Kült Haline Gelmiş Eski Korku Filmleri

5 Ocak 2023

Son yıllarda korku ve gerilim filmlerine olan ilgi gözle görülür bir biçimde arttı. Sadece genel izleyici tarafından değil, eleştirmenler tarafından da oldukça sevilen korku temalı filmleri görmeye başladık. Peki, bu filmlerin ilham kaynaklarının hangi eski kült filmler olduğunu hiç merak ettin mi?

İşte senin için kült haline gelmiş, yeni nesil korku filmlerinin ilham kaynağı olan korku filmlerinin bir listesini hazırladık. Eğer canın klasik bir korku filmi izlemek istiyorsa bu listede aradığın filmi bulabilirsin! 

Psycho (1960)

Türkçe Adı : Sapık
Yönetmeni : Alfred Hitchcock
Türü : Korku, Gizem, Gerilim
iMDB Puanı :  8.5 / 10

Alfred Hitchcock’un yönetmenliğini yaptığı, kült korku filmi denilince akla ilk gelen filmlerin başında olan, 1960 yapımı Psycho (Sapık), listemizin ilk filmi olarak karşına çıkıyor! 

Anthony Perkins’in efsanevi Norman Bates karakterine hayat verdiği filmde, o zamana kadar korku filmlerinde az rastlanan karakter oyunculuğunun ne kadar iyi ve etkileyici olabileceğini görüyoruz. 

Her ne kadar ilk çıktığı yıl büyük sükse yapsa da o zamanın eleştirmenleri tarafından kötülenen filmin çekim tekniği, oyunculukları ve senaryosu şu anda birçok korku temalı film çekmek isteyen yönetmenin ilham kaynağı olarak görülüyor. 

IMDb puanı 8.5 olan kült film, korku filmi ve gerilim seven izleyicilerin mutlaka izlemesi gereken klasiklerin başında yer alıyor. 

Rosemary’s Baby (1968)

Türkçe Adı : Rosemary’nin Bebeği
Yönetmeni : Roman Polanski
Türü : Korku, Psikolojik Gerilim, Gizem
iMDB Puanı :  8.0 / 10

Ünlü yönetmen Roman Polanski’nin imza filmi olan ve korku temalı filmlerin eleştirmenler tarafından kabul görülmesinin en büyük sebeplerinden biri olan Rosemary’s Baby (Rosemary’nin Bebeği); toplumsal paranoya, kadının toplumdaki yeri ve dinin topluma etkisi gibi ciddi temaları işliyor. 

1968 yapımı bu film, kendi çağının filmlerinden çok daha kompleks bir hikayeye sahip olması, Mia Farrow’un inanılmaz oyunculuğu ve sinemada sembolizmi genel kitle ile buluşturması ile kült olmayı hak ediyor. 

IMDb puanı 8 olan Rosemary’s Baby, gerilim türünü seven sinema severlerin mutlaka izlemesi gereken filmlerden biri. 

The Exorcist (1973)

Türkçe Adı : Şeytan
Yönetmeni : Willam Fredkin
Türü : Korku, Gerilim, Doğaüstü
iMDB Puanı :  8.1 / 10

Sadece kült korku filmi olmakla kalmayıp, zamanın en korkunç korku filmlerinden biri sayılan 1973 yapımı The Exorcist (Şeytan), klasik korku sinemasının en temel yapı taşı olarak görülmekte. 

Çıktığı ilk yıl büyük sükse yapan, insanların izlemek için sinema salonlarının kapılarında kuyruklar oluşturduğu The Exorcist, eleştirmenler tarafından her ne kadar karmaşık yorumlar alsa da sadece korku sineması için değil, klasik sinema için de büyük önem teşkil ediyor. The Exorcist’ten sonra çıkan birçok din temalı korku filminde bu filmde geçen olay örgüsünün taklit edildiğini görebilirsin. 

