Önlenemez Yükselişiyle Roguelike Oyun Türü Hakkında Her Şey

9 Kasım 2023

Roguelike oyun, ismini Rogue adlı oyundan alan ve oyuncuya karakter gelişimi sunmaktan ziyade her seferinde farklı bir oyun oynatan oyun türlerinin genel ismi. Birçok oyuncu, karakteri öldükten sonra her seferinde aynı oyunu oynamaktan sıkılır. Bu oldukça doğal bir durum. Çünkü oyun dünyası bambaşka bir evren ve her oyuncu, kendisine farklı bir dünyada bulmak ister. Roguelike oyun da tam olarak bunu yapıyor.

Eğer bu türde bir oyun oynuyorsan, karakterin öldükten sonra bölüme en baştan başlaman gerekir. Ancak farklı mekanikler ve farklı senaryolar eşliğinde bölümü yeniden geçmeyi deneyebilirsin. İşte sahip olduğu oyun mekanizması ile dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Roguelike oyun türü hakkında her şey!

Roguelike Ne Demek?

Roguelike, ya da Roguelite, Rogue benzeri oyun mekanikleri olan oyun türüdür. Algoritmik olarak oluşturulan bölümlere, sıra-tabanlı savaşlara ve kalıcı ölüm gibi ögelere sahip olan bu tür oyunlar; 1980 yılında piyasaya sürülen Rogue oyunundan ismini almış. Temel olarak rol yapma oyunlarının bir alt türü olarak ön plana çıkmış durumda. Türe ait oyunların birçoğu epik fantezi hikayeciliğinin izlerini üzerinde taşımakta olup kurgusu ile oyuncuların dikkatini oldukça fazla çekiyor.

1980 Çıkışlı Rogue Nasıl Bir Oyun?

rogue-1980-oyunu

Zindan keşfetmeye dayalı bir oyun olan Rogue, tek oyunculu bir video oyundur. Oyunda, algoritmik dünya yaratımı bulunuyor. Oyunda temel olarak oyuncular, bir zindanın tüm katlarını gezmek durumunda. Aslında amaçları, zindanın en derin katında yer alan Yendor’un Kolyesi’ni bulmak. Oyuncuların her biri, zindanın en derin katına giderken karşılarına çıkan yaratıklarla mücadele ediyor. Ayrıca buldukları hazineler ve ekipmanlar sayesinde güçlerini arttırıyor.

Rogue oyunun en dikkat çeken özelliği, oyunda kalıcı ölümün bulunuyor olması. Karakterin ölümü, sahip olduğu her şeyi kaybetmesine neden oluyor. Bu nedenle oyuncu, her adımını düşünüp atmak zorunda. Karakterin ölümü sonrasında oyuncu, oyuna tekrar başlayabilir. Fakat her başladığında zindanın odaları, karşılaşılan yaratıklar, hazineler algoritmik olarak tekrar oluşturuluyor.

Roguelike vs Roguelite: Hangisi Doğru?

Roguelike ve Roguelite, birbirine oldukça benzeyen iki oyun türü. Roguelike’te karakter öldüğünde oyunda elde etmiş olduğu ilerlemeyi kaybeder. Bu nedenle karakterin ölümü, oyuncunun oyuna tekrar başlaması anlamına gelir. Ayrıca oyuna tekrar başladığında ögelerin her biri değişir ki bu durum, bu tür oyunlarda kayıt mekanizmasının bulunmadığı anlamına gelir.

Roguelite oyun türünde ise karakter ölse bile elde etmiş olduğu ilerlemenin tamamını kaybetmez. Eşya, yetenek ya da oyundaki para birimi; oyuncunun karakter ölümünden sonra elinde tutabildiği ögelerdir. Temel farkları bulunmakla birlikte her iki oyun türünü kapsayan oyunların birçok özelliği birbiriyle benzer durumda.

