Klasik Haline Gelen ve Mutlaka İzlemen Gereken Bilim Kurgu Filmleri

30 Ocak 2023

Bilim kurgu kategorisine giren filmler senelerdir ya çok büyük hasılat elde ediyorlar ya da gişede başarısız olup prodüktörlerine hüsran yaşatıyorlar. Yapım aşaması genellikle maliyetli olan bu filmlerin arasında ise herkesin aklına kazınmış, kült haline gelen klasik yapımlar var.

Eğer bilim kurgu türüne merakın varsa ve kült haline gelmiş klasik bilim kurgu filmlerini izlemek istiyorsan senin için hazırladığımız bilim kurgu filmi önerileri listesinde aradığın bütün filmleri bulabilirsin!

Aksiyon, komedi, korku ve suç gibi birçok farklı tema ile harmanlanmış bu kült filmler arasından kendi tarzına uygun bir bilim kurgu filmi önerisi bulmaya hazır mısın?

Back to the Future (1985)

Türkçe Adı: Geleceğe Dönüş
Yönetmeni: Robert Zemeckis
Türü: Bilim Kurgu, Macera, Komedi
iMDB Puanı:  8.5 / 10

Robert Zemeckis’in hem senaryosunu yazdığı hem de yönetmen koltuğuna oturduğu Back to the Future (Geleceğe Dönüş), zamanda yolculuk temalı filmler denildiği zaman akla ilk gelenlerin başında geliyor. 

Bir lise öğrencisi olan Marty’nin Dr. Brown’ın icat ettiği zamanda yolculuk yapabilen arabayı yanlışlıkla kullanması ile gelecek yerine geçmişe gönderilmesini konu alan film, çıktığı yıl büyük kitlelere ulaşmış hem komik hem de macera dolu bir bilim kurgu filmi. Eğer komedi unsuru içeren bilim kurgu filmlerini seviyorsan Back to the Future tam sana göre!

Ghostbusters (1984)

Türkçe Adı: Hayalet Avcıları
Yönetmeni: Ivan Reitman
Türü: Bilim Kurgu, Fantastik, Komedi
iMDB Puanı:  7.8 / 10

Bilim kurgu filmleri arasında ikonikleşmiş ve pop kültürünün simgelerinden biri haline gelmiş Ghostbusters (Hayalet Avcıları), klasik bilim kurgu filmlerinin arasında gösteriliyor. 

Paranormal konulara ilgisi olan Dr. Peter Venkman ve üç akademisyen arkadaşının Columbia Üniversitesi’nden atıldıktan sonra hayalet avcılığı şirketi kurması ile başlayan film, seyirciye bol aksiyon ve kahkaha dolu bir hikaye sunuyor. Bill Murray, Dan Aykroyd ve Harold Ramis’in başrollerini üstlendiği bu pop kültür simgesi filmi izlemediysen hemen listene eklemelisin!

The Matrix (1999)

Türkçe Adı: Matrix
Yönetmeni: Lana Wachowski, Lilly Wachowski
Türü: Bilim Kurgu, Aksiyon
iMDB Puanı:  8.7 / 10

Keanu Reeves’in ikonik Neo karakterine hayat verdiği ve gerçek ile yaşananın ötesindeki gerçekliği işleyen Matrix, sinema tarihinin en başarılı ve dikkat çeken bilim kurgu filmleri arasında gösteriliyor. 

Wachowski kardeşler tarafından yönetilen serinin ilk filmi, Neo’nun kendi hayatının kontrol edildiğini ve içerisinde bulunduğu gerçekliğin rüya olduğunu keşfetmesi ile başlıyor. Bol aksiyon içeren ve adını bilim kurgu sinemasına altın harflerle yazdırmış Matrix, mutlaka izlenmesi gereken klasikler arasında. 

