Galata Kulesi’nin Hikayesi

14 Mart 2022

İstanbul denince insanın aklında eşsiz bir siluet canlanıyor. Bu silueti oluşturan sayısız yapının İstanbul’un tarihine ve kültürel varlığına olan katkısı elbette paha biçilmez. İşte bugün onlar arasında her görenin hayran kaldığı, içine girenin gerçek İstanbul’u seyre daldığı yıllara meydan okuyan güzelliği ve yapısıyla Galata Kulesi’ni konuşacağız.

Galata Kulesi yüzyıllar boyunca İstanbul’un kıymetli yapılarından biri olarak sayısız hizmette bulunmuş bir tarihi eser. Aynı zamanda eşsiz İstanbul manzarasının da bir parçası. Peki bu serüven nerede başladı ve nasıl devam etti? Bilmek istediğin ne varsa hepsi yazımızda!

Galata Kulesi’ne dair kulaktan kulağa yayılan efsaneler, akıl almaz hikayeler ve büyüleyici tarihsel olaylar var. Bunları duyan herkes için bambaşka bir mana kazanan Galata Kulesi’ni yakından tanımak ancak onunla ilgili bu hikayeleri bilmekle mümkün. Bazı hikayeler insanların hayal gücüyle güzelleştirilmişken bazılarında gerçeklerin çarpıcılığına kapılabilirsin. Hele aşkın temsilinde bulduğu yere bakarsan Galata Kulesi adeta İstanbul’un sevgilisi!

Galata Kulesi Hakkında

Galata Kulesi’ne dair pek çok sayısız eserde pek çok hikâye anlatılıyor. Tarih boyunca hem yapılar arasındaki üstünlüğü hem bulunduğu yerden İstanbul’a olan hakimiyeti sayesinde önemli hizmetler için kullanılan bu kule, elbette pek çok kişinin hatta ülkelerin ve yönetimlerinin kaderini etkilemiş.

İhsan Oktay Anar’ın Puslu Kıtalar Atlası kitabında da olduğu gibi sayısız eserde Galata Kulesi’nin dilden dile yayılan hikayeleri yer alıyor. Kuleye birlikte çıkan çiftlerin yakın zamanda evleneceğinden; kuleye çıkmak isteyen ama kaderinde ayrılık olan çiftlerin önüne engel çıkmasına kadar aşk tasavvurları da Galata’nın vazgeçilmez inanışlarından birkaçı.

Roma Dönemi’nden bu yana en etkileyici hikayelere ve tarihi olaylara eşlik eden Galata Kulesi hem görüntüsü hem geçmişi hem de kültürel değeriyle yerli ve yabancı turistlerin de göz bebeği.

İstanbul’u ziyaret eden biri için Galata’ya uğramadan dönmek imkânsız. Çünkü bu yaşayan tarih yalnızca kendi varlığıyla değil, bulunduğu muhitin güzellikleri ve ikramıyla da ziyaretçilerini büyülüyor. Hiçbir yerden görünmeyen güzelliklerini Galata Kulesi için ortaya seren İstanbul’u seyre dalmak her ziyaretçinin unutulmaz anılarından biri oluyor!

Galata Kulesi Efsanesi

galata-kulesi-efsanesi

Galata Kulesi’nin dillere destan tarihi ve kültürel varlıktaki büyük hacmiyle birlikte; yüzyıllar boyu insanların hayatında yer bulması elbette efsaneleri de beraberinde getirmiş. Bu efsaneler arasında bildiğin gibi aşka dair olanların yeri bambaşka… Çünkü aşkın kıymetini ve kudretini Galata Kulesi’nin aşkıyla bütünleştirmek oldukça ilgi çekici bir durum. Haliyle bizim de ilgimizi çekti ve yıllar yılı nesilden nesile aktarılan Galata Kulesi efsanesini sana çıtlatalım dedik!

Aşkın hasretle yoğrulduğu her hikâyede olduğu gibi Galata Kulesi’nin Kız Kulesi’ne olan aşkındaki hasret de dinleyenleri büyülüyor. Efsaneye göre Galata, Kız Kulesi’ne deliler gibi aşıktır. Öyle bir aşk ki adeta Kız Kulesi’ni sevmek, Galata’nın ayakta durmasındaki en büyük sebeptir. Onu seyre dalıp gittiği her an Galata’nın aşkı denizleri taşma noktasına getirir.