Roguelike Oyun Türünün Karakteristik Özellikleri

Oyun dünyasının en dikkat çeken oyunlarını kapsayan Roguelike oyun türünün birçok karakteristik özelliği bulunuyor. Roguelike oyun türünün genel özellikleri şu şekildedir:

  • Kalıcı Ölüm: Bu türe ait oyunların tamamında kalıcı ölüm bulunuyor. Yani karakter öldükten sonra oyuncu kaldığı yerden değiş oyuna baştan başlamak durumunda. Karakterin ölümü, elde ettiği ilerleme ve eşyaların da gitmesi anlamına geliyor.
  • Sıra Tabanlı Savaş: Bu tür oyunlar genellikle sıra tabanlı savaş sistemini kullanıyor. Bu demektir ki oyuncu ve düşmanlar hamlelerini sıra ile yapmak durumunda.
  • Rastgele Dünya: Her oyunda harita, eşyalar ve düşman yerleşimi algoritmik bir şekilde oluşturulur. Oyuncu karakterin ölümü sonrasında oyuna tekrar başladığında karşısında farklı bir dünya bulur.
  • Zorluk Derecesi: Roguelike oyunların zorluk seviyeleri oldukça yüksek. Oyuncunun başarılı olabilmesi için yeni stratejiler geliştirmesi gerekiyor. Ayrıca kalıcı ölüm bulunduğu için oyuncuların her adımını düşünerek atması son derece önemli.
  • Minimal Grafikler: Bu tür oyunlarda daha çok minimal grafikler yer alıyor. Oyunun odak noktasında strateji yer alıyor.
    Gelişim: Bu türe ait oyunlarda karakterin ölümü ile birlikte her oyuncu ne yapacağını öğrenerek gelişim sürecine girer.

Ünlü Roguelike Oyunlar

Prosedürel dünya yaratımı, kalıcı ölüm başta olmak üzere ilgi çeken birçok özelliğe ev sahipliği yapan ünlü Roguelike oyunlar listesinde çok özel yapımlar yer alıyor. En popüler Roguelike oyunlar şu şekildedir:

  • The Binding of Isaac
  • Dead Cells
  • Hades
  • Spleunky
  • Rogue Legacy

The Binding of Isaac

the-binding-of-isaac

İlk kez 2011 yılında piyasaya sürülen The Binding of Isaac, Roguelike türünde bir oyun. Oyunun kurgusu, ana karakter olan Isaac ve annesi arasındaki ilişki üzerinden şekillenmiş. Annesi Tanrı’nın isteği ile oğlunu bir odaya kapatır. Tanrı, annesinden oğlunu kurban etmesini ister. Oyuncular, Isaac’ın kaldığı bu odada ona yardım etmeye ve hayatta kalmasına destek olmaya çalışır.

Dead Cells

dead-cells

Roguelike türündeki bir diğer oyun Dead Cells. Bir adada sıkışıp kalan ana karakter, oyuncu tarafından kontrol edilir. Ana karakter, adada döngüsel bir şekilde ölüp yeniden dirilir. Oyuncu, bu süre içinde adayı keşfetmek için çeşitli görevleri yerine getirir. Oyuncunun karşısına farklı düşmanlar çıkar. Bu düşmanlarla mücadele eden oyuncunun seviyesi, gerçekleştirmiş olduğu görev ve mücadele ettiği düşmanlar nedeniyle değişir.

Hades

hades

Yunan mitolojisi ile yakından ilgili olan Hades, yeraltı dünyasının hükümdarı olan Hades karakterini konu ediniyor. Oyunda temel olarak yeraltı dünyasının ölümsüz prensi Zagreus olan oyuncu, karakterin annesini ve annesinin karakteri terk etme nedenini öğrenmek için bir dizi mücadeleye dahil oluyor.

