Çalışma Motivasyonunu Artıracak İstanbul’un En İyi Kütüphaneleri

7 Aralık 2021

Ders çalışmak veya araştırma yapmak için ihtiyaç duyduğun motivasyonun en mühim sırrı çalışma ortamıdır. Döne dolaşa ya yurdun dar duvarlarında sıkışarak ya da evin değişmeyen ambiyansında yerinde sayarak ders çalışmak seni yavaşlatıyorsa, senin için harika kütüphane önerileriyle geldik! İstanbul’un en yüksek kapasiteli ve en rahat dizaynına sahip kütüphanelerini keşfederek ders çalışma motivasyonunu maksimum seviyeye çıkarman mümkün!

Ders çalışma ya da sınava hazırlık sürecinde bu hızlı yükselişi yakalamak sandığından çok daha kolay. Tek ihtiyacın olan bunu yapmanı sağlayacak mekanlar ve sunduğu hizmetlerle ilgili doğru ve güvenilir bilgiler edinerek bir yol haritası oluşturmak. Listelemeye hazırlan, kütüphane turu başlıyor!

İBB Atatürk Kitaplığı

ibb-ataturk-kitapligi

Taksim Meydanı‘ndan yürümeye başlasan 5 dakikada kapısında olacağın kadar merkezi bir lokasyonda bulunan İBB Atatürk Kitaplığı, Cumhuriyet döneminde açılan ilk kütüphanelerden biri.

1924 yılında Şehremaneti dairesinde kurulan kitaplığın bu köklü geçmişi, kaynak bakımından zenginliğinin en mühim destekçisi. Hatta o denli yoğun ve sayıca fazla kaynak/eser içerdiğinden, 1981 yılında şu anki konumuna taşınmış. Sedat Hakkı Eldem’in mimarlığında inşa edilen bu bina, manzarası sebebiyle başlı başına motivasyon kaynağı!

ibb-ataturk-kitapligi-taksim

Arkadaşlarınla sınav öncesi bilgi pıtırcığı olmak istediğinde ya da bireysel araştırmaların için sayısız kaynak arayışın olduğunda, en doyurucu seçeneklerin başında bu kitaplık yer alıyor.

7/24 hizmet veren kütüphaneye, 00.00-06.00 saatleri arasında yeni ziyaretçi kabul edilmiyor. 11.00-18.00 saatleri arasında ise diğer saatlere göre daha yoğun oluyor. Ancak ne vakit gidersen git, ders çalışmanın ve araştırma yapmanın bambaşka bir tat verdiği bu kitaplıkta herkese göre bir kitap mutlaka bulunuyor!

İslam Araştırma Merkezi Kütüphanesi

islam-arastirma-merkezi-kutuphane

Kuruluş tarihi 1980 olan İslam Araştırma Merkezi Kütüphanesi (İSAM), İstanbul – Bağlarbaşı semtinde bulunuyor. İçerisinde sayısız kıymetli eser bulunmasının yanı sıra sen ve arkadaşların için öğrenirken rahatlamanı sağlayan harika açık alanlara sahip.

Çardaklar ve yeşil alan konseptiyle ziyaretçileri için keyifli bir ortam sunan kütüphanenin kapalı alanı 2 salondan oluşuyor. 400+200 kişi şeklinde toplam 600 kişilik çalışma alanı bulunan kütüphane 09.30-23.00 arası hizmet veriyor.

Kütüphaneye giriş için ise randevu oluşturmak gerekiyor. Üsküdar Üniversitesi‘ne 2 dakikalık mesafede yer alan binanın lokasyonu da oldukça merkezi olduğu için ulaşım sıkıntısı çekmeden rahatlıkla tercih edebileceğin bir alternatif!

Beylikdüzü Atatürk Kültür Merkezi

beylikduzu-ataturk-kultur-merkezi-yasar-kemal-kutuphanesi̇

Bir kütüphaneden daima fazlası olacak şekilde inşa edilen Beylikdüzü Atatürk Kültür Merkezi; tiyatro ve sinema salonları, sanat ve dans atölyeleri, Adile Naşit Çocuk Kütüphanesi ve Yaşar Kemal Kütüphanesi adında 2 adet kütüphaneden oluşuyor.

