Kişisel Finans 101 Evde Tasarruf Yapmanı Sağlayacak Yöntemler

14 Mart 2022

Doğal kaynakların verimli kullanılması ve enerji tüketiminin korumacı bir yaklaşımla gerçekleşmesi hepimiz için kazançlı bir tablonun temelini oluşturuyor. Yalnızca tabiat kaynaklarının tüketimindeki bilinçli hareket için değil, bütçe yönetimi ve kişisel finans hareketlerinde kazanç için de bu korumacılık ve planlı hareketlere ihtiyacımız var.

Eskiye nazaran evde çok daha fazla vakit geçirdiğimiz bu günlerde hem bütçeni hem de çevreyi korumana yardımcı olabilecek evde tasarruf yöntemleri önerilerini senin için sıraladık!

Pandeminin ardından evde vakit geçirme oranımızın artmasına ek olarak artık küresel çalışma disiplininin önemli bir kısmı da evden çalışma ve öğrenme moduna geçti. Hal böyle olunca evde harcanan enerji miktarı da artmış oldu.

Evde tüketilen enerji miktarının bütçene yansıması gözünden kaçmıyorsa, hatta yaşam standartlarını etkileyen bir boyuta ulaştıysa bu yazımız tam sana göre! Evde tasarruf yöntemleri ile ihtiyaçlarını karşılarken bilinçli tüketime katkı sunabilir ve bütçe kazancı sağlayabilirsin. Tüm kategorilerde tasarruf önerileri için hazırsan, başlayalım!

Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

elektrik-tasarrufu-nasil-yapilir

Elektrik hayatın olmazsa olmazlarından biri. Neredeyse tüm ev aletleri elektrikli ve hayati ihtiyaçlarımızın çoğunu bu aletler aracılığıyla karşılıyoruz. Fırın, ocak, ütü, çamaşır ve bulaşık makinesi… liste uzayıp gidiyor. Ancak temel ihtiyaçlarımızı karşılayalım derken bütçenin önemli bir kısmını enerji giderleri kaplıyor.

Senin için de elektrik faturaları nabız hızlandıran boyutlara ulaştıysa, öneri yöntemlerimiz sayesinde ve evde tasarruf yöntemleri ile elektrik için bütçe payını düşürmek oldukça kolay!

Ev Aletlerinde Programlı Kullanım

Elektrikli ev aletlerinin kullanımında verimli enerji tüketimini desteklemek için öncelikle ihtiyaçlarının kapsamını belirlemelisin. Mesela çamaşır makinesi ya da bulaşık makinesi kullanımının maksimum verimle yapılabilmesi senin onları çalıştırmak için gerekli gördüğün ölçütlere bağlı.

Evde tasarruf yöntemleri uygulamak için öncelikle elektrikli ev aletlerini makul kullanmayı öğrenmelisin. Bu makinelerin doluluk oranının optimal olması çalışma aralıklarını azaltır ve seyreltir. İki tane tişörtü makineye atıp düğmeye basmak yerine; kirlilerin biraz daha birikmelerini bekleyip enerji tasarrufuna ilk adımı atabilirsin!

Yemek Pişirme ve Temizlik Alışkanlıkları

Yemek gibi temel ihtiyaçların karşılanmasında gözettiğin tasarruf önerileri sana daimi bir kazanç sağlar. Pişirme yöntemleri açısından en az elektrik, su ve doğal gaz harcayacağın teknikleri kullanarak yemek pişirmek; her gün karşıladığın bu ihtiyacın bütçene katkısını artıracaktır.

Temizlik alışkanlıklarının başında ise ev temizliği geliyor. Belirli periyotlarla yaptığın temizliğin makul aralıklar dahilinde yapılması özellikle elektrikli ev aletlerinin kullanımını azaltır. Bu da evde tasarruf yöntemleri uygulamana katkı sağlar.

Soğutucu Tercihlerinin Tasarrufa Katkısı

Elektrikli ev aletleri kullanımında hiç durmadan çalışan gereçlerin başında soğutucular yer alıyor. Buzdolabı ve derin dondurucuların fişi neredeyse hiç çekilmediğinden sürekli enerji kullanımına sebep olurlar.
Evde tasarruf yöntemleri uygulamak istediğinde dikkat etmen gereken en önemli kriterlerden biri enerji kullanımı en az olan modelleri tercih ederek buzdolabı almak olmalı. Başlangıçta yapacağın bu doğru tercih sayesinde sürekli elektrik kullanımına sebep olan bu aletlerin bütçedeki yükünü azaltabilirsin.

Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?

su-tasarrufu-nasil-yapilir

Dünyanın en büyük sorunlarından biri su kaynaklarının yok olması olmuşken, bu yokluğun içinde aşırı tüketimin getirdiği bir külfet de var. Bütçende tasarruf sağlarken su kaynaklarının da verimli kullanımına katkı sağlayabileceğin evde tasarruf yöntemleri ile bilinçli su kullanımını hayatının normali yapman mümkün! Bunu yapmak önce ihtiyaçlarının önceliğini ve su kullanımında akılcı çözümleri belirlemekle başlıyor.
İşte kolaylıkla uygulayabileceğin birkaç adımda su tasarrufu önerisi:

Hijyen İhtiyacını Makul Seviyeye Çekmek

Pandemiyle birlikte hijyene verdiğimiz önemin katlandığı bu günlerde su tüketimindeki artış oldukça dikkat çekici. Bu artışın bütçede kapladığı yer önceki yıllara göre kat kat artmış durumda.

