşmak için kullanılabiliyor ya da oyuncu yeni Pokemonlar kazanmak amacıyla yolculuğa çıkabiliyordu.  

The Legend of Zelda: Ocarina of Time (1998)

21 Kasım 1998 tarihinde yayınlanan The Legend of Zelda: Ocarina of Time, oyunun bugünkü versiyonunu da önemli ölçüde etkiledi. Aksiyon-macera türünde olan oyun, Zelda serisinin beşinci oyunuydu. 

İlk versiyonda olduğu gibi Ocarina of Time da birçok yeniliğin başlatıcısı oldu. Shigeru Miyamoto katkılarıyla hazırlanan The Legend of Zelda: Ocarina of Time o döneme dek 3D grafiklerin kullanıldığı ilk oyundur. 

Paper Mario (2000)

Shigeru Miyamoto kariyeri boyunca Mario’nun birçok farklı sürümünü tekrar tekrar oyun tutkunlarıyla buluşturdu. 2000’li yılların başındaki Paper Mario, Nintendo 64 için yayınlandı. 3 boyutlu çevre tasarımına sahip olan Paper Mario, kısa sürede yüksek düzeyde ilgi görürken özellikle atarilerde en çok oynanan oyun olma özelliğini de elde etti. 

Super Mario Galaxy (2007)

Super Mario Galaxy, serinin en ilgi çeken oyunlarından biri olmayı başardı. Miyamato’nun yanı sıra oyunun yapımcı kadrosunda Yoshiaki Koizumi yer aldı. Super Mario Galaxy, aynı zamanda 2000’li yılların ilk 10 yılında birçok farklı kurumdan “Yılın Oyunu” ödülünü aldı. 

Super Mario Maker (2015)

Shigeru Miyamoto, 2015 yılında oyun severlerden gelen talepler doğrultusunda bir kez daha Mario’nun yeni versiyonunu oluşturdu. Serinin 18. oyunu olarak sunulan Super Mario Maker, oyunculara kendi özel bölümlerini yaratabilme fırsatı sundu. Bu özellik, Mario’nun özgün dünyasını çok daha ilgi çekici bir hale getirdi. 

The Legend of Zelda: Breath of the Wild (2017)

The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Nintendo’nun mobil cihazlar için geliştirdiği en iddialı oyunlar arasında yer alır. Tıpkı serinin ilk oyununda olduğu gibi bu versiyonda da Shigeru Miyamoto imzası bulunuyor. 

3 Mart 2017’de oyun severlerle buluşan The Legend of Zelda: Breath of the Wild, birçok farklı dalda ödül almayı da başardı.

Oyun dünyasının ustaları arasında yer alan Shigeru Miyamoto’nun yaşamını ve oyunlarını senin için anlattık. Oyun dünyasında devrim yaratan diğer isimler için bizi takipte kal!

Oyun dünyası demişken, oyuncuların dostu Ozan SuperApp’i anlatmadan geçmek olmaz. Ozan SuperApp ile oyundan dijital servislere tüm ödemelerini tek tık’la yapabilir, harcadıkça kazandıran Cashback ve diğer kampanyalardan yararlanabilirsin. Sen de hemen Ozan SuperApp’i indir, her geçen gün gelişen özellikler ile teknolojinin tadını çıkar!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.