Efsane bu ya; İstanbul Boğazı bu iki aşığın bir araya gelmesini engellemektedir. Anlayacağın her aşkın bir düşmanı var. Koskoca Galata Kulesi, aşkını anlatan mektuplar yazar hale gelince imdada kim yetişmiş dersin? Hezarfen Ahmet Çelebi!

Efsanenin sonunda Galata, aşkını ilan eden mektupları uçmak için kuleye tırmanan Hezarfen’e verir. Böylece Kız Kulesi bu aşktan haberdar olur. Duygularının karşılıklı olduğunu bilmek Kız Kulesi’ni mutlu eder ve bu iki aşık İstanbul’a can veren manzaranın yüzyıllar boyu süren mutluluğunu birlikte temsil eder.

Galata’dan İstanbul’u seyre dalan herkes için insanı aşka sürükleyen bu manzara Galata Kulesi için aslında Kız Kulesi’nden ibarettir.

Galata Kulesi’nin Tarihi

Galata Kulesi’nin tarihi serüveni 528 yılında başlıyor. Bizans mimarisinin eserlerinden biri olarak fener kulesi şeklinde yapılan ilk inşasının ardından pek çok restorasyon ve düzenleme çalışması yapılan kulenin; hizmet verdiği alanlar da zaman için hep değişmiş.

Cenevizlilerin 1348 yılında gerçekleştirdiği donanımsal restorasyonun ardından bugünkü halini alan Galata Kulesi tam 674 yıllık bir yapı. Tahmin edebileceğin gibi bu yüzyıllar içinde sayısız hizmet ve kullanım için dimdik ayakta kalan kulenin şehir tarihine tanıklığı da hala devam ediyor.

Romanesk mimarisi adı verilen bir tarzla Cenevizlilerin yapısal inşasını tamamladığı Galata Kulesi tarihi ve serüveni; pek çok savaş, barış, yıkım ve varoluşu içine alan bir zamana uzanıyor. 528 yılındaki ilk formundan Cenevizlilerin yığma taş modellemesiyle sıyrılan ve bugünkü eşsiz güzelliğini alan kulenin, kültürel miras kategorisinde yer alması ise İstanbul’un paha biçilmez değerlere ev sahipliği yaptığının bir başka göstergesi.

Başlangıçta bir fener olarak inşa edilen Galata Kulesi bu görevinden sonra pek çok hizmet için tercih edilen bir yapı. Savaş esirlerine barınak olarak tayin edildiği de olmuş, Sultan Murad döneminde rasathane olarak kullanıldığı da…

Yıl 1717 olunca asırlar boyu namı yürüyen bir yangın kulesi olarak görev üstlenmiş Galata Kulesi. Ancak makus talihi de bir türlü gülmemiş orası ayrı. Başına gelmeyen kalmamış; büyük yangınlarda hasar alan gövdesi onarıldı derken bir bakmışlar fırtınada külahı devrilmiş. Ama İstanbul ondan asla vazgeçmemiş her yıkımda yeniden inşası için benzersiz yapım çalışmaları yürütülmüş ve Galata Kulesi bugünkü halini almış.

Galata Kulesi Nerede?

Ziyaretçileri için kendi kadar çevresindeki yapı ve sosyo-kültürel alanlar da ilgi çekici olan Galata Kulesi; İstanbul’un Beyoğlu ilçesinde yer alıyor.

Adını bulunduğu semtten alan Galata, Karaköy’ün üst kısmında kolay ulaşılabilir bir lokasyonda. Zaten İstanbul’a olan hakimiyeti de bu merkezi konumla mümkün oluyor. Ziyaret etmek istersen Beyoğlu’nda yoldan geçene sorman yeter ama sen yine de açık adrese bakmayı unutma!

Galata Kulesi Kim Tarafından Yapıldı?

Bizans İmparatorluğu’ndan Osmanlı İmparatorluğu’na kadar yüzyıllara uzanan tarihi serüvenin sahibi Galata Kulesi ilk olarak bir fener kulesi şeklinde inşa ediliyor.

Bizans İmparatoru Anastasius’un emriyle 528 yılında yaptırılan kulenin tarih boyunca sayısız yapısal ve mimari çalışmayla yenilendiğini söyleyelim. En önemli yapısal restorasyon 1348 yılında Cenevizliler eliyle yapılınca bugünkü silueti oluşturulmuş oluyor.

Galata Kulesi Ne Zaman Yapıldı?