William Friedkin tarafından yönetilen The Exorcist, 8.1 IMDb puanı ile kendi türünü en iyi temsil eden film görevini üstleniyor. Eğer bu filmi daha önce izlemediysen birçok olay sana tanıdık gelebilir çünkü günümüzün din temalı korku filmlerinde bile hala The Exorcist etkisini görebilirsin! 

The Texas Chainsaw Massacre (1974)

Türkçe Adı : Teksas Katliamı
Yönetmeni : Tobe Hooper
Türü : Korku, Slasher, Gizem
iMDB Puanı :  7.4 / 10

Slasher türündeki korku filmlerinin atası olarak kabul edilen The Texas Chainsaw Massacre (Teksas Katliamı), çıktığı yıl dünya çapında büyük bir tartışma konusu oldu. Tobe Hooper tarafından yönetilen 1974 yapımı bu film, dünyanın birçok ülkesinde yasaklandı. Ancak bu durum filmin dünya çapında bir fenomen olmasına engel olmadı. 

The Texas Chainsaw Massacre’ın daha sonraki yıllarda birçok devam ve remake filmi çıktı. Aynı zamanda kendi adına çizgi romanlar da çıkaran bu seri en büyük korku klasiklerinden biri oldu. 

Çok düşük bir bütçe ile çekilen, tanınmamış oyunculara yer veren ve daha önce görülmemiş şiddet öğeleri içeren bu film, eleştirmenler tarafından eleştiri yağmuruna tutulmuş olsa da başlı başına bir korku türünün gelişmesine yol açtı. 

Özellikle 90’lı ve 2000’li yıllarda slasher türündeki korku filmlerinin büyük sükse yaptığını ve düşük bütçelerine rağmen film gişelerinde rekorlar kırdığını görebilirsin. IMDb puanı 7.4 olan The Texas Chainsaw Massacre, bu filmlerin ilham kaynağı olan kült korku filmlerinden biri.

Jaws (1975)

Türkçe Adı : Denizin Dişleri
Yönetmeni : Steven Spielberg
Türü : Gerilim, Sürükleyici, Gizem
iMDB Puanı :  8.1 / 10

Blockbuster filmlerinin ilk örneklerinden biri olarak gösterilen Jaws (Denizin Dişleri), çıktığı yıl dünya çapında bir fenomen olmayı başarmış bir kült film. 

Kendisinden iki sene sonra çıkan Star Wars’a kadar sinemada en çok izlenen filmi olma ünvanını elinde bulunduran 1975 yapımı Jaws, korku ve aksiyon temalarını birbiri ile harmanlayarak multigenre filmlerin liderliğini üstlendi. O zamana kadar henüz dünya çapında tanınmayan ünlü yönetmen Steven Spielberg de bu film ile birlikte ikonik filmografisinin açılışını yaptı. 

IMDb puanı 8.1 olan Jaws, korku filmi olmasına rağmen ana korku temasını insandan uzaklaştırıp bilinmeyen varlığa taşıması ile bambaşka bir korku türünün önünü açıyor. Bu filmden sonra birçok filmde başka bir tür tarafından terörize edilen insanların hikayesini görebiliyoruz. 

Carrie (1976)

Türkçe Adı : Günah Tohumu
Yönetmeni : Brian De Palma
Türü : Korku, Gerilim, Dram
iMDB Puanı :  7.4 / 10

Teen korku filmlerinin en ikonik örneklerinden biri olan 1976 yapımı Carrie, çıktığı yıl özellikle genç kesim arasında popüler olması ile dikkat çekti. Brian De Palma tarafından yönetilen ve senaryosunun Lawrence D. Cohen yazdığı bu film aslında bir Stephen King romanı uyarlaması. 

Carrie’nin gişe başarısı sayesinde birçok film ve televizyon dizisinin Stephen King romanlarını uyarlamaya başladığını gelecek senelerde görebiliyoruz. Basit bir gençlik temalı film gibi başlayan Carrie aslında tıpkı Rosemary’s Baby gibi aile içi baskı, dinin toplumdaki yeri gibi temaları işliyor. 