Spleunky

spleunky

Zorlu zindanları ve zorlayıcı bulmacaları bulunan Spleunky, Roguelike türündeki oyunlardan bir diğeri. Oyun içi ögeler ve düşmanların sürekli rastgele bir şekilde değiştiği oyun, yenilikçi oyun deneyimiyle dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış durumda. Asitler, yuvarlanan kazıklar başta olmak üzere zorlayıcı engelleri bulunan oyunun türünün ön plana çıkan örneklerinden biri olduğunu belirtmek mümkün.

Rogue Legacy

rogue-legacy

2D grafik motoru üzerinde çalışan Rogue Legacy, son derece zorlayıcı bir oyun. Oyuncunun, kendisine sunulan haritayı efektif bir şekilde kullanması gerekiyor. Oyun, bir karakterin en fazla öldüğü oyunlar arasında yer alıyor. Oyuncunun, karakteri hayatta tutabilmek için yapabilecekleri son derece fazla.

Her ölüm sonrasında oyuncu, karşısında rastgele bir şekilde çıkan bir karakteri seçmek durumunda. Karakterlerin yapıları birbirinden farklı. Roguelike türündeki oyunlardan biri olan Rogue Legacy, son derece dikkat çeken ögeleri ile oyuncuların dikkatini çekmiş durumda.

Gölgede Kalmış Harika Roguelike Oyunlar

Bazı Roguelike türündeki oyunlar ise çok fazla bilinmiyor. Bu nedenle biraz daha geri planda kaldıklarını belirtmek mümkün. Bu kategoriye dahil edilebilecek oyunlardan bazıları şöyle sıralanabilir:

  • Slay the Spire
  • Children of Morta
  • Gunfire Reborn
  • Moonlighter
  • Loop Hero

Slay the Spire

slay-the-spire

Türündeki başarılı yapımlardan biri olan Slayt the Spire’de oyuna başlarken üç sınıftan birini seçmen gerekiyor. Seçtiğin sınıfa özel olarak sunulan 12 kart ile oyuna başlıyorsun. Harita üzerinde çeşitli kararlar vererek ödül ya da ceza alıyorsun. Bu nedenle verdiğin kararlar son derece önemli. İlgi çekici yapılar arasında yer alan Slayt the Spire, oynanış mekaniği ile de dikkatleri üzerine başarmış durumda.

Children of Morta

children-of-morta

Bergson ailesinin hikayesine odaklanmış olan Children of Morta, ailenin Morta Dağı’nın savunuculuğunu yapması ve dağın derinliklerinden gelen kötücül güçlerle mücadele etmesini temele almış durumda. Oyuncular, kötülüğü durdurmak için birtakım mücadeleler içinde yer alıyor. Roguelike türündeki oyunlardan biri olan Children of Morta, görsellikleri ve konusu ile dikkat çekici bir oyun.

Gunfire Reborn

gunfire-reborn

İlk olarak bilgisayarlar için piyasaya sürülen ve daha sonra farklı platformlar için de sunulan Gunfire Reborn, son derece dikkat çekici bir konuya sahip. Oyuncu, ilk olarak bir kedi olarak oyuna dahil oluyor. Her oyuncunun temel amacı ise kötü karakteri alt etmek ve hazinenin sahibi olmak. Her ne kadar kulağa kolay görünse de oyuncunun ilk olarak diğer hayvanlardan oluşan bir ekibe sahip olması gerekiyor.

Birbirinden farklı özelliklere sahip düşmanları alt eden oyuncu, karakterini geliştirme şansı elde ediyor. Roguelike türündeki oyun, oyunculara bambaşka bir dünya sunuyor.

Moonlighter

moonlighter

Hayalinde bir kahraman olarak var olmak isteyen esnaf Will’in maceralarının konu edinildiği Moonlighter bağımsız bir yapım. Zorlayıcı zindanları bulunan oyunda ana karakter, gündüz esnaf olarak çalışırken geceleri zindanlara girerek eşsiz maceralara atılıyor. Oyuncuların temel amacı karakterle birlikte günlük işleri yaparken bir yandan da kimsenin ulaşamadığı 5. kapıya ulaşmak!

