K-Pop Nedir?

7 Aralık 2021

Tüm dünyada her geçen gün takipçi kitlesini artıran, Kore’nin eğlence ve ünlüler camiasını alt üst eden K-Pop çılgınlığı yaş, cinsiyet, yaşam tarzı ya da bölge fark etmeksizin çok büyük bir alana hitap ediyor. Müzik alanındaki çalışmalarıyla gündeme bomba gibi düşen ve hayranları tarafından delicesine sevilen K-Pop gruplarının her biri için binlerce katılımcısı olan fan club’lar var.

Bugün hem tarzı hem konseptiyle her kıtada bir yansıma bulabilen K-Pop gruplarına daha yakından bakalım dedik. Merak listende bu camiaya dair soru işaretleri varsa her zamanki gibi doğru yerdesin! İşte karşıda tüm detaylarıyla en popüler K-Pop grupları ve popülerlik sebepleri!

Son dönemde Korece Hallyu denen “Kore Dalgası” terimi tüm K-Pop takipçilerinin diline düşmüş durumda. Güney Kore’nin her girişimi gibi özellikle sanal dünyanın ve sinema camiasının neredeyse tüm gelişmeleri viral bir hal alıyor. Üretildiği anda büyük bir kitleye çok kısa sürede yayılan diziler, filmler, şarkılar, videolar ve klipler sınırları aşarak dünyanın sayısız ülkesinde binlerce takipçisiyle buluşuyor. Oscar ödüllü Parazit filminin de şu an her ülkede listelerin bir numarası olan Squid Game dizisinin de anavatanı K-Pop cenneti Güney Kore!

K-Pop kültürünü tanımak için müzik ve sinema oldukça önemli kaynaklar ama inan ki durum bundan çok daha fazlası! Çünkü güzellik ürünleri için oluşturulan K-Beauty ve onlarla sağlanan Kore’ye özgü güzellik anlayışından tut da e-sporda rakipleri tir tir titreten uzman gamer’lara kadar bu kültürün hakimiyeti neredeyse sınırsız! Baş döndüren bu Kore Dalgası ile tüm dünyada ekonomik ve sosyal açıdan oldukça etkileyici ve ilgi çekici işler yapılıyor!

Kısa K-Pop Tarihi

1992 yılında üç genç adamın bir araya gelerek oluşturduğu Seo Taiji & Boys adlı grup, aslında Kore’deki müzik algısını ve müzik piyasasını bugünlere taşıyan ilk kilometre taşı gibi kabul edilebilir. Anlayacağın daha o yıllarda gençler için müzikte devrim yaratan hareketler yine müzik gruplarıyla başlıyor.

Demokratikleşme süreci yaşayan Güney Kore için o dönemler böyle bir yeniliği kucaklamak oldukça kolay olmuş. Grubun yaptığı her hareket, giydiği her kıyafet anında modanın temsili haline gelmeye başlayınca insanlar için sanatçılar bir idol olmaya başlamış.

Asya milletlerindeki yaygınlığı hızla sürerken K-Pop kültürü, Ortadoğu ülkelerindeki halklar için de zamanla anlam bulan bir ortaklık haline geldi. BTS, Exo ve Bigbang gibi bugün İsrailli ve Filistinli gençlerin birlikte desteklediği K-Pop grupları, onların belki de sanatla ve müzikle bir araya geldiği ilk durak! Böylesine etkin ve birleştirici bir gücü elinde bulunduran K-Pop kültürü günümüzde de sevenleri için her tabunun yıkıldığı bir gelişme sürecine sahip!

Ünlü K-Pop Grupları

İlk olarak bu camianın öncüleri konumundaki gruplara bir bakalım. Takipçileri tarafından uğruna ölünesi olarak tanımlanan ve günümüzün en popüler K-Pop gruplarının listesi:

  • BTS
  • Blackpink
  • Twice
  • Exo
  • Red Velvet
  • Mamamoo
  • Bigbang

gibi genç yeteneklerin bir araya geldiği gruplardan oluşuyor.

Yalnızca şarkıları, dansları ve tarzlarıyla değil; erkek gruplarında yakışıklılıkları, kızlarda ise altın orana yakın güzellikleriyle takipçilerinin gönlünü fetheden gruplar, nereden bakarsan bak ilgi çekici olmayı başarıyor. Bu gruplar arasında K-Pop kültürünü yaymak, zenginleştirmek ve en yoğun kitleye hitap etmek namına bir yarış var. Birazdan anlatacağız ama bu yarış sayesinde ömründe görmediğin bir görsel ve işitsel şölenin yaratıcılığı alıp başını gidiyor! Bu durum yegane popülerlik sebebi oluyor!

Elbette “her güzelliğin bir bedeli var” kehaneti, bu dünyanın ışıltısının ardında gizlenen zorluklarda gerçekleşiyor. Sahne önünde parlak ve özenilesi yaşantılara sahip K-Pop grup üyeleri, aslında başlangıçtan itibaren çok zorlu bir yolun yolcusu oluyorlar. Bahsettiğimiz bu görsel ve müzik zenginliğinin tek sebebi bir kültürü yansıtmak değil tabii ki. Ticari rekabete delicesine tutulmuş plak şirketlerinin bir güç savaşı da var. “Köle Kontratı” adıyla anılan bir sözleşme sonrası eğitim hayatına küçük yaşta başlayan üyeler, günün neredeyse 18 saatini ses, dans ve oyunculuk eğitimiyle geçiriyor.