Eleştirmenler tarafından karma yorumlar alsa da oyunculuklar ile ön plana çıkan Carrie, Sissy Spacek ve Piper Laurie’nin Oscar adaylıkları ile kendisini Hollywood’a kabul ettirmiş bir film. 

IMDb puanı 7.4 olan Carrie’nin nasıl kült bir film olduğunu gelecek senelerdeki remake filmlerinden ve benzer konulu yeni filmlerden anlayabilirsin. 

The Omen (1976)

Türkçe Adı : Kehanet
Yönetmeni : Richard Donner
Türü : Korku, Psikolojik Gerilim, Doğaüstü
iMDB Puanı :  7.5 / 10

Çıktığı yıl büyük ses getiren ve gişede başarılı olan The Omen (Kehanet), diğer korku temalı filmlerin aksine büyük bir Hollywood starının başrolü oynaması ile dikkatleri üstüne çekti. 

O zamana kadar birçok korku temalı filmde büyük Hollywood aktör ve aktrislerinin yerine karakter oyuncularının yer aldığını görürken 1976 yapımı The Omen’de ünlü Hollywood starı Gregory Peck’i görüyoruz. 

Filmin yapım aşamasında ve senaryo yazım aşamasında da aktif rol alan Gregory Peck, The Omen’in senaryosunun normal bir korku filminden daha çok gizem ve gerilim temalı olmasını beğendiği için bu projeyi kabul ettiğini söylüyor. 

20th Century Fox tarafından sinemalara açılan filmin iki Oscar adaylığı bulunmakta. IMDb puanı 7.5 olan The Omen, din temasını gizem ve gerilim ile harmanlayarak klasik bir kült filmi olarak korku severlerin koleksiyonlarında başı çekiyor. 

Suspiria (1977)

Türkçe Adı : Suspiria
Yönetmeni : Daria Argento
Türü : Korku, Gerilim, Gizem
iMDB Puanı :  7.3 / 10

Genelde birçok kült film Amerika Birleşik Devletleri veya İngiltere’den çıksa da, 1977 yapımı, İtalyan bir korku filmi olan Suspiria bu dominasyonu durdurarak adını klasik kült filmlerin arasına sokmayı başardı. 

Dario Argento tarafından yönetilen filmde İtalyan, Amerikan ve Alman etkisini görebilirsin. Aynı zamanda cadılık teması işleyen film, kendinden sonra cadı ve kült temalarını işleyen filmlere ilham veriyor. 

Suspiria’dan sonra The Craft, Witches of Eastwick, Practical Magic ve Haxan gibi filmlerin de Argento’dan etkilendiğini fark edebilirsin. IMDb puanı 7.3 olan Suspiria’nın yakın zamanda Luca Guadagnino tarafından çekilmiş bir remake filmi de bulunmakta. 

Halloween (1978)

Türkçe Adı : Yabancı
Yönetmeni : John Carpenter
Türü : Korku, Gerilim, Gençlik
iMDB Puanı :  7.7 / 10

1978 yapımı kült korku filmi Halloween (Yabancı), günümüzde bile hala devam filmlerini korku filmi sevenlerle buluşturan ikonik bir seri halini almış bulunmakta. 

Jamie Lee Curtis’in kültleşmiş “final girl” performansı ile hala devam eden serinin ilk filmi, Cadılar Bayramı’nda gösterime girerek, bu bayrama özgü bir film olarak izleyicilere tanıtılarak gişede büyük başarı elde etti. Hatta bu filmden sonra birçok korku filminin gösterim tarihi de Cadılar Bayramı haftası olarak seçilmeye başlandı ve Halloween temalı korku filmleri de tıpkı Christmas temalı korku filmleri gibi dönemlik başarı elde etmeye başladılar. 

Yönetmenliğini John Carpenter’ın yaptığı ve bir slasher temalı korku filmine göre oldukça olumlu eleştiriler alan filmin IMDb puanı 7.7. Paranormal temalı filmlerden daha çok slasher temalı filmleri seviyorsan Halloween serisinin ilk filmini mutlaka izlemelisin. 

