NFT Nedir? NFT ile Rekor Fiyatlara Satılan Dijital Sanat Eseri

25 Mart 2021

NFT Nedir?

Son günlerin en çok ses getiren haber konularından biri olan NFT satışları, sanat ve dijital finans alanlarında yeni bir çağın ayak sesleri olabilir. Milyonlarca dolar değerinde satışların gerçekleştirildiği platformlar, pek çok soru işaretini de beraberinde getiriyor.

Günümüzde ses, görüntü ve doküman gibi varlıkların dijital olarak imzalanmasına olanak tanıyan değiştirilemez tokenler, oluşturulan eserlerin ve dijital verilerin benzersiz bir imzayla blok zincirinde kayıt altına alınmasını sağlar. Bu durum, Non-Fungible Token olarak tanımlanan sistem sayesinde sahip olunan veriyi eşsiz bir hale getirir. Sıkça duyulan milyon dolarlar değerindeki satışların en büyük sebebi de, satışı yapılan dijital nesnenin hiçbir şekilde başkaları tarafından kopyalanamamasıdır.

NFT’nin Açılımı Non-Fungible Token

nft-non-fungible-token

NFT’ler, kripto dünyasında değiştirilemeyen tokenler olarak adlandırılır. Blockchain adı verilen dijital defterlerde kayıt altında tutulan değiştirilemez tokenler, yaygın olarak Ethereum protokolleriyle oluşturulur. ERC-721 ve ERC-1155 ile oluşturulan değiştirilemez tokenler, standart kripto para birimlerinin aksine diğer kripto varlıklarla ikame edilemez. Bu sebeple kimliklerini oluşturdukları verilerle uygun değerlere sahiptir.

NFT Nasıl Çalışır?

Dijital bir verinin platformlara eklenmesiyle oluşturulan değiştirilemez token, verinin özgünlüğünü kanıtlayan benzersiz bir kimlik ortaya çıkarır. Blok zinciri defteri sayesinde doğrulanabilen bu kimlik, verinin orijinalliğinin teyit edilebilmesine imkan tanır ve kriptografik bir algoritmayla yönetilir. Bu kriptografik algoritma, yalnızca token sahibinin hak iddia edebileceği bir kimlik oluşturur ve takibini sağlar.

NFT Ne İşe Yarar?

Değiştirilemez tokenler, belirlenen veriyi harf ve sayılardan oluşan 40 basamaklı bir şifrelemeyle güvence altına alır ve sahibinin dijital cüzdanında saklamasına imkan tanır. Bu verilerin sahip olduğu 40 basamaklı kripto şifrenin kırılması, günümüzde imkansızdır. Bu durum, kripto varlığı elinde tutan kişiye mutlak hak sahipliği sağlar.

Dijital Sanat Eserleri / Kripto-Sanat Eserleri NFT İle Nasıl Satılıyor?

nft-sanat-eserleri

Dijital sanatçıların eserlerini satışa sunmalarına imkan tanıyan Rarible, Opensea ve superRare gibi platformlar, eser sahibinin dijital bir cüzdan aracılığıyla hızlı bir şekilde değiştirilemez token oluşturmasını sağlar. Blok zincirine girişi yapılan eser ve token, açık artırma ve doğrudan satış gibi etkinliklerle yeni bir alıcı bulabilir. Satış sonrasında verinin eşsiz imzasını taşıyan token, alıcının dijital cüzdanına gönderilir ve verinin sahipliğini kanıtlayabilmesini sağlar.

NFT ile Rekor Fiyatlara Satılan Dijital Sanat Eseri

2015 yılından bu yana aktif olan NFT’ler ilk başta kripto para birimleriyle birlikte anılsa da, geçtiğimiz yıllarda dijital sanat eserleri satışlarıyla farklı bir boyut kazandı. 2020-2021 yılları arasında kripto sanat piyasasının yüzlerce milyon dolar değerinde işlem yapması, dikkatleri bu kripto varlıkların üzerine çekti.

Dijital Sanatçı Beeple’ın Eseri, Christie’s Tarafından NFT İle 69 Milyon Dolara Satın Alındı

Beeple adıyla da tanınan Amerikalı dijital sanatçı Mike Winkelmann tarafından oluşturulan ‘’The First 5000 Days’’ adlı JPEG formatındaki NFT çalışma, değiştirilemez tokenlerin popülaritesini gözler önüne seriyor. Dünyaca ünlü İngiliz müzayede evi Christie’s tarafından 69,3 milyon dolar değerinde satışı gerçekleştirilen ‘’The First 5000 Days’’, satışın Ethereum kripto para birimiyle yapılması sebebiyle de büyük bir önem taşır. Yaşayan sanatçıların eserleri arasında en pahalı 3. eser olmayı başaran çalışma, dünyada NFT’li kripto sanat satışlarına büyük bir ivme kazandırdı.

Sanatın yanı sıra sosyal medya ve diğer dijital platformlarda da ünlü iş adamı Elon Musk ve Twitter CEO’su Jack Dorsey gibi isimler tarafından yapılan satışlar, değiştirilemez tokenlerin yaygınlaşmasını ve büyük ilgi toplamasını sağladı.

Dijital dünyanın son gelişmelerinden geri kalmamak ve rahat ödeme yöntemleriyle tüm para al / gönder işlemlerini gerçekleştirmek, cashback kampanyaları ve sürpriz oyun kodu avantajlarından yararlanmak için Ozan SuperApp‘i indirmeyi unutma!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.