İstanbul Kart Hakkında Bilmen Gereken Her Şey!

19 Eylül 2022

Toplu taşıma araçlarında geçiş için kullanılmak üzere tasarlanan İstanbul Kart, çok daha fazlası olmaya devam ediyor! Temel işlevi şehir içi ulaşımı sağlamak için geçiş kartı olarak kullanılması olan bu şahane kartların, birbirinden farklı özelliklere kavuşması çok kısa sürdü. Çünkü İstanbulkart yıllar içinde alışveriş, üyelik, havalimanı harcamaları gibi sayısız hizmeti bir arada sunar hale geldi. 

Yolculukların vazgeçilmez kartını, alışveriş dünyasında da vazgeçilmez kılan bu özelliklere yakından göz atmaya ne dersin? Hadi başlayalım! 

İstanbul Kart Nasıl Alınır? 

İstanbul Kart almak için bireysel ve kurumsal temsilcilikleri ve Biletmatik’leri kullanabilirsin. Ancak bildiğin gibi herhangi bir başvuru için artık birkaç online form işlemi yetiyor. Yani eskiye nazaran, ulaşım kartları için fiziki başvuru devri kapandı desek yeridir. Çünkü Anonim İstanbulkart almak istediğinde fiziki kartlara market ve büfelerden bile ulaşabilir, tarifeli ulaşım kaydı için de online başvuru yapabilirsin. 

Adına özel İstanbul Kart almak için ya da öğrenci, öğretmen, emekli gibi kategori kartları elde etmek için sistem kaydına ihtiyacın olacak. İndirimli kart, mavi kart ya da ücretsiz İstanbul kart almak için online sistemleri kullanıp, istenen belgeleri yükleyerek başvurunu yapabilirsin. 

İstanbul Kart Ne Kadar? 

İstanbul Kart, Anonim ve Kişiye Özel kartlar olarak iki temel kategoriye ayrılır. Senin için hangi tarife uygunsa onu seçerek ulaşım giderlerini organize edebilirsin. Çünkü her kategori kartının ulaşım sırasında ödeyeceği biniş ücreti birbirinden farklıdır. Ancak fiziki kartların ücreti sabittir. 

Zincir market, büfe, İstanbulkart satış büfeleri ve belediyenin yetkili merkezlerinden Anonim İstanbul Kart’ı 25 TL ücret ödeyerek alabilirsin. 

İndirimli İstanbul Kart, Ücretsiz İstanbul Kart ve Mavi Karta ise 35 TL ödeyerek sahip olabilirsin. 

Kategorilere ayrılan İstanbul Kart başvuruları sırasında önden kart alman gerekmez. Çünkü bu kart türlerinde başvuru sırasında verdiğin bilgiler karta işlenir ve ulaşım kartları sana özel hale gelir. Fotoğraflı ve isim bilgili İstanbulkart için başvurunun ardından merkezlere giderek kartını teslim alabilir veya kargo seçeneği ile adresine teslim edilmesini isteyebilirsin. 

İstanbul Kart Öğrenci Ne Kadar? 

İstanbul Kart sahibi olan öğrenciler için ulaşım geçiş ücretleri oldukça önemli. Çünkü sürekli olarak ulaşıma ihtiyaç duyulan yolculuklardan biri de öğretim hayatına ait. Senin için de öğrencilik yaşamının daimî giderleri arasında ulaşım yer alıyorsa, tüm detayları bulmak için doğru yerdesin! 

İstanbulkart kullanan öğrencilerin, öğrenci kartı edinmesi durumunda, standarttan daha düşük ücret ödemesi sağlanır. Çünkü İstanbul Büyükşehir Belediyesi ulaşım hizmetlerinde kartlara özel geçiş tarifesi uygular. 

Öğrenci kart olarak bilinen İstanbulkart kategorisi için 2022 yılında uygulanan geçiş ücreti 3,74 TL’dir. Ulaşım sırasında her biniş hakkı için ödeyeceğin bu bedeli aylık abonman sistemine de dönüştürebilirsin. 