Invasion of the Body Snatchers (1978)

Türkçe Adı : Beden Kemiricilerin İstilası
Yönetmeni : Philip Kaufman
Türü : Korku, Gerilim, Bilim Kurgu
iMDB Puanı :  7.4 / 10

Normalde birçok kült filminin remake olmadığını ya orijinal senaryoya sahip olduğunu ya da başka bir orijinal materyalden faydalanarak uyarlandığını görürüz. Ancak bu durum 1978 yapımı Invasion of the Body Snatchers (Beden Kemiricilerin İstilası) için geçerli değil. 

1956 versiyonundan uyarlanan 1978 versiyonu bu film, korku filmi klasiklerinin arasına girerek bir kült olmayı başarıyor. Philip Kaufman tarafından yönetilen filmde istilacıların insanların bedenlerini rehin aldığını ve onları değiştirerek tüm şehirde kaos yarattığını görüyoruz. 

Bilim kurgu ve korkunun karışımı olarak ortaya çıkan bu kült filmin IMDb puanı 7.4. Ünlü aktör Donald Sutherland’ın, Matthew Bennell karakterine hayat verdiği bu filmi mutlaka izlemelisin. 

Alien (1979)

Türkçe Adı : Yaratık
Yönetmeni : Ridley Scott
Türü : Korku, Bilim Kurgu, Fantastik
iMDB Puanı :  8.5 / 10

Ünlü yönetmen Ridley Scott tarafından çekilen ve senaristliğini Dan O’Bannon’ın üstlendiği Alien (Yaratık), bilim kurgu ve korku türlerini en iyi harmanlayan filmlerin başında gösteriliyor. 

1979 yapımı Alien, kendi zamanının en iyi görsel efektlerine sahip oldukça başarılı bir film olarak adlandırılıyor. IMDb puanı 8.5 olan film, türünün ilk örneklerinden biri olmakla beraber aynı zamanda gişede de oldukça başarılı olmuş bir klasik olduğu için sinema tarihinde özel bir yere sahip. 

Hem eleştirmenler tarafından tam puan alan hem de sinema salonlarında vizyona girdiği dönem genel seyircinin de ilgisini çeken Alien’ın beş devam filmi bulunmakta. Özellikle bilim kurgu ve korku filmlerini seviyorsan, bu iki farklı türü bir arada buluşturan Ridley Scott imzalı filmi kesinlikle izlemelisin. 

Friday the 13th (1980)

friday-the-13th-1980

Türkçe Adı : 13. Cuma
Yönetmeni : Sean S. Cunningham
Türü : Korku, Slasher, Gizem 
iMDB Puanı :  6.4 / 10

Slasher tarzı korku filmlerinin 80’li yıllarda sükse yaptığı dönemde, türünün en sevilen ve popüler filmlerinden olan Friday the 13th (13. Cuma) listemizde karşısına çıkıyor. 

Sean S. Cunningham tarafından yönetilen ve senaristliğini Victor Miller’in üstlendiği 1980 yapımı bu slasher türündeki film hem Amerika’da hem de dünyada büyük ilgi toplayarak korku filmi severlerin dikkatini çekmeyi başardı. 

Birçok slasher türündeki film gibi düşük bütçeli olan ve tanınmamış bir oyuncu kadrosu ile vizyona giren film, ikonik Jason Voorhees karakteri ile dikkatleri üzerine çekiyor. Crystal Lake gençlik kampındaki esrarengiz cinayetleri konu olan filmin dokuz devam filmi daha bulunmakta. IMDb puanı 6.4 olan bu kült slasher film birçok korku severin favorilerinde yer alıyor. 

The Shining (1980)

Türkçe Adı : Cinnet
Yönetmeni : Stanley Kubrick
Türü : Korku, Psikolojik Korku, Gizem
iMDB Puanı :  8.4 / 10

Stephen King’in romanından uyarlanmış ve gelmiş geçmiş en iyi yönetmenlerden olan Stanley Kubrick imzalı The Shining (Cinnet), zamanın en iyi korku filmlerinden biri olarak gösteriliyor. Sadece korku sinemasına değil, tüm Hollywood’a yenilik getiren ve farklı çekim teknikleri, ses efektleri, karakter oyunculukları ile oldukça büyük başarı yakalayan The Shining, gelmiş geçmiş en ikonik kült filmlerinin başında geliyor. 

