Anime Kültürü Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

15 Aralık 2022

İnternetin hayatımızın önemli bir kısmını kapladığı bu günlerde anime kelimesini duymayan kalmamıştır. İnternette bayağı popüler olan, büyük fan kitlelerinin ilgisini çeken ve film izleyebileceğin dijital platformlarda da bir kategoriye sahip olan anime, derin bir kültürün ta kendisi

Eğer daha önce hiç anime izlemediysen ve ismini defalarca duymana rağmen anime hakkında herhangi bir bilgin yoksa veya yeni yeni anime izlemeye başlayıp sevdiysen bu yazımızı kesinlikle okumalısın. 

İşte anime kültürü hakkında bilmen gereken her şey!

Anime Ne Demek?

Basit bir şekilde tanımlamak gerekirse anime; Japonya’ya ait olan özel bir çizim sanatı ile çizilmiş animasyon ve karikatür türüdür. Anime kelimesi aslında İngilizce kökenlidir ve “animation” kelimesinden yola çıkarak evrilmiştir. 

Yıllar geçtikçe animelerdeki çizim stillerinin değiştiğini, animelerin içerdiği konuların genişleyip birbirinden farklı alt türler oluşturduğunu görebiliriz. 

Anime Hangi Ülkeye Aittir?

Anime Japonya’ya aittir ve çoğu animenin Japon kültürünü, Japon edebiyatını ve Japonya’ya özgü temaları dünyanın dört bir yanındaki izleyicilere tanıttığını görürüz. Aynı zamanda Japon kültüründeki mistik elementlerin de birçok animedeki fantastik ögeler ile bütünleştiğini fark edebilirsin. 

İlk Anime Ne Zaman Çıktı?

İlk anime ise 1917 yılında yayınlandı. İsmi Namakura Gatana olan bu ilk anime, sadece dört dakika uzunluğunda ve çizimleri günümüzün modern anime stilinden çok daha farklı. 

Anime varlığını neredeyse yüz yıldır sürdürmekte. Ancak dünya çapında fenomen olması ve büyük kitleleri etkileyerek anime fan kültürünü yaratması 80’li yılların sonlarından itibaren başladı. 

Anime Nasıl Çizilir? Nasıl Yapılır?

Animenin çizimi ve animasyona dönüşümünün diğer çizgi filmlerden pek farkı yoktur. Ancak animeler diğer çizgi filmlere kıyasla çok daha fazla detay içerir ve çok daha büyük bir çalışma ekibi gerekir. Bunun yanında, animelerin metinleri normal çizgi film metinlerinden çok daha zengindir. 

Normal bir film senaryosundan bile daha kompleks senaryolar içerebilen animelerin yapımında senaryo ekibinin de daha fazla fikir üretmesi ve çizim ekibi ile bir bütün olarak çalışması gerekir. 

Anime Kaç Yaş İçin Uygundur?

Anime içinde birçok farklı alt tür barındırdığı için her yaşa uygun anime bulabilirsin. Ancak birçok anime türünde yaş sınırlaması ve “trigger warning” dediğimiz uyarılar mevcuttur. Şiddet içeren, fazla grafik sahne içeren veya yetişkin içeriği olan animeler çocuklara uygun değildir. 

Anime ile Çizgi Film Arasındaki Fark Nedir?

Anime-ile-cizgi-film-arasindaki-fark-nedir

Her ne kadar görünürde belirli farklar olmasa da anime ve çizgi film arasında sayabileceğimiz birçok farklılık mevcut

İlk olarak, animelerin Japonya’ya özgü olması ve Japon kültürünü benimsemesini farklılık olarak gösterebiliriz. Diğer çizgi filmler ise dünyanın dört bir yanından olabilir ve farklı hikayeler, farklı kültürler içebilirler. 

Anime ve çizgi film arasındaki bir diğer fark ise animelerin kendine özgü bir çizim stili ve anime karakterlerin kendine özgü yüz ifadeleri olmasıdır. Çizgi filmlerdeki karakterlerin daha insani yüz ifadelerine sahip olduğunu görürken, anime karakterlerin kendi özgü ve abartılı yüz ifadeleri olduğunu görürüz. 

Dünya Anime Günü Ne Zamandır?

Dünyanın dört bir yanındaki anime severlerin çeşitli etkinlikler, gösteriler ve showlar ile kutladığı Dünya Anime Günü 15 Nisan’dır. Birçok kişi en sevdikleri karakterlerin kostümlerine bürünüp, cosplay yaparak bu günü kutlar ve Comic-Con, Anime-Con gibi etkinliklere katılarak diğer anime severler ile