Star Wars (1977)

Türkçe Adı: Yıldız Savaşları
Yönetmeni: George Lucas
Türü: Bilim Kurgu, Macera, Fantastik
iMDB Puanı:  8.6 / 10

Dünyanın en sevilen bilim kurgu serilerinin başında gelen ve en çok hasılat yapan filmler arasında gösterilen Star Wars (Yıldız Savaşları)’nın ilk filmi, bilim kurgu seven izleyicilerin mutlaka izlemesi gereken bir yapım. 

George Lucas tarafından yönetilen ve başrollerini Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher’in paylaştığı bu film, Prenses Leia’nın genç bir pilot adayı olan Luke Skywalker ile tanışması ile başlıyor. 

Droidler, jedilar ve sithler ile ilk defa tanışacağın ve Star Wars evrenine gireceğin bu bilim kurgu filmini mutlaka izleme listene eklemelisin. 

Jurassic Park (1993)

Türkçe Adı: Jurassic Park
Yönetmeni: Steven Spielberg
Türü: Bilim Kurgu, Macera, Aksiyon
iMDB Puanı:  8.2 / 10

Steven Spielberg’in en çok hasılat rekoru kıran filmlerinden biri olan ve sinemanın kült yapımlarından biri olarak kabul edilen Jurassic Park, başarılı bir bilim kurgu filmi nasıl olmalı sorusunun cevabını veriyor. 

Sam Neill ve Laura Dern’in başrolleri paylaştığı bu bilim kurgu filminde, Dr. Hammond isimli bilim adamı yapay yumurtalara fosilleşmiş sivrisinekten enjekte ettiği kan ile dinozorları tekrar üretiyor ve bu dinozorlardan oluşan büyük bir park inşa ediyor. 

Dinozor embriyolarını ele geçirmek isteyen bir kaçağın parkın güvenlik sistemini devre dışı bırakması ile tam bir kaos alanına dönüşen park, izleyicilere bol aksiyonlu bir film sunuyor. 

Alien (1979)

Türkçe Adı: Yaratık
Yönetmeni: Ridley Scott
Türü: Bilim Kurgu, Korku
iMDB Puanı:  8.5 / 10

Yönetmenliğini Ridley Scott’ın üstlendiği ve bilim kurgu ile korku türlerini en iyi harmanlayan filmlerden biri olan Alien (Yaratık), seyircisine müthiş bir seyir zevki veriyor. 

Bilmedikleri bir gezegene inmek zorunda kalan bir ekibin hayatta kalma çabasını izleyeceğin bu filmde hem bol bol gerilecek hem de ürkütücü bir macera izleyeceksin. 

Başrollerini Sigourney Weaver, Tom Skerritt ve Veronica Cartwright’in üstlendiği bu yapım hem korku hem de bilim kurgu seven sinema izleyicilerine hitap ediyor. 

The Terminator (1984)

Türkçe Adı: Yok Edici
Yönetmeni: James Cameron
Türü: Bilim Kurgu, Aksiyon
iMDB Puanı:  8.1 / 10

James Cameron’un imza filmlerinden biri olan ve sinema dünyasına adını altın harflerle kazımış bir film olan Terminator (Yok Edici), robotların dünyaya hakim olduğu distopik bir gelecekte geçiyor. 

Arnold Schwarzenegger’in başrolünü üstlendiği Terminatör serisinin ilk filminde, gelecekten gelen üst düzey bir robot, makinelere karşı direniş ordusunun başına geçecek John Connor’ın annesini öldürerek onun doğmasını engellemeye çalışıyor. Bir kült haline gelen Terminator serisinin bu ilk filmini izlemediysen mutlaka izlemelisin. 

Blade Runner (1982)

Türkçe Adı: Bıçak Sırtı
Yönetmeni: Ridley Scott
Türü: Bilim Kurgu, Aksiyon, Drama
iMDB Puanı:  8.1 / 10

Harrison Ford’un başrolde olduğu ve Ridley Scott’ın yönetmenliğini yaptığı kült film Blade Runner (Bıçak Sırtı), distopik ve gelecek dünyada geçiyor. Yasa dışı işler yaptırmak için büyük şirketler tarafından üretilen insan görünümlü replika robotları yakalayan bir Blade Runner’ın hikayesinin anlatıldığı filmde bol aksiyon ve drama göreceksin. 