Jack Nicholson’ın inanılmaz oyunculuğu ile Jack Torrance karakterine hayat verdiği bu filmde kış sezonundaın ziyaretçisi olmayan bir otelin bakımını sağlayan ailenin, bu izole yerde hayatta kalma çabasına tanık oluyoruz. Sadece insan psikolojisi değil, mistik öğeleri de içinde barındıran bu filmde sembolizmin nasıl sık kullanıldığını fark edebilirsin. 

IMDb puanı 8.4 olan The Shining, korku ve gerilim sevenlerin asla kaçırmaması gereken bir film. 

The Thing (1982)

Türkçe Adı : Şey
Yönetmeni : John Carpenter
Türü : Korku, Bilim Kurgu, Gerilim
iMDB Puanı :  8.2 / 10

Bilim kurgu, gerilim ve korku türlerini bir arada bulunduran The Thing (Şey), kendi türünün sayılı örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. John Carpenter tarafından yönetilen ve senaristliğini Bill Lancaster’ın üstlendiği 1982 yapımı bu film, Antartika’da bulunan bir araştırma istasyonuna sızarak bilim adamlarını paranoyaya sürükleyen bir mikroorganizmanın hikayesini konu alıyor.

Kurt Russell, Wilford Brimley ve Richard Dysart gibi ünlü oyuncuların yer aldığı bu filmde insanın nasıl kolay manipüle edilebileceğini görüyoruz. IMDb puanı 8.2 olan bu kült filmin müziği ise ünlü besteci Ennio Morricone’a ait. The Thing’in prodüktörleri her ne kadar daha yüksek bir gişe başarısı beklese de oldukça iyi bir başarı elde eden ve gişeden kaldırıldıktan sonra bile korku filmi severler arasında popüler olan bu film, günümüzde bile ilgi görmekte. 

The Evil Dead (1981)

Türkçe Adı : Şeytanın Ölüsü
Yönetmeni : Sam Raimi
Türü : Korku, Fantastik, Doğaüstü Korku
iMDB Puanı :  7.4 / 10

1981 yapımı The Evil Dead (Şeytanın Ölüsü), kendi türünün klasiklerinden biri olarak bilinmektedir. Slasher korku sinemasını mistik ve paranormal öğeler ile süsleyen bu film her ne kadar kendi zamanında bir kült olarak kabul edilmese de daha sonraki korku filmi sevenlerin sevgisini kazanmayı başardı. 

Sam Raimi tarafından yönetilen filmin içeriği oldukça şiddet içerdiği için birçok film firması The Evil Dead’in dağıtımını üstlenmemiştir. En sonunda Hollywood dışında bir yapım şirketi ile anlaşan Raimi en sonunda filmini vizyona sokabilse de Amerika’daki birçok eyalette film sansüre takıldı. 

Oldukça düşük bütçeli olan, çekiminde çeşitli sorunların yaşandığı ve birçok oyuncunun çekimler sırasında istifa ettiği bu filme sadık kalan başrol oyuncusu Bruce Campbell sayesinde bir kült haline gelen The Evil Dead’in IMDb puanı 7.4

Her ne kadar gişede başarılı olmasa da DVD sayesinde popülerlik kazanan ve türünün klasiklerinden biri haline gelen The Evil Dead, korku filmi sevenlerin hala en sevdiği filmlerden biri olarak gösterilmekte. 

Poltergeist (1982)

Türkçe Adı : Kötü Ruh
Yönetmeni : Steven Spielberg
Türü : Korku, Gerilim, Doğaüstü Korku
iMDB Puanı :  7.3 / 10

Senaryosunu ünlü yönetmen ve senarist Steven Spielberg’in yazdığı ve yönetmenliğini Tobe Hooper’ın üstlendiği korku filmi Poltergeist (Kötü Ruh), klasik kült filmler listesine adını altın harflerle yazdırmış bir yapım. 