Loop Hero

loop-hero

The Lich adında kötü bir karakterin bulunduğu Loop Hero, dünyanın sürekli tekrarlamakta olan bir zaman döngüsünün içinde yer aldığı eşsiz bir oyun. Roguelike türündeki dikkat çeken oyunda oyuncunun amacı, oluşturduğu kart destesi ile çeşitli maceraların üstesinden gelmek. Mistik kartların üzerinde oldukça farklı ve değişik ögeler yer alıyor.

En İyi Mobil Roguelike Oyunlar

Türün dikkat çeken birçok oyunu PC için tasarlanmış. Fakat çeşitli oyunların mobil versiyonları da bulunuyor. Bu durum, özellikle telefonundan eşsiz maceralara atılmak isteyenler için son derece ideal. En iyi mobil Roguelike oyunlar arasında şunlar  yer buluyor:

  • Soul Knight
  • Out there: Omega Edition
  • Wayward Souls
  • Vampire Survivors
  • Legend of Keepers

Soul Knight

soul-knight

Soul Knight, oyuncuların oyuna başlarken bir karakter seçmesi ve daha sonra bu karakter ile büyülü portallardan geçerek çeşitli maceralara atılmasını konu ediniyor. Kılıç, balık başta olmak üzere birçok farklı silahın yer aldığı oyunda, evcil dostlar ve paralı askerler de bulunuyor.

Out there: Omega Edition

out-there-omega-edition

Evrenin bilinmeyen bir kısmında kaybolan astronotu konu edinen Out there: Omega Edition, uzay tabanlı bir oyun. Oyuncuların amacı astronotun hayatta kalmasını sağlamak. Bunun için astronotun farklı yıldızlara seyahat etmesini sağlamalı, mineral başta olmak üzere çeşitli kaynakları toplamasına yardımcı olmalı.

Wayward Souls

wayward-souls

Telefonlardan oynanabilen Wayward Souls, zindan maceralarının yer aldığı bir oyun. Roguelike türündeki bir oyun olan Wayward Souls, oyuncunun üç karakterden herhangi birini seçmesi ile oyuna başlamasını sağlıyor. Daha sonra oyuncu, karakterin yetenekleriyle de bağlantılı olarak karşısına çıkan engellerle mücadele etmeye çalışıyor.

Vampire Survivors

vampire-survivors

Vampire Survivors’da oyuncu, canavar saldırılarına karşı otomatik bir şekilde saldırmakta olan karakteri kontrol ederek bu saldırıları savuşturmaya çalışıyor. Burada temel amaç en uzun süre hayatta kalmaya çalışmak. Bunun yanı sıra silahlar, karakter yeteneklerini geliştirmek de oyuncunun hedefleri arasında yer alıyor.

Legend of Keepers

legend-of-keepers

Roguelike türündeki Legend of Keepers’da oyuncu, zindanları işleten bir şirketin çalışanı olduğundan zindanı çeşitli saldırılara ve maceracılara karşı korumak durumunda. Canavarları toplamak ve canavarlara çeşitli tuzaklar kurmakla görevlendirilen oyuncu, zindanı korumalıdır. Maceracıların oyunun sonuna kadar hayatta kalması durumunda son patron olarak oyuncu maceracılarla karşı karşıya gelir.

Ozan SuperApp ile ücretsiz hesap oluşturarak, 7/24 para transferi yapabilir ve sadece Ozan SuperApp’lilere özel gaming kampanyalarından yararlanabilirsin. Ayrıca sanal kart oluşturarak alışverişlerini güvenli bir şekilde yapabilirsin. Hemen Ozan SuperApp’i indir ve seni bekleyen avantajlı kampanyaları keşfet!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.