Yüzyıllar boyunca sayısız hizmette bulunan Galata Kulesi aynı zamanda tarih boyu savaşlara ve yıkımlara da şahitlik eden bir yapı.

İlk inşası 528 yılında olan kulenin pek çok yapısal restorasyonla yenilendiği çalışmalar mevcut. Ancak Cenevizlilerin yığma taş modeliyle bugünkü şeklini verdiği 1348 tarihli yeniden inşa çalışmaları sayesinde Galata tam 674 yıldır eşsiz manzaranın bir parçası olarak ayakta!

Galata Kulesi’nin İçinde Ne Var?

galata-kulesinin-icinde-ne-var

Galata Kulesi gezisine çıkmak için bilmen gerekenlerin başında kuleye gidince seni neyin karşılayacağı yer alıyor. Bu konuda bilmen gereken her şeyi senin için toparladık. İlk olarak meşhur Galata müzesinden söz edelim.

Kulenin içinde tarih öncesi dönemlere ait farklı toplulukların yaşadığı ve farklı imparatorlukların kurulduğu bu toprakları simgeleyen sayısız eser yer alıyor. Sonrasında İstanbul’un önemli noktalarını keşfedebileceğin interaktif bir maket seni karşılayacak.

En sona da Hezarfen Ahmet Çelebi’nin hikayesini anlatan video ile Galata Kulesi tarihini kucaklamak kalıyor. Bu kucaklaşmadan sonra kendini terasın eşsiz manzarasına bırakabilirsin!

Galata Kulesi Giriş Ücreti 2022

İstanbul’u keşfetmenin yolu Galata Kulesi ziyaretinden geçtiğine göre en önemli bilgilerden biri de Galata Kulesi’nin giriş ücretlerinin ne kadar olduğu.

Hemen söyleyelim; Galata Kulesi’nin 2022 yılındaki giriş ücreti 100 TL. Ancak öğretmenler, 18 yaş ve altı ve 65 yaş ve üzerindeki kişiler ücretsiz ziyaret edebiliyor.

Galata Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olduğu için kuleyi Müze Kart ile ziyaret etmek de mümkün. 2022 yılı için Müze Kart ücreti 60 TL. Tek seferliğine 60 TL ödeyerek Müze Kart sahibi olursan, bir yıl boyunca Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı farklı müze ve örenyerlerini ziyaret edebilirsin.

Galata Kulesi Ziyaret Saatleri 2022

Galata Kulesi her gün ziyarete açık ancak dönem dönem belirlenen ziyaret saatleri mevcut.

2022 yılı Galata Kulesi ziyaret saatleri; 1 Kasım – 1 Nisan tarihleri arasında 10.00-19.00, 1 Nisan – 1 Kasım tarihleri arasında 08.30-00.00 olarak belirlendi. Gişe kapanış saati ise 23.00.

Kalabalıktan mustarip olma diye tüyomuzu verelim; Galata Kulesi ziyaretlerinde sabah erken saatlerde yoğunluk nispeten daha az. Ona göre plan yapsan hiç fena olmaz. Yine de Galata Kulesi’ne gitmeden önce güncel ziyaret saatlerini ve giriş ücretlerini kontrol etmeyi unutma!

Galata Kulesi’ne Nasıl Gidilir?

Galata Kulesi ziyaretlerinde kullanılan ulaşım araçları arasında metro, otobüs gibi pek çok alternatif bulunuyor. Ayrıca kendi aracınla da bölgeye ulaşman mümkün.

Kadıköy-Beyoğlu tünel hattıyla Karaköy’e ulaşmak ve 5 dakika yürüyerek kuleye gelmek oldukça kolay. Ayrıca bulunduğun muhitten geçen tüm Kadıköy otobüslerine binip Karaköy İskelesine geçebilir ve buradan kısa bir mesafe yürüyerek kuleye rahatça ulaşabilirsin.

Galata Kulesi gezin için baştan sona bilmen gereken ne varsa senin için derledik. Sıra geldi dijital finans dünyasında tıpkı Galata gibi bir efsane yaratmaya!

Dijital finansın tüm avantajlarını bir arada bulabileceğin; 7/24 para transferi, Cashback fırsatları ve sana özel kampanyalarla kazançlarını artırabileceğin uygulama Ozan SuperApp daima yanında! Galata Kulesi keşfinden önce Ozan SuperApp‘i indir; finansal servislerde ayrıcalığın en dijital halini yaşa!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.