Spielberg her ne kadar filmin bilim kurgu öğeleri taşımasını istese de yönetmen koltuğunda oturan Hooper’ın itirazı ile Poltergeist mistik bir filme dönüştü. Bu sayede filmin hikayesi bilim kurgu öğeleri barındırmak yerine hayaletlere odaklandı ve Poltergeist birçok eleştirmen tarafından bu seçim sayesinde tam not aldı. 

Kendi yılının en çok hasılat yapan sekizinci filmi olan 1982 yapımı bu filmin IMDb puanı ise 7.3. Günümüzün modern sinemasındaki birçok hayalet temalı filmin ilham kaynağı olarak gördüğü Poltergeist hem bir aile dramını işliyor hem de korku öğelerini içinde bulunduruyor. Bu yüzden de korku sinemasında bir kült film olarak anılmayı hak ediyor. 

A Nightmare on Elm Street (1984)

Türkçe Adı : Elm Sokağı Kâbusu
Yönetmeni : Wes Craven
Türü : Korku, Gizem, Slasher
iMDB Puanı :  7.4 / 10

Dünyanın en çok tanınan kötü karakterlerinin başında yer alan Freddy Krueger’ıin korku sinemasına adını duyurduğu ilk film olan A Nightmare on Elm Street (Elm Sokağı Kâbusu), korku temalı kült film denilince akla gelen ilk isimlerden biri. 

80’li yılların en çok sükse yapan korku filmi serisi olan A Nightmare on Elm Street’in yönetmenliğini ve senaristliğini Wes Craven üstleniyor. Slasher temalı birçok korku filminin aksine yüksek bir bütçe ile çekilen bu film, vizyona girdiği ilk haftada bu durumu telafi ederek çok iyi bir gişe yakaladı. 

IMDb puanı 7.4 olan bu kült film, slasher korku sinemasının en ikonik filmlerinden biri olarak kabul ediliyor. Hayal ve gerçek alemin birbirine karıştığı, korkunç Freddy Krueger’ıin gençleri rüyalarında avladığı bu Wes Craven temalı filmi slasher türünü seviyorsan mutlaka izlemelisin!

Hellraiser (1987)

Türkçe Adı : Şeytan Pusuda Bekliyor
Yönetmeni : Clive Barker
Türü : Korku, Gerilim, Canavar
iMDB Puanı :  6.9 / 10

Farklı senaryosu ile kült korku filmleri arasında kendine yer edinmiş olan Hellraiser (Şeytan Pusuda Bekliyor), vizyona girdiği 1987 yılında büyük ilgi toplamış bir yapım. Filmin senaristliğini de üstlenen Clive Barker, yönetmen koltuğuna ilk kez oturuyor ve kendi sınırları zorlayan, farklı bir kült film ortaya çıkıyor. 

IMDb puanı 6.9 olan Hellraiser, birçok mistik tarikat filmlerinin atası olarak kabul ediliyor. 1 Milyon bütçe ile çekilmesine rağmen neredeyse 15 Milyon hasılat yapan bu film, kendi türünün ilk örneklerinden biri olduğu için birçok eleştirmen tarafından klasik bir kült yapımı olarak görülmekte. 

Jacob’s Ladder (1990)

Türkçe Adı : Dehşetin Nefesi
Yönetmeni : Adrian Lyne
Türü : Korku, Psikolojik Korku, Gizem
iMDB Puanı :  7.4 / 10

1990’lı yıllara geldiğimizde birçok kült korku filminin psikolojik gerilim türünde olduğunu görüyoruz. 90’lı yılların ikonik filmlerinden biri olan Jacob’s Ladder (Dehşetin Nefesi) de bu türün örneklerinden biri olarak sayılıyor. 