Abonman sistemi, özellikle öğrencilerin tercih ettiği bir hizmettir. Çünkü aylık tanımlanan basım hakkı ile tüm ay boyunca ulaşım döngünü planlayabilirsin. Tanımlanan basım hakkı kadar geçiş yapabildiğin abonman ücreti ise öğrenciler için 109 TL’dir. 

İstanbul Kart Öğrenci Nasıl Alınır? 

Öğrencilik hayatının olmazsa olması yolculuk planlamaları. Çünkü bütçe açısından en çok gider oluşturan ve sürekli ihtiyaç duyulan kategorilerden biri. Haliyle öğrenciler için ulaşımın planlanması oldukça önemli. 

Senin için de bu döngü söz konusuysa, ilk yapman gereken İstanbulkart öğrenci kategorisine kayıt olmak. Ardından başvuru bilgilerini beyan edip öğrencilere özel İstanbul Kart alabilir, indirimli yolculuktan yararlanabilirsin. 

İndirimli öğrenci ulaşım kartları, ulaşım sırasında standart geçiş ücretlerine oranla daha az ödeme yapmanı sağlar. Tüm hatlar için geçerli olacak şekilde indirimli geçiş hakkını elde etmek için öğrenci kartını nasıl edineceğini bilmelisin. 

İstanbul Kart öğrenci başvurusu yapmak için sırasıyla aşağıdaki adımları izlemelisin:

  1. İstanbul Kart web sitesine gir.                             
  2. Sitede yer alan telefon numarası alanına numaranı yaz ve cep telefonuna gelen kodu gir.
  3. Bir sonraki adımda kimlik bilgilerini doğrula.
  4. İletişim bilgilerini ekle ve bir şifre oluştur.
  5. Açılan sayfada öğrenci bölümünü seç ve form bilgilerini eksiksiz doldurup belge yüklemelerini yap
  6. Online başvurunu tamamla! 

Başvuru incelemesinin ardından kart teslim seçeneklerinden sana uygun olanı tercih etmelisin. İstanbulkart’ını dilersen başvuru merkezlerinden teslim alabilir, dilersen de kargo ile adresine teslim edilmesini isteyebilirsin. 

İstanbul Kart Abonman Nasıl Yapılır? 

Abonman sistemi İstanbul Kart kullanımı için oluşturulan özel bir kullanım hakkı tanımlamasıdır. Kartına tanımlanan abonman tarifesi kadar binme hakkı elde ettiğin ulaşım araçlarına, standart ücretlendirmeye oranla indirimli binebilirsin. 

Abonman sisteminde tanımlanan haklar haricinde kart basımı yapılamaz. Bu nedenle gidiş – geliş döngüsünün sürekli yaşandığı (okul, iş vb.) durumlar için biniş başına hesaplama yapılması önemlidir.   

İstanbul Mavi Kart olarak adlandırılan bu kart türü için kimlik, vesikalık fotoğraf gibi başvuru belgelerini tamamlaman gerek. Belgelerini tamamladıktan sonra İstanbul Kart web sitesi üzerinden online olarak başvuru yapabilirsin.

İstanbul Kart Nerede Geçerli?  

İstanbul Kart ile şehir içinde hizmet veren raylı sistem, deniz ve kara ulaşım araçlarının tümüne binebilirsin.

Ancak en başta söyledik, kart hizmetini ulaşım döngüsünden çıkararak tüm kullanıcıları için bambaşka hizmetleri bir araya getiren İstanbulkart’ın tek yeteneği bu değil. Çünkü İstanbul Kart’ını kullanarak belediye tesisleri başta olmak üzere anlaşmalı tüm restoranlarda, ücretli belediye ihtiyaç hizmetlerinde, anlaşmalı marketlerde ve İspark ödeme noktalarında ödeme yapabilirsin. 

İstanbul Kart Hangi Marketlerde Geçerli? 

