Güvenli Online Alışveriş İçin 5 Önemli Öneri

3 Mayıs 2021

Teknolojinin ilerlemesi ile hayatı kolaylaştıran birçok uygulama ortaya çıkar. Alışveriş yapmanın en pratik yollarından biri olan internette; kart ve kişisel bilgilerin korunması ise oldukça önemlidir. Güvenli online alışveriş yapabilmek için dikkat edebileceğin bazı önerileri senin için listeledik.

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) Kaydını Kontrol Et

elektronik-ticaret-bilgi-sistemi

ETBİS Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ortaya konan bir uygulamadır. Hizmet verenlerin ve aracıların kaydının tutulmasını sağlar. E-ticaret verilerini topladıktan sonra istatiksel olarak sunan özel bir hizmettir. Online olarak bir şeyler satın almadan önce satıcının güvenilirlik kaydının sorgulandığı bu uygulama avantaj sunar. Depo, şirket ve imalat adresleri gibi birçok farklı verinin bulunduğu sistem üzerinden satıcı ya da aracı şirketin bilgilerini kontrol ederek durum ve gerçeklik teyidi yapabilirsin. Sisteme kaydı bulunan satıcılarla ilgili yaşanan problemlerin çözümü kolay bir şekilde yapılabilir ve yasal haklarını korumak konusunda da avantajlıdır.

Finans ve Kişisel Bilgilerin Aktarımı için SSL Desteği Olmalı

ssl-destegi

İnternet ortamında alışveriş sitelerinin sıklıkla tercih ettiği ve bilgi güvenliği sağlayan SSL yani Secure Socket Layer önemli bir detaydır. Türkçe’ye “Güvenli Giriş Katmanı” olarak çevrilen sistemde, şifrelenmiş şekilde veri aktarımı yapılarak hassas bilgileri 3. kişilerden korumak hedeflenir. İnternetten alışveriş yaparken kart numaralarından kişisel adrese varana kadar pek çok farklı özel bilgi paylaşılır. Bu bilgilerin bilgisayar korsanı ve hacker gibi kötü niyetli kişilerin eline geçmemesi için ekstra güvenlik sistemi olan uygulama ve siteler önerilir. Public Key/Private Key şifreleri ile çalışan sistemi tercih eden siteler güvenilir olarak nitelendiğinden alışverişi buradan yapabilirsin.

Şifre Yöneticisi Uygulamalarını Güvenle Kullanabilirsin

sifre-yoneticisi-uygulamalari

Dijital güvenlik için kullanılan şifreler genellikle hatırlaması zor olduğundan kullanılan site ve uygulamalarda otomatik olarak kaydedilir. Basit şifreler kolay kırılır, karmaşık olanları ise hatırlamak oldukça zordur. Değişik alanlarda belki de onlarca şifren olduğunu varsayarsak bunların tamamını hafızada tutmak oldukça zordur. Şifre yöneticisi uygulamaları sunduğu özelliklerle bu problemleri çözmeyi vadeder. Kırılması zor karmaşık şifre oluşturma ve hafızada saklama özellikleri ile güvenlik açıklarına karşı koruyucu önlem olarak kullanılır. İnternette kişisel bilgilerini korumak kadar ulaşılabilir olmasını önlemek için şifrelerin saklanması da önemlidir. Ekstra uygulamaları tercih ederek başarılı şifre oluşturma ve kaydetme işlemlerini kolayca yapabilir, dilediğinde otomatik olarak kullanabilirsin.

Gerçek Kullanıcı Yorumlarını Mutlaka Oku

kullanici-yorumlari

Güvenli şifre oluşturdun, kişisel bilgilerini korudun ve satıcının kaydını inceledin. Tüm bu işlemlerden sonra akıllı alışveriş için dikkat edebileceğin püf noktalardan biri de yorumlardır. Günümüzde bazı işletmelerin kendilerine sahte yorum yaptığı ya da satın aldığı bilinir. Gerçek yorumları sahtelerinden ayırmak için ürünle olan alakasına ve aşırıya kaçan övgü dolu sözlere dikkat etmelisin. Gerçek kullanıcıların yaptığı yorumlar kendi deneyimlerine dayalı olduğundan, bunu direkt sayı yoğunluğuna bakarak ayırt edebilirsin. Kişi deneyimi; akıllı alışveriş, ürün özellikleri ve satıcının tavrı hakkında sana detaylı şekilde fikir edinme şansı verir.

Sanal Kart Kullanarak Finans Bilgilerini Koru

sanal-kart

Yenilikçi ödeme araçlarından biri olan sanal kart kullanımı gün geçtikçe internetten alışverişin artması ile yaygınlaşır. Fiziki olarak elinde tutabileceğin bir formu bulunmayan bu ödeme yönteminde, oluşturulan karta hesaptan para aktarımı yaparak harcamaya hazır hale getirebilirsin. Gerçek bilgilerini kamufle ederek korumayı hedefleyen bu yöntemle maddi kayıp yaşama ihtimaline karşı önlem alabilirsin. Sanal bilgilerini gerçeğinin yerine kullanarak hızlı ve güvenli alışveriş yapabilirsin.

Son olarak, güvenli online alışveriş için Ozan SuperApp’i indir, bilgi ve veri güvenliğinin korunduğu alışverişin tadını çıkart!

 

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.