Yönetmenliğini Adrian Lyne’in üstlendiği ve senaryosunu Bruce Joel Rubin’in yazdığı Jacob’s Ladder, psikolojik gerilim seven izleyicilerin mutlaka izlemesi gereken bir klasik. Film, sadece mistik öğelere odaklanmayıp, aynı zamanda Vietnam Savaşı’nın etkisi ve savaş travması gibi konulara da değiniyor. 

IMDb puanı 7.4 olan film, izleyiciye oldukça gerçekçi bir deneyim sunuyor. Filmin ana karakteri Jacob’ın hayal ve gerçek arasında gidip geldiği, korkunç halüsinasyonlarla izleyiciyi gerdiği bu klasik yapım aynı zamanda birçok korku oyununa da ilham kaynağı olmuş. Silent Hill oyununu sevenlerin mutlaka seveceği bir film olan Jacob’s Ladder’in remake filmi de yakın bir geçmişte izleyicilerle buluştu. 

The Silence of the Lambs (1991)

Türkçe Adı : Kuzuların Sessizliği
Yönetmeni : Jonathan Demme
Türü : Korku, Psikolojik Korku, Gerilim
iMDB Puanı :  8.6 / 10

Anthony Hopkins’in sinema tarihinin en klasikleşen kötü karakterlerinden biri olan Hannibal Lecter’e hayat verdiği The Silence of the Lambs (Kuzuların Sessizliği), tüm zamanların en kült filmlerinden biri olarak anılmakta. 

1991 yılında vizyona giren ve vizyona girdiği yılda büyük sükse yapan The Silence of the Lambs hem yaptığı hasılat hem de topladığı ödüller ile diğer korku filmlerinden kendisini ayırıyor. Yönetmenliğini Jonathan Demme’in yaptığı ve kitaptan uyarlama senaryosunu Ted Tally’nin yazdığı bu psikolojik gerilimin toplam yedi Oscar adaylığı bulunmakta. 

FBI’daki eğitimi sırasında bir seri katili yakalamak için hapis tutulan Hannibal Lecter karakteri ile görüşmeye başlayan Clarice Starling’in hikayesini anlatan filmde insanın ne kadar kolay manipüle edilebileceğini görüyoruz. 

En iyi yönetmen, en iyi film, en iyi kadın oyuncu, en iyi erkek oyuncu ve en iyi senaryo dallarında Oscar ödüllerini toplayan ve bu beş ana ödülü alan sayılı filmlerden biri olan The Silence of the Lambs, 8.6 IMDb puanı ile korku ve gerilim türünü seven herkesin izlemesi gereken bir yapım. 

Interview with the Vampire (1994)

Türkçe Adı : Vampirle Görüşme
Yönetmeni : Neil Jordan
Türü : Korku, Romantik, Fantastik
iMDB Puanı :  7.5 / 10

Vampir temalı kitapları ile oldukça büyük bir üne sahip olan Anne Rice’in 1976 yılında yayınlanan kitabından uyarlama bir korku ve gerilim filmi olan Interview with the Vampire (Vampirle Görüşme), güçlü star kadrosu ile göz dolduruyor. 

Neil Jordan tarafından yönetilen ve Anne Rice’ın aynı zamanda senaryosunu yazdığı bu filmde Tom Cruise, Antonio Banderas, Brad Pitt, Kirsten Dunst ve Christian Slater gibi ünlü oyuncuları görüyoruz. 

Tom Cruise’un ikonik Lestat karakterine hayat verdiği film, aynı zamanda 2000’li yıllarda adından sıkça söz ettirecek vampir furyasının ilham kaynağı olarak görülüyor. İzleyiciye sadece korku ve gerilim temaları değil, dram, aşk ve ihanet gibi farklı temalarda yükleyen filmin IMDb puanı ise 7.5

Se7en (1995)

Türkçe Adı : Yedi
Yönetmeni : David Fincher
Türü : Psikolojik Gerilim, Suç, Gizem
iMDB Puanı :  8.6 / 10

Yönetmenliğini David Fincher’in üstlendiği, senaryosunu Andrew Kevin Walker’ın yazdığı se7en (Yedi), polisiye ve korku türünü en iyi harmanlayan filmlerin başında geliyor. 

