Oyun Dünyasının Ustaları Serisi: Gabe Newell ve Valve Oyunları

9 Kasım 2023

Gabe Newell; Valve Software’in ortak kurucusu, Half-Life serisinin yaratıcısıdır. Muhtemelen oyun dünyasının daimî bir üyesi olan her insan, Gabe’in ismini duymuştur. Oyun sektörünün en dikkat çeken ismi olmasının yanı sıra dünyanın en zengin insanları arasında da olan Gabe, eski bir Microsoft çalışanı. Microsoft’ta uzun yıllar çalışan Gabe, birbirinden başarılı yapımlara imza atarak çalışmalarının değerini ön plana çıkarmıştır.

Peki ama Gabe Newell de kim? Gabe’yi oyun dünyasında bu kadar önemli yapan da nedir? Hadi gel, sen de Gabe’in dünyasına yakından bak!

Gabe Newell Kimdir?

Gabe, 3 Kasım 1962 tarihinde Amerika’da dünyaya geldi. Üniversite eğitimi için Harvard Üniversitesine başlayan Gabe, bir süre sonra Microsoft’tan bir iş teklifi aldığı için okulu bıraktı. Bu, belki de onun için bir dönüm noktasıydı. Çünkü daha sonra konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda, Microsoft’ta çalıştığı süre boyunca, Harvard’da aldığı eğitimden daha fazlasını öğrendiğini belirtti.

Yaptığı çalışmalar ve edindiği tecrübeler, Valve Corporation şirketinin kurucularından biri olmasını sağladı. Ayrıca Half-Life adlı video oyunun da yaratıcısı. Peki Gabe bu aşamaya nasıl geldi? Kariyer hayatının dikkat çeken basamakları neler?

Gabe Newell’ın Kariyeri

gabe-newell-kariyeri

Dünyanın en prestijli üniversitelerinden biri olan Harvard’a giren Gabe, Microsoft’tan teklif aldıktan sonra üniversite eğitimini yarıda bıraktı. Hiç şüphesiz ki Microsoft’ta çalıştığı süre boyunca kendisini çok daha fazla geliştirecekti. Microsoft’tun 271. çalışanı olarak şirkete giren Gabe Newell, 13 yıllık Microsoft kariyeri boyunca Windows’un ilk 3 sürümünün ana geliştiricisi oldu.

İlerleyen zamanlarda ise Microsoft çalışanları Michael Abrash, Mike Harrington ve Gabe; birlikte Valve Corporation şirketini kurdular. Ardından oyun dünyasının en dikkat çeken oyunlarından biri olan Half-Life geliştirme süreci başladı. Bu süreç içinde Gabe, GoldSrc adlı oyun motorunu geliştirdi.

Sektördeki bilgi birikimi ve deneyimi artan Gabe, şu anda dünyanın en fazla tercih edilen dijital oyun mağazası olan Steam’ı kurdu. Şu anda Steam kullanıcı sayısı 200 milyon civarında bulunuyor.

Microsoft Dönemi

Gabe Newell, 13 yıl boyunca Microsoft’un bir çalışanı oldu. Bu süreç içinde Windows’un ilk üç sürümünün ana geliştiricisi olduğu için o dönemlerde “Microsoft milyoneri” oldu. Şirkete girdiğinde ilk olarak 3 aylık bir eğitimden geçti. Bu eğitimi almasının temel nedeni iyi bir yazılımcı olmaktı.

Aldığı eğitim sonrasında Windows işletim sistemi üzerinde çalışmaya başladı. Çalışanlar arasında Bill Gates de vardı. Şirkette edindiği bilgiler, daha sonra Valve’in kurucu ortaklarından olmasını sağladı. Sonrasında Gabe, oyun dünyasında ön plana çıkan çeşitli oyunların geliştiricisi oldu.

Valve Dönemi

Microsoft’tan iki arkadaşı ile Valve’yi kuran Gabe için yeni bir dönem başladı. Yeni şirket, Gabe’nin oyun sektörüne hızlı geçiş yapmasını sağladı. Gabe ve Harrington, ilk oyunları olan Half-Life’ı geliştirdiler. Oyun, 1998 yılında oyunseverlerle buluştu.

Şirket, Half-Life’in elde ettiği başarıdan sonra Counter-Strike, Dota 2 gibi oyunların dağıtımını yapmaya başladı.

Steam Dönemi

Gabe’in kariyerinin dönüm noktalarından biri, Steam’dir. Valve, dijital oyun dağıtım platformu olan Steam’ı geliştirdi. Steam, temel olarak oyunların dijital olarak indirilmesi ve oynanmasına olanak tanıyan bir platform. Gabe, Steam’ı sürekli güncelleştirdi ve platformun büyümesine katkıda bulundu.