2001: A Space Odyssey (1968)

Türkçe Adı: 2001: Bir Uzay Destanı
Yönetmeni: Stanley Kubrick
Türü: Bilim Kurgu, Macera
iMDB Puanı:  8.3 / 10

Ünlü yönetmen Stanley Kubrick’in imza filmlerinden biri olan 2001: A Space Odyssey (2001: Bir Uzay Destanı), Jüpiter’in gölgesine doğru yola çıkan bir grup astronotun hikayesini konu alıyor. 

Uzay filmleri arasında oldukça popüler olan ve bilim kurgu türüne yeni bir soluk getiren bu film, her sinemaseverin mutlaka izlemesi gereken klasiklerden biri. 

Twelve Monkeys (1995)

Türkçe Adı: 12 Maymun
Yönetmeni: Terry Gilliam
Türü: Bilim Kurgu, Gizem, Korku
iMDB Puanı:  8.0 / 10

Ünlü yönetmen Terry Gilliam’in en ünlü filmlerinden biri olan Twelve Monkeys (12 Maymun), gizem ve korku türünü bilim kurgu ile karıştıran nadir kült yapımlardan bir tanesi. 

Virüsten korunmak için yeraltında yaşayan insanları anlatan distopik bir film olan Twelve Monkeys; Bruce Willis, Madeleine Stowe ve Christopher Plummer gibi ünlü oyuncu kadrosu ile göz dolduruyor. Eğer bilim kurgu ve gerilim türlerini bir arada izlemek istiyorsan bu filmi tercih edebilirsin. 

Independence Day (1996)

Türkçe Adı: Kurtuluş Günü
Yönetmeni: Roland Emmerich
Türü: Bilim Kurgu, Macera, Aksiyon
iMDB Puanı:  7.0 / 10

Will Smith, Bill Pullman, Jeff Goldblum’ın başrolleri paylaştığı ve Roland Emmerich’in yönetmen koltuğuna oturduğu Independence Day (Kurtuluş Günü), izleyicilerine seyir zevki yüksek bir bilim kurgu ve macera türleri karışımı film sunuyor. Uzaylı istilasını konu edinen bu film, özellikle distopik uzaylı istilası temalı film severlerin mutlaka dikkatini çekecek bir yapım. 

Men in Black (1997)

Türkçe Adı: Siyah Giyen Adamlar
Yönetmeni: Barry Sonnenfeld
Türü: Bilim Kurgu, Macera, Komedi
iMDB Puanı:  7.3 / 10

Komedi ve bilim kurguyu en iyi harmanlayan filmlerin başında gelen Men in Black (Siyah Giyen Adamlar), birçok sinemaseverin gözünde klasikleşen kült bir film olarak biliniyor. Will Smith ve Tommy Lee Jones’un başrolleri paylaştığı bu filmde dünyayı uzaydan gelen terörist saldırılarına karşı korurken izleyecek ve kahkahaya boğulacaksın. 

Total Recall (1990)

Türkçe Adı: Gerçeğe Çağrı
Yönetmeni: Paul Verhoeven
Türü: Bilim Kurgu, Macera, Aksiyon
iMDB Puanı:  7.5 / 10

Paul Verhoeven’in yönetmen koltuğuna oturduğu bir bilim kurgu ve macera filmi olan Total Recall (Gerçeğe Çağrı), kendi sıkıcı yaşamından çok sıkılan bir işçinin bir hafıza şirketine başvurarak aranan bir ajanın hafızasını kendisine yüklemesi ile hayatının nasıl değiştiğini anlatıyor. Colin Farrell, Kate Beckinsale ve Jessica Biel’in başrolleri paylaştığı bu film bol aksiyon dolu ve seyir zevki oldukça yüksek bir yapım. 