Efsane kadrosu Brad Pitt, Morgan Freeman ve Kevin Spacey ile vizyona girdiği sene gişelerde oldukça başarılı olan ve eleştirmenler tarafından çok sevilen bu gerilim türündeki polisiye filmin sadece bir tane Oscar adaylığı bulunsa da günümüzde hala türünün en başarılı örneği olarak kabul edilmekte. 

IMDb puanı 8.6 olan, kurgusu ve senaryosu ile izleyiciyi oldukça geren ve Kevin Spacey’nin başarılı John Doe performansı ile karakter oyunculuğunun zirveye çıktığı bu film bütün övgüleri hak ediyor! 

Scream (1996)

Türkçe Adı : Çığlık
Yönetmeni : Wes Craven
Türü : Korku, Slasher, Gizem
iMDB Puanı :  7.4 / 10

Popüler kültürün benimsediği teen slasher filmlerin belki de en ünlüsü olarak kabul edilen Scream (Çığlık), ikonik Scream kostümü, günümüzde “final girl” olarak adlandırdığımız tipikleşen baş kahramanı ile kendi türünün en başarılı örneği olarak kabul ediliyor. 

Birçok slasher filmin yönetmenliğini yapmış Wes Craven’in elinden çıkan ve Kevin Williams’ın senaristliğini üstlendiği 1996 yapımı filmin baş rolünde gelmiş geçmiş en ikonik “final girl” Neve Campbell var. 

IMDb puanı 7.4 olan Scream serisinin ilk filmi, günümüzde bile hala devam eden Scream furyasının başlangıcı olduğu için kült korku filmlerinin arasında sayılmakta. Eğer Scream serisini seviyorsan ve ilk filmini izlemediysen mutlaka serinin ilk filmi olan 1996 yapımı orijinal hikayeyi izlemelisin! 

The Blair Witch Project (1999)

Türkçe Adı : Blair Cadısı
Yönetmeni : Daniel Myrick
Türü : Korku, Gizem, Doğaüstü
iMDB Puanı :  6.5 / 10

İnternet çağının başlaması ve insanların kameralarındaki görüntüleri internette paylaşması ile dijital dünyanın tamamen değişmeye başladığı 90’lı yıllarda tam da bu duruma uygun kült bir film çıktı: The Blair Witch Project (Blair Cadısı). 

Sadece amatör bir kamera ve amatör oyuncular ile çekilen bu düşük bütçeli filmin gişe rekoru kıracağını kim bilebilirdi ki? Filmin yönetmenliğini ve senaryosunu üstlenen Daniel Myrick ve Eduardo Sánchez’in elinden çıkan bu yapım bambaşka bir korku sinema türünün yaratılmasına sebep oldu ve 2000’li yıllarda büyük popülerlik kazanan Paranormal Activity serisinin de ilham kaynağı oldu. 

Ormandaki bir cadı ile alakalı belgesel çekmeye karar veren sinema öğrencilerinin yaşadığı paranormal olayları konu alan The Blair Witch Project’in başarısı hala sinema yazarları tarafından konuşulmakta. Eğer gerçeğe yakın bir deneyim yaşamak istiyorsan IMDb puanı 6.5 olan bu düşük bütçeli filmi izlemeni öneririz. 

Senin için hazırladığımız kült haline gelmiş eski korku filmleri rehberinin sonuna geldik. Aralarında izlemediğin film varsa mutlaka izlemeni öneririz. 

Senin için diğer bir önerimiz de dijital finansın avantajlarından yararlanmanı sağlayacak Ozan SuperApp! Ozan SuperApp ile 7/24 para transferi, Cashback avantajları ve QR kod ile ödeme gibi işlemleri rahatlıkla yapabilirsin. Oyundan dijital servislere tüm ödemelerinde yanında olan Ozan SuperApp’i hemen indir, harcadıkça kazanmaya başla!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.