Steam, zaman içinde oyun geliştiricileri için dağıtım platformu haline geldi. Dünya genelinde pek çok oyuncunun parçası olduğu Steam, büyümeye ve gelişmeye devam ediyor.

Valve Nedir?

valve-nedir

Valve, ünlü bir oyun şirketidir. 1998 yılında geliştirdiği birinci şahıs türündeki bilim kurgu, aksiyon oyunu Half-Life ile popülerlik kazandı. Ayrıca dünyaca ünlü oyunlardan bir diğeri olan Counter-Strike de Valve’nin geliştirdiği oyunlar arasında yer alır.

Valve Oyunları

Valve tarafından pek çok oyun geliştirildi. Bu oyunların büyük bir kısmı oyun dünyasının fenomenleri arasında yer almayı başardı. Valve’nin geliştirmiş olduğu oyunlar genel olarak şu şekilde:

  • Half-Life
  • Team Fortress Classic
  • Counter-Strike
  • Day of Defeat
  • Counter-Strike: Condition Zero
  • Counter-Strike: Source
  • Half-Life 2
  • Day of Defeat: Source
  • Half-Life 2: Episode One
  • Half-Life 2: Episode Two
  • Team Fortress 2
  • Left 4 Dead
  • Left 4 Dead 2
  • Portal 2
  • Counter-Strike: Global Offensive
  • Dota 2
  • Artificat
  • Half-Life: Alyx

Half-Life (1998)

half-life-1998

1998 yılında Valve tarafından geliştirilen Half-Life, şüphesiz ki oyun dünyasının en dikkat çeken oyunları arasında yer alır. Birinci şahıs bilim kurgu ve aksiyon türündeki Half-Life, serinin ilk oyunudur. Dr. Gordon Freeman, bir ışınlanma deneyinin istenildiği gibi gitmemesi nedeniyle Xen olarak adlandırılan bir boyuttan Black Mesa Araştırma Tesisine ışınlanmıştır. Freeman, yani oyuncu, bulmacaları çözmeli ve uzaylılarla savaşmalıdır. Ancak bu şekilde tesisten kurtulabilir.

Oyunun büyük bir kısmı New Mexico çölünde geçer. Oyunun ana karakteri ise M.İ.T’de doktora yapmış Teorik Fizikçi Gordon Freeman’dır. Hem hikayesi hem de görselliği ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Half-Life, klasikleşmiş oyunlar arasında yer alıyor.

Team Fortress Classic (1999)

team-fortress-classic-1999

1999 yılında geliştirilen Team Fortess Classic, birinci şahıs nişancı oyundur. Takım tabanlı ve çok oyunculu bir oyun olan Team Fortess Classic, temel olarak mavi ve kırmızı olmak üzere iki farklı takım üzerinden oynanır. Ayrıca oyuncuların bir oyuna başladıkları zaman 9 sınıftan bir tanesini seçmesi gerekir. Oyunda farklı oyun modları bulunduğu için oyundaki amaç da bu modlara göre değişiklik gösteriyor.

Counter-Strike (2000)

counter-strike-2000

Dünyaca ünlü oyunlar arasında yer alan ve hâlâ popülerliğini koruyan Counter-Strike de Valve tarafından geliştirilmiş bir oyundur. 2000 yılında piyasaya sürülen oyun, temel olarak dünyanın farklı bölgelerinde çalışmalarda bulunan terörle mücadele mitleri ile onlara karşı çıkan teröristlerin amansız mücadelesini konu ediniyor.

Oyuncular, düşman birliklerini ortadan kaldırmak ya da iki takım ile birlikte haritanın hedeflerine ulaşmak durumundadır. Oyunun dikkat çeken özelliklerinden biri, oyuncuların oyunun başında silah ve aksesuar cephaneliğini kişiselleştirebilmesidir. Bunun yanı sıra oyunun görselliği de son derece ilgi çekicidir.

Day of Defeat (2003)

day-of-defeat-2003

2003 yılında piyasaya sürülen ve Valve tarafından geliştirilen Day of Defeat, birinci şahıs nişancı oyunudur. Oyun, temel olarak İkinci Dünya Savaşı’nın olduğu dönemlerde geçiyor. Oyuncular, oyunun başında bir sınıf ve takım seçmek durumundadır. Müttefik ve Mihver ordularının yer aldığı oyunda oyuncular her iki ordudan birisinde yer alabiliyor.

Oyuncuların görevi düşman birliklerinin üssünü ele geçirmek, harita üzerindeki görevleri yerine getirmek ve belirli hedefleri yok etmektir. Makineli tüfek, piyade tüfekleri başta olmak üzere pek çok farklı silah ve ekipman; oyuncuların düşman ile etkili bir şekilde savaşmasına olanak tanıyor.