Takipçileriyle etkileşimlerinden, ağızlarından çıkacak kelime seçimlerine kadar başkaları tarafından denetlenen ve özgürlük anlayışından bir hayli uzak olan bu sistemde, K-Pop kültürünün bedelini aslında sahnede onu yaşatan üyeleri ödüyor.

Yine de her zorluğa rağmen kendilerini sevenlerle farklı bir bağı olan K-Pop temsilcisi gençler, bu zorlu yolda yürüme gücünü onlara destek olan fan gruplarından ve dinleyicilerinden alıyor!

K-Pop Neden Popüler?

Batılı şarkıcıların X kuşağı için yarattığı furya, şimdilerde Z kuşağı için aynı etkiye sahip değil. Çünkü K-Pop çılgınlığı özellikle yeni neslin en gözde sanat ve müzik anlayışını betimliyor. Anlayacağın eski çamlar bardak olurken, gençler için yepyeni bir dünyanın kapılarını aralayan sanat çıktıları ağırlıklı olarak K-Pop kültürüne ait!

Peki bu popülaritenin sebebi ne? Yani neredeyse her sahne kategorisinde adından söz ettiren K-Pop kültürü ve temsilcilerinin böylesine sevilmesi, özellikle müzik alanında milyonlardan oluşan kitlelere ulaşması hangi kerametten?

k-pop-neden-populer

K-Pop kültürünün popüler olmasında etkili 5 neden var;

  1. Müzikal altyapı
  2. Şarkı sözleri
  3. K-Pop modası
  4. Dans kareografileri
  5. Proje kariyerler

İlk olarak müzik piyasasında yaratılan etkinin birçok faktörden beslendiğini söylemeliyiz. Yani batılı şarkıcıların yaptığı gibi yalnızca ses, yakışıklılık/güzellik vb. fiziki unsurlardan değil; müzik kalitesinden sahne koreografisine, şahsi moda anlayışından fanlarıyla iletişimine kadar her kategori bu etkileşimi besliyor!

K-Pop kültürünü en iyi yansıtan gruplara bakarsan her bir üyesi alışıldık ünlü kaprisinden uzak, sevenleriyle bağ kurmaktan hoşlanan ve son derece dinamik gençler! Ancak projenin başında imzalanan kontratlarda sevgili yapmalarının yasak olduğu belirtiliyor.

Öte yandan görsel tatmin bu popülerliğin en önemli kaynaklarından biri. Yaratıcı sahne şovları, ilginç senaryolar, modaya yön veren tasarımlar ve alışılmışın dışında bir güzellik algısıyla; K-Pop kültürü adeta bir tabu canavarı.

Şarkı sözleri de K-Pop kültürünün popülerliğini etkileyen önemli unsurlardan. Özellikle her şarkının nakaratında İngilizce kelimeler yer alıyor ki herkesin aklında kalabilsin.

İnsanları sıkıştıkları kalıplardan çıkarıp üstün kalitede materyallerle üretim yapan ve bu süreçte takipçileriyle anlık olarak iletişime geçen insanların yarattığı bu dünya oldukça ilgi çekici!

K-Pop Neden Sevilmiyor?

Elbette tabu savar olarak nitelendirilen K-Pop camiasının bu sınırsız çeşitliliği, belli kesimlerin duruma şüpheyle yaklaşmasına sebep oluyor. Böylesine renkli ve yüzeysel görünümlü bir dünyanın ışıltıları ardında tatmin etmeyen bir sığlık olduğunu düşünenler var. Bu kişilerin eleştirileri ise şöyle:

  • Müzikal kalitesizlik: Farklı türden esintiler katılan şarkıların yine de standardını yansıtmadığı düşünülüyor.
  • Yüzeysel şarkı sözleri: Şarkı sözlerinin basit ve derin anlamlar taşımaması eleştiriliyor.
  • İdealize bir dünya sunumu: İdeallere yakışan bir dünyayı gerçekten uzak şekilde temsil ettikleri düşünülüyor.
  • Fandom çılgınlığı: Eleştirilerin sebebi, bu konseptin K-Pop dünyasında son derece yoğun bir şekilde yaşanması. K-Pop yıldızlarına platonik olarak âşık olanlara “oppa”, yıldızlar arasında çıkan dedikoduları takip edenlere ise “shipper” deniyor.

Sınırsız K-Pop dünyasına balıklama dalmak ve bu kültürün tadını çıkarmak için bilmen gerekenler bunlar. Bilmek gereken bir şey daha var ki o da kazancın en avantajlı kültürünü yaratan Ozan SuperApp furyası! 7/24 para transferi ve QR kod ile ödeme kolaylığı sunan Ozan SuperApp’i hemen indir, dijital finans dünyasının ışıltısını yakala!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.