Kişisel Finans 101: Öğrenciler İçin Ev Ekonomisinin 5 Altın Kuralı

27 Temmuz 2021

Çok yakında uzun zamandır hayalini kurduğun üniversite hayatına başlayacaksın. Geçen bunca zamanda rüyalarını süsleyen üniversite hayatına yalnızca kısacık bir zaman kaldı. Peki, öğrenci evinin anı yüklü duvarlarına kavuşmakla bu iş bitecek mi? Öğrenciliğin cilvelerine de döneceksin elbette.

Neydi onlar? Hatırladın mı? Hani şu kılı kırk yarıp bir sonraki ayı getirmenin, okul ve ödevlerle kıyasıya rekabet ettiği cilveleri diyoruz. Anladın sen! Ama meraklanma, bu yazıyla sana ev ekonomisinin 5 altın kuralını anlatacağımız için okulu bitirmeden evvel bütçe yönetiminin kitabını yazacaksın! Hadi başlayalım.

Harcama ve Bütçe Planı Hazırla

harcama-ve-butce-plani

Öğrenci evi dendiğinde aklına makarna ve oyun konsolu mu geliyor? Bravo! İşte her çeşit makarnanın leziz tariflerini deneyebilmek ve oyun konsolunda turnuvalar düzenlemek istiyorsan öğrenci evinin bütçe planını hazırlamaya ihtiyacın var demektir.

Faturaların, mutfak giderlerin, temel ihtiyaç kategorilerin ve tonton ev sahibinden oluşan bir liste hazırlamalısın. Listenin tam karşısına da bir gelir tablosu koyarsan bu iş tamam. Planlı bir bütçe sayesinde leziz yemekler yapıp, oyun arkadaşlarınla afiyetle yiyebilirsin!

Ev Arkadaşı Edin

ev-arkadasi-edin

Üniversite hayatının 3 bileşeni nelerdir desek; on kişiden dokuzu için muhteşem üçlünün vazgeçilmezi ev arkadaşı olur. Ev arkadaşları yalnızca bulaşık sırası için çöp çektiğin riskli rakipler değil, aynı zamanda ev ekonomisi için paydaşlar demektir.

Bir evin bütçesinde en az iki kişinin katkısı, o evdeki tüm gider kategorilerinde %50 tasarruf demek. Pimpirikli ev sahibine baştan söz vermezsen, bu sayının 5’e kadar yolu var! Elini korkak alıştırma, giderlerle birlikte üniversite hayatını da paylaşacağın yoldaşları toparla!

Kaynak Tasarrufu Yap

kaynak-tasarrufu

Öğrenci evinde savurganlık zamanla sana elektrik, su ve doğalgaz faturası olarak dönebilir. Bu sebeple temel ihtiyaçların için dahi olsa kaynak tasarrufu yapmaya gayret et. Lise aşklarından hızlı tükenen aylık bütçeni, üniversite yaşamın boyunca sağ tutmak için kaynakları bilinçli tüketmen gerek! Mesela; kışın “göbeğinde” şort giyecek kadar kombiyi açma, göbeğini örten şeyler giymeye bak. Bulaşıklar için de acele etme, tezgâhta yer kalmayınca yıka!

Kaynak tasarrufu hakkında daha fazla bütçe tavsiyesi için Evde Tasarruf Yapmanı Sağlayacak Yöntemler ve Harika Geri Dönüşüm Projeleri ile Evinizi Baştan Yaratın içeriklerimize göz atmanda fayda var!

Kendin Pişir Kendin Ye

evde-yemek-yap

Dışarıdan bir şeyler söyleyip rahatıma bakayım dersen, ay sonu acıklı türküler söyleyebilirsin. Bu yüzden uygun ve kaliteli malzemeler ile kendi pişirdiğin yemeği yemenin keyfini sürmelisin.

Kendini bir İtalyan gibi hissedecek kadar makarna tarifi öğrenmek için, öğrenci evinin mutfağı birinci sınıf kurslar arasında yer alır. Ancak klişelere gelemem dersen ona da varız, dünya mutfağını öğrendiğin gün bizi de çağır!

Kampanyaları Takip Et

kampanyalari-takip-et

Kampanyaların ev ekonomisi için katkısını konuşmaya başlarsak, sen üniversiteyi bitirene kadar sürebilir. Çünkü normal şartlarda bütçende çok yer tutan bazı ürünleri kampanyalar sayesinde neredeyse bedavaya getirebilirsin!

Temizlik ürünleri, yiyecek ve içecek gibi temel ihtiyaçlarını indirimli almanı sağlayan bir sistem kursan efsanevi olmaz mı? Üstelik anlık olarak takip edebilmen için sana bahşedilen internet varken bunu yapmaman cebine haksızlık olur. Durma kampanyaları takip et, bütçende inanılmaz oranlarda tasarruf edebileceğini gör!

Karekod ile Ödeme ve Cashback ile Öğrenci Dostu Ozan SuperApp

Öğrencilikte faydasını göreceğin yegâne uygulama Ozan SuperApp, senin için birçok özellik barındırıyor. Elini cebine attığında cüzdanı bulamadıysan yorulma. Karekod ile ödeme yapmanı sağlayan özelliği sayesinde Ozan SuperApp daima yanında!

Peki, hafta sonu tatilinde bile ailenden gelen harçlığı da telefonuna sığdırdık desek? Dur bekle, heyecandan bayılmadan önce sana bir müjde daha verelim. Cashback özelliğiyle de alışverişlerinden kazanç sağlayabilirsin. Ayrıca Ozan SuperApp kullanıcılarına özel e-Pin alımlarındaki indirimler de cabası! O halde bir an evvel ayıl ve dijital finans dünyasının yıldızı Ozan SuperApp’i indir!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.