A.I. Artificial Intelligence (2001)

Türkçe Adı: Yapay Zeka
Yönetmeni: Steven Spielberg
Türü: Bilim Kurgu, Drama
iMDB Puanı:  7.2 / 10

Steven Spielberg’in yönetmenliğini yaptığı, yapay zeka üzerine olan filmler arasında oldukça ünlü olan A.I. Artificial Intelligence (Yapay Zeka), seyircisine bambaşka bir distopik dünya sunuyor. Tüm hikayeyi bir yapay zekanın görüşünden anlatan film, aynı zamanda güçlü dram sahneleri ile seyirciyi duygulandırıyor. 

The Fifth Element (1997)

Türkçe Adı: 5. Güç
Yönetmeni: Luc Besson
Türü: Aksiyon, Bilim Kurgu, Macera
iMDB Puanı:  7.6 / 10

Ünlü yönetmen Luc Besson’un yönetmenliğini yaptığı ve başrollerini Bruce Wills, Gary Oldman ve Ian Holm gibi ünlü oyuncuların üstlendiği bilim kurgu ve aksiyon filmi olan The Fifth Element (5. Güç), uzak gelecekte beşinci elementin peşine düşen bir adamın hikayesini anlatıyor. Bol distopik öğeler içeren bu bilim kurgu filmi, aksiyon ve macera severlerin izlemesi gereken bir yapım. 

The Thing (1982) 

Türkçe Adı: Şey
Yönetmeni: John Carpenter
Türü: Bilim Kurgu, Gizem, Korku
iMDB Puanı:  8.2 / 10

Carpenter’ın yönetmenliğini yaptığı The Thing (Şey) filmi aynı anda hem bilim kurgu hem korku hem de gerilim türlerini bir arada izleyebileceğin bir film. 1982 yapımı filmde, Antartika’daki araştırma istasyonuna giren mikroorganizmanın hikayesini anlatıyor. 

Richard Dysart, Wilford Brimley ve Kurt Russell’ın oynadığı bu film, mutlaka izlemen gereken bilim kurgu filmleri arasında yer alıyor. 

Contact (1997)

Türkçe Adı: Mesaj
Yönetmeni: Robert Zemeckis
Türü: Bilim Kurgu, Drama, Gizem
iMDB Puanı:  7.5 / 10

Robert Zemeckis’in yönetmenliğini yaptığı bir bilim kurgu ve gizem filmi olan Contact (Mesaj), Dr. Eleanor Arroway’in çalıştığı kurumda dünya dışı varlıklar ile iletişime geçmesini ve bu varlıklardan ilk dünya dışı mesajı almasını konu ediyor. Birçok bilim kurgu severin izleme listesinde olan bu film, özellikle uzaylı temalı filmler sevenlerin ilgisini çekecek türden bir yapım. 

RoboCop (1987)

Türkçe Adı: RoboCop
Yönetmeni: Paul Verhoeven
Türü: Bilim Kurgu, Suç, Aksiyon
iMDB Puanı:  7.6 / 10

Paul Verhoeven tarafından yönetilen ve yarı insan, yarı robot bir polis memurunun macerasını anlatan RoboCop, bilim kurgu ve aksiyon sinemasına damga vuran klasik yapımlardan biri olarak kabul ediliyor. Eğer suç ve bilim kurgu türlerini bir arada izlemek istiyorsan bu klasiği mutlaka izlemelisin. 

Ozan SuperApp’in senin için hazırladığı en iyi klasik bilim kurgu filmleri listesinin sonuna geldik. Film izlemeye doyamadıysan Ozan SuperApp ile Netflix ve Exxen gibi dijital platform üyeliklerinde Cashback avantajlarından yararlanabilirsin. Sen de hemen Ozan SuperApp’i indir, oyundan dijital servislere tüm ödemelerinde kazançlı olmanın tadını çıkar!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.