Market alışverişlerinde İstanbul Kart kullanımının hayatımıza girmesiyle, müthiş bir kolaylık sağlandı. Çünkü farklı bir karta gerek kalmadan, kart bakiyesi ile anlaşmalı marketlerde ve restoranlarda ödeme yapmak mümkün. 

ozan-superapp-istanbulkart-market-alisverisi

İşte İstanbulkart avantajıyla alışveriş yapabileceğin hizmet alanları ve marketler: 

  • İBB sosyal tesisleri 
  • Hamidiye su otomatları 
  • İspark otopark hizmetleri 
  • Migros 
  • A101 
  • CarrefourSA 
  • ŞOK Market 
  • BİM 

Ulaşım kartı olmakla kalmayıp, alışveriş için kullanabileceğin ödeme aracına dönüşen İstanbul kartını aynı zamanda şehir belediyesine bağlı plajlarda da kullanabilirsin. 

Son anlaşmalardan sonra, Opet, Petrol Ofisi ve Shell marketlerinden yapacağın alışverişler için de İstanbul Kart’lı olmanın ayrıcalığı seni bekliyor! 

İstanbul Kart Numaramı Nasıl Öğrenebilirim? Nerede Yazar? 

İstanbul Kart numarası çeşitli üyelik ve kayıt işlemlerinde ihtiyaç duyabileceğin özgün numaralardan biridir. Özellikle pandemi sonrası tanımlama işlemlerinde ihtiyaç duyulan 16 haneli bu numara İstanbul Kart’ların ön yüzünde yer alır. Kart numarası aynı zamanda online ödemeler ve bakiye yüklemeleri için kullanılabilir. 

ozan-superapp-istanbul-kart-numarasi

Online sistemler üzerinden ve resmi internet adresleri aracılığıyla yükleme yaparken, kart numarasına ihtiyacın olabilir. Çünkü sistem kaydı sırasında kartlara özgü numaralar tanımlayıcı bir işleve sahiptir.

Her kartın özgün numarası, kullanıcının kimliğini temsil eder ve özellikle kategori kartlarında numara girişi önemlidir. Kategori kartlarının sahip olduğu indirim ve muafiyetlerin tanımlanabilmesi için kart numarasına sahip olman şarttır. 

İstanbul Kart Vizeleme Nasıl Yapılır? 

Vizeleme işlemleri kartlara tanımlanan vize sürelerinin dolmasıyla yapılması gereken işlemlerden biri. Kartın için tanımlanan son vize tarihi sana 15 gün önceki kullanımların sırasında bildirim halinde iletilir. Bu tarihi dikkate alarak, son gün gelmeden vizeleme işlemi yapmalısın. Aksi takdirde kartın için tanımlanan tarifelerden faydalanman mümkün değil. 

ozan-superapp-istanbul-kart-vizeleme

İstanbul Kart vizeleme işlemi için şehir belediyesinin sayısız noktada bulunan Biletmatik’lerini kullanabilirsin. 

İstanbul Kart vizeleme işlemi için;

  1. Biletmatik’te bulunan okuyucu kısma kartını yerleştir ve 10 saniye bekle
  2. Ekranda yer alan vizeleme işlemi butonuna tıkla ve 10 saniye daha bekle
  3. Vizeleme işlemi için Biletmatik üzerinden ödeme yapabilir veya mevcut bakiyenden düşülmesi için onay verebilirsin. 
  4. Ödemeni yaptıktan sonra okuyucu vizeleme işlemini tamamlar ve sistemde onay mesajı görülür.

İstanbul Kart Bakiye Yükleme Nasıl Yapılır? 

İstanbul Kart’ına kart bakiyesi yüklemek istediğinde, İstanbul Kart için geliştirilmiş pek çok yükleme kanalından yararlanabilirsin. 

ozan-superapp-istanbul-kart-bakiye-sorgulama

İlk olarak mobil cihazına İstanbulkart uygulamasını indirebilir hem bakiye sorgulama hem de yükleme işlemi yapabilirsin.

Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi hemen her durakta Biletmatik’ler ile fiziki yükleme hizmeti sunar. Bu istasyonlara nakit ödeme yaparak bakiye yükleyebilir veya QR kodla ödeme özelliği olan dijital uygulamaları kullanarak İstanbulkart yükleme işlemlerini saniyeler içinde gerçekleştirebilirsin. 

İstanbul Kart Bakiye Sorgulama Nasıl Yapılır? 

Özellikle ulaşım hizmetlerinden faydalanabilmen için kartındaki bakiye takibini yapman önemli. Ummadığın anda kötü sürprizlerle karşılaşmamak için kart bakiyesi kontrolünü aksatmamalısın. 

ozan-superapp-istanbul-kart-bakiye-sorgulama

İstanbul Kart bakiye sorgulama işlemini Belbim’e ait İstanbulkart uygulamasından yapabilirsin. Ayrıca anlaşmalı dijital uygulamalar üzerinden de saniyeler içinde sorgulama yaparak kartında ne kadar bakiye kaldığını öğrenebilirsin. 

İstanbul Kart QR ile Ödeme Nasıl Yapılır? 

QR kodla ödeme sistemleri hayatımızı kolaylaştırmaya devam ederken, İstanbul Kart için de bu kolaylıktan yararlanman mümkün! Bakiye yüklemeleri ve ödemeler sırasında kartın QR kodunu kullanarak saniyeler içinde işlem yapabilirsin. 

ozan-superapp-istanbul-kart-karekod-ile-odeme-nasil-yapilir

İstanbulkart tarafından sunulan QR ödeme özelliği, kartın üzerindeki karekodlar aracılığıyla yapılır. Anlaşmalı dijital finans uygulamaları ve bankacılık uygulamaları ile bakiye yüklenen kart ile karekod ödemesi yapabilirsin. İstanbul genelinde hizmet veren her türlü ulaşım aracı, anlaşmalı market, restoran ve tesiste QR kod ile ödeme ayrıcalığından faydalanabilirsin. 

İstanbul Kart ile Gidebileceğin Yer Önerileri 

Ulaşım kartını kullanarak İstanbul içinde gidebileceğin sayısız gezi alanı ve alabileceğin pek çok hizmet var. İstanbul Kart’ını kullanarak sana vereceğimiz adreslere giderek ödemeni kartınla yapabilir ve indirimli kullanım sağlayabilirsin. 

İstanbulkart ile gidebileceğin en eğlenceli ve en kazançlı yerleri sadece senin için sıraladık: 

  • Madamme Tussauds, Panorama 1453, SeaLife, Miniatürk, Legoland 
  • BELTUR ve İstanbul Kitapçısı Kafeleri
  • İBB Sosyal Tesisleri 
  • Burger King, McDonald’s, Popeyes, Arby’s  
  • Hacıoğlu, Usta Dönerci, Pelit, Usta Pideci
  • Krispy Kreme, Sbarro, Happy Center
  • Getir, İş Bankası Maximum Mobil 
  • Mudo, Kamil Koç, Civil, Shell, Opet, Petrol Ofisi

İSPARK otoparklarında ödeyeceğin park ücretleri için de İstanbul Kart’ını kullanabilir veya QR kod ile ödeme hizmetinden faydalanabilirsin. Pek çok anlaşmalı noktada İstanbul Kart’a özel kampanya ve indirimler de kazançlı alışverişlerin kapısını aralamanı sağlar! 

İstanbul Kart Yüklemeleri Ozan SuperApp’liler için Çok Daha Avantajlı 

Ozan SuperApp’lilere özel kampanya müjdelerine hız kesmeden devam ediyoruz! Bugünkü müjdeli haberi, avantajlı ulaşım kartı İstanbul Kart kullanıcılarına vereceğiz.

Hemen Ozan SuperApp’i indir, yakında kapını çalacak olan İstanbul Kart kampanyası ile Ozan SuperApp’li olmanın farkını doyasıya yaşa!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.