Çevresindeki yemek alanları ve sosyal faaliyet bölümleriyle uzun çalışma günlerinin konforlu geçmesini sağlayabilirsin. Ayrıca Yaşar Kemal Kütüphanesi’nde bulunan ve çalışma konforunu destekleyen özel prizli masa dizaynları ve masa lambaları eşliğinde ders çalışmayı bir keyif haline getirebilirsin!

beylikduzu-yasar-kemal-kutuphanesi̇

Ücretsiz internet ve bilgisayar desteği sunan kütüphane 09.00-21.00 saatlerinde hizmet veriyor. 13.00-13.30 saatleri arasında ise dezenfeksiyon için kapanıyor. Toplam 300 kişilik kapasitesi bulunan kütüphanenin en yoğun olduğu saatler ise 10.00-17.00.

Salt Galata

salt-galata-kutuphane

Fransız mimar Alexandre Vallaury tarafından 1892’de tasarlanan yapının kültürel hizmete açılış tarihi 2011.

Karaköy’de bulunan kütüphanenin tarihten izler taşıyan ambiyansı, şüphesiz motivasyonunu destekleyen ortamı yaratmak için harika bir unsur.

salt-galata-kutuphanesi

Beş katlı binada Oditoryum, Osmanlı Bankası Müzesi, kafe-restoran, atölye ve ofis gibi pek çok özel alan bulunuyor.

Pazar ve pazartesi günleri kapalı olan Salt Galata’nın kütüphanesi diğer günlerde 11.00-19.00 saatleri arasında hizmete açık. Bina ve sergi alanları ise pazartesi hariç her gün açık.

Pandemi sebebiyle 13.30-14.30 arası çalışma alanlarında dezenfekte işlemleri yapılıyor. Sergileriyle sanata, restoran ve kafeleriyle lezzete, geniş hacimli kütüphanesi ile bilgiye doyacağın bu harika yerin kütüphanesi için rezervasyon yaptırman gerektiğini unutma!

Beyazıt Devlet Kütüphanesi

istanbul-beyazit-halk-kutuphanesi

Beyazıt’ta İstanbul Üniversitesi ve Kapalı Çarşı gibi İstanbul’un odak noktalarına yürüme mesafesinde yer alan Beyazıt Devlet Kütüphanesi, listenin en gözde mekanlarından biri.

Wired dergisindeki bir yarışmada dünyanın en güzel 4. kütüphanesi seçilerek bu gözde yerin hakkını veren kütüphane, içindeki tablolar sayesinde de bir müze kadar kıymetli eser barındırıyor. Her ziyaretçinin zihninde bir tablonun silueti kalıyor.

09.00-20.00 saatleri arasında, pazar günleri haricinde gidebileceğin kütüphanenin böylesine ünlü olmasını sağlayan en mühim özelliği bir milyonu aşan kitap sayısı. 1884 yılında kurulan Beyazıt Devlet Kütüphanesi, İstanbul’un en çok rağbet edilen kütüphanelerinden biri! Gitmeden önce küçük bir hatırlatma yapalım; güvenlik sebebiyle kütüphaneye çanta ile girmek yasak.

beyazit-devlet-kutuphanesi

Ders çalışmanın ve araştırarak öğrenmenin en verimli yolu elbette kütüphane kaynaklarından faydalanmaktan geçiyor. Bu yüzden motivasyonunu destekleyecek kadar konforlu alanlara sahip ve kaynak sayısıyla ünü sınırları aşmış kütüphaneleri senin için derledik. O halde dijital finansta en verimli hizmeti alabilmenin sırrını da paylaşarak yeni sürprizler için hazırlık yapmaya gidelim.

SuperApp teknolojisinin Türkiye’deki en iyi temsilcisi Ozan SuperApp, dijital finans ihtiyaçlarının tümü için en iyi tercih! 7/24 nerede olursan ol para transferi yapmanı, QR kod ile ödeme kolaylığından faydalanmanı ve Cashback kazançlarına doymanı sağlayan bu teknolojiye ulaşmaksa tek tıka bakar. Ozan SuperApp’i hemen indir, finansal servislerde avantajlı fırsatları kaçırma!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.