Senin için de bilinçli su tüketiminin başlangıcı kişisel hijyen alışkanlıklarını makul şekilde karşılamak olmalı. Mesela; el yıkama ya da diş fırçalama sırasında musluğu kapatarak başlayabilir, duş sürelerini minimal şekilde ayarlayarak suyun akıp gitmesine “dur!” diyebilirsin.

Temizlik İşlerinde Verimli Kullanım Sağlamak

Evini ya da yaşam alanlarını temizlerken harcadığın su miktarını minimum şekilde düzenlemek evde tasarruf yöntemleri için vazgeçilmez bir kural. Yer ve cam eşya silme için kullanacağın su miktarından yıkama işlemlerinde kullanacağın miktara kadar verimli bir su tüketimi benimsemen hem faturalarında düşüş sağlar hem de boşa su kullanımının önüne geçer.

Ön Yıkama-Elde Yıkama Alışkanlıklarını Terk Etmek

Teknolojinin ev aletlerinde sağladığı yenilik ve rahatlığın atası sayılan yıkama makineleri arasında en fazla kullanım bulaşık ve çamaşır makinelerinde. Neredeyse her evin vazgeçilmez kullanım ürünleri arasında yer alan bulaşık ve çamaşır makinelerinin minimum su tüketimi gözetilerek kullanılması için bazı alışkanlıkları terk etmek gerekiyor.

Bu alışkanlıklardan ilki bulaşıkların elde yıkanması. “Bir bardaktan ne olur?” düşüncesiyle yapılan her elde yıkama onlarca metreküp suyun boşa akıp gittiği günler anlamına geliyor.

Evde tasarruf yöntemleri dahilinde ev aletlerinin kullanımı için çamaşır makinelerinin ön yıkama programlarını da unutman gerek. Ana programları kullanarak çamaşır makinesini haftalık program dahilinde çalıştırmak hem su kullanımında tasarruf etmeni sağlar hem de elektrik ve su faturalarında sana tatlı sürprizlerin yolunu açar!

Doğal Gaz Tasarrufu Nasıl Yapılır?

dogal-gaz-tasarrufu-nasil-yapilir

Enerji kullanımlarında ev bütçesini ve kişisel finans yönetimini en çok ilgilendiren konulardan biri de doğal gaz harcamaları. Faturalar arasında en yüksek birimleri içeren doğal gazın verimli kullanımı hem bilinçli enerji tüketimi programını desteklemeni sağlar hem de fatura miktarını düşürür.

Örneğin; peteklerin önünü kapatmayan bir dekorasyon tercihiyle evini daha az enerji kullanarak ısıtabilir ya da kombi bakımlarını zamanında yaptırarak basınç dengesi ve sıcaklık ayarı değerlerinin optimal kullanımını sağlayabilirsin.

Aydınlatma Tasarrufu Nasıl Yapılır?

aydinlatma-tasarrufu-nasil-yapilir

Aydınlatma ihtiyacı neredeyse her enerji kaleminin etkilendiği önemli kategorilerden biri. Bu nedenle gün içinde mümkün olduğu kadar yapay aydınlatmadan ziyade doğal aydınlatmadan faydalanmak evde tasarruf yöntemleri uygulaman için ilk gereklilik.

Gün ışığının eşsiz güzelliği yaşam alanına dolsun diye perdeleri aç ve gereksiz aydınlatmaları söndür! Yalnızca ev içi aydınlatmada değil, bina aydınlatmalarında da sensörlü kullanımı tercih et. Özellikle yaşam alanlarında duvar rengi tercihlerinin aydınlatma ihtiyacını yakından ilgilendirdiğini unutma ve tercihini açık renklerden yana kullan!

Evde Tasarruf Yöntemleriyle Bütçeni Koru!

Evde tasarruf yöntemleri uygulayabilmen için elektrikten doğal gaza ve su tüketimine kadar tabiatımız ve bütçe yönetiminin tüm tüyolarını paylaştık. Böylece kişisel finans yönetiminde tasarrufun kazançlarından faydalanabilir ve bütçe yönetimini kolaylıkla sağlayabilirsin.

Hem kendi yaşamın hem de tabiatın ekolojik döngüsüne katkı sağlaman, aslında birkaç basit alışkanlıkla ve bilinçli tüketimle mümkün. En kısa sürede bu tüketim bilincini kendi hayatına ve çevrendekilerin yaşamına katmak istiyorsan evde tasarruf yöntemleri ile ilgili bu yazımızda aradığın her şeyi bulabilirsin!

Kişisel finans yönetimi denince akla gelen önemli konulardan biri tasarrufsa diğeri dijital finans. Seni tasarruf önerileriyle donattığımıza göre sıra dijital finans yaşamında fark yaratmaya geldi.
Ozan SuperApp ile 7/24 para transferi yapabilir, online alışveriş yaparken faturalarını ödeyebilir ve Cashback fırsatlarıyla kazancını artırabilirsin. Tüm dijital servisler ve e-Pin uygulamalarında da ödeme yapmanı sağlayan Ozan SuperApp’i hemen indir, dijital finansın zirvesine tırman!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.