Counter-Strike: Condition Zero (2004)

counter-strike-condition-zero-2004

Valve şirketinin 2004 yılında piyasaya sürdüğü Counter-Strike: Condition Zero, çok oyunculu bir birinci şahıs nişancı oyunudur. Temel olarak terörist ve anti terörist olmak üzere iki farklı grup bulunuyor. Bu takımlardan herhangi birine dahil olarak oyunda yer alman mümkün. Takım tabanlı bir oyun olduğundan genel olarak takımın amaçlarını yerine getirebilecek görevlerde yer alman gerekiyor.

İçinde bulunduğun takıma göre bomba kurabilir, kurulan bombayı etkisiz hale getirebilir ya da rehine kurtarabilirsin. Oyunda birçok farklı silah ve ekipman yer aldığı için bunlar arasından istediklerini seçebilirsin.

Counter-Strike: Source (2004)

counter-strike-source-2004

Valve ve Turtle Rock Studios tarafından geliştirilen Counter-Strike: Source, birinci şahıs nişancı oyunu olup Counter-Strike’ın Source oyuncu motoruyla geliştirilmiş halidir. Oyunda bombalama ve rehine kurtarma olmak üzere 2 farklı oyuncu modu bulunuyor. Oyunun kendi haritaları bulunsa da internetten ek haritalar edinilebilir.

Half-Life 2 (2004)

half-life-2-2004

Half-Life 2, Valve imzalı bir diğer ilgi çekici oyundur. Half-Life’in devamı niteliğindeki oyun, 2004 yılında piyasaya sürüldü. Serinin ilk oyunundaki Black Mesa Kazası’ndan 20 yıl sonrasını içeren oyundaki olaylar, Doğru Avrupa’da yer alan Şehir 17’de geçer. Black Mesa’daki bilim insanları ve arkadaşlarının organize ettiği yeraltı direniş örgütüne katılan Freeman, kendini bir dizi olayın içinde bulur.

Day of Defeat: Source (2005)

days-of-defeat-source-2005

Day of Defeat’in geliştirilerek 2005 yılında piyasaya sürülmüş hali olan Day of Defeat: Source, İkinci Dünya Savaşı’nda geçer. ABD ile Nazi Almanya’sı arasındaki taktiksel savaşı konu edinir.

Half-Life 2: Episode One (2006)

half-life-2-episode-one-2006

Birinci şahıs nişancı oyunu olan Half-Life 2: Episode One, Valve tarafından geliştirildi. 1 Haziran 2006 tarihinde oyunseverlerle buluşan oyun, Half-Life 2’nin birinci devam bölümü olarak piyasada yerini aldı. Oyunda yeni animasyon ve ışınlanma teknikleri bulunuyor.

Half-Life 2’deki olaylardan hemen sonra başlayan oyunda ana karakter serinin diğer oyunlarında olduğu gibi Gordon Freeman’dır. Gordon Freeman ile oyunun yardımcı karakteri olan Alyx Vance, insan ırkı ile Combine arasındaki savaşta insan ırkının tarafında yer alıyor.

Half-Life 2: Episode Two (2007)

half-life-2-episode-2-2007

Geliştiricisi Valve şirketi olan Half-Life 2: Episode Two, Episode One ile başlayan bölümün devamı olarak piyasaya sürüldü. Episode One’da Gordon Freeman ve Alyx Vance’in içinde yer alan tren portalın patlaması nedeniyle kaza yapmıştı. Olaylar tam da buradan başlar. Ayrıca bir önceki bölümde Gordon Freeman ve Alyx Vance, Citadel’den çaldıkları bilgiyi bu bölümde White Forest’e götürmeye çalışıyor.

Team Fortress 2 (2007)

team-fortress-2-2007

Valve’nin geliştirdiği takım tabanlı oyunlardan bir diğeri de Team Fortress’in devamı olan Team Fortress 2’dir. Dokuz yıl içinde oyunda birden fazla tasarım değişikliği yapılmıştır. Oyunda temel olarak iki rakip takım yer alıyor. Bir yıkım şirketi olan RED ve bir inşaat şirketi olan BLU’dan hangisinde yer alacağın sana kalmış.

Her iki şirketin de savaştıkları bir bölge bulunuyor. Bu bölgeler şirketler açısından son derece önemli. Şirketler savaştıkları bölgeleri yasal şekilde birbirlerinden alamayacakları için her iki takım da 9 farklı paralı asker satın alarak bölgeleri birbirinden almaya çalışıyor. Valve tarafından geliştirilen Team Fortress 2, konusu ve grafikleri ile dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.

Left 4 Dead (2008)

left-4-dead-2008

Certain Affinity ve Valve Corporation tarafından geliştirilen Left 4 Dead, 2008 yılında piyasaya sürüldü. Oyunun kurgusunu yeşil grip virüsü oluşturuyor. Ortaya çıkan virüs ilk olarak Pensilvanya’da yayılmaya, ardından farklı bölgelerde görülmeye başlıyor. Virüs bulaşan kişilerde kızgınlık, beyin sorunları görülüyor.

Virüs nedeniyle birçok insan ölse de 4 kişi hayatta kalmayı başarır. 4 karakterin hastalıktan arınmış ve güvenli bir bölge bulma arayışıyla süregelen olaylar, oyunun temel kurgusunu oluşturur.

Left 4 Dead 2 (2009)

left-4-dead-2-2009

Left 4 Dead 2, Source oyuncu motorunun kullanıldığı birinci şahıs nişancı oyunudur. Serinin devamı olan oyun, bir salgını konu ediniyor. İnsanları zombiye çeviren salgın nedeniyle zombileşen insanların olduğu bir dünyada 4 karakter insan olarak kalmayı başarmış durumda. Fakat bu 4 karakterin zombilerle mücadele etmesi gerekiyor. Valve şirketinin geliştirdiği ve 2009 yılında piyasaya sürülen oyun, yönetmen olarak adlandırılan bir yapay zekâ tarafından kontrol ediliyor.

Portal 2 (2011)

portal-2-2011

Birinci şahıs nişancı türünde bir oyun olan Portal 2, Valve şirketinin geliştirdiği bir diğer oyun. Portal oyunun devamı niteliğinde olan Portal 2, 19 Nisan 2011 tarihinde piyasaya sürüldü. Serinin ilk oyununda olduğu gibi oyuncuların Aperture Science Taşınabilir Portal Cihazı yardımıyla oluşturulan geçitleri kullanması ve karşılarına çıkan bulmacaları çözmesi gerekiyor.

Counter-Strike: Global Offensive (2012)

counter-strike-global-offensive-2012

Valve tarafından geliştirilen ve 2012 yılında piyasaya sürülen Counter-Strike: Global Offensive, birkaç farklı moda sahip bir oyun. Tek oyunculu, çok oyunculu ve çok oyunculu çevrim içi olmak üzere 3 farklı modu bulunan CS:GO’da terörist ve anti terörist olmak üzere iki farklı grup bulunuyor. Bu gruplardan birine dahil olarak oyunda kendine yer bulabilirsin.

Dota 2 (2013)

dota-2-2013

Geliştiricisi ve dağıtıcısı Valve olan Dota 2, çok oyunculu savaş arenası oyunudur. Ücretsiz çevrimiçi bir oyun olması sayesinde pek çok kişinin Oyunda temel olarak iki farklı takım yer alıyor. Her takımda 5 oyuncu bulunuyor. Oyuncuların temel amacı bir diğer takım merkezindeki kadim binayı ele geçirmek. Bir diğer takımın kadim binasını ele geçiren takım oyunun kazananı oluyor.

Artifact (2018)

artifact-2018

Valve tarafından 2018 yılında piyasaya sürülen Artifact, masaüstünde oynanan bir tür kart oyunu. Her kart oynandığında animasyonlar ortaya çıkıyor. Canlı animasyonları ile dikkatleri üzerine çeken oyunda rakibin kulelerinin yok edilmesi gerekiyor.

Half-Life: Alyx (2020)

half-life-alyx-2020

Geliştiricisi Valve olan Half-Life: Alyx, birinci şahıs sanal gerçeklik oyunu olup konusu Half-Life ve Half-Life 2 arasında geçiyor. Combine süper silahını ele geçirmekle yükümlü olan Alyx Vance’yi kontrol eden oyuncu, nesnelerle etkileşime geçebilmek için “yerçekimi eldivenleri”ni kullanmak durumundadır. Çatışma, bulmaca, keşif yapma başta olmak üzere pek çok farklı öge de oyunda yer alıyor.

23 Mart 2020 tarihinde piyasaya sürülen oyun gerek konusu gerekse görsellikleri ile oyuncuların dikkatini çekmeyi başarmış durumda. Valve tarafından geliştirilen oyunda senaristler ise Jay Pinkerton, Sean Vanaman ve Erik Wolpaw’dır.

7/24 para transferi, QR kod ile ödeme, avantajlı kampanyalar, oyundan dijital servislere tüm ödemelerinde yanında! Hemen Ozan SuperApp’i indir ve sürekli gelişen özellikleriyle teknolojinin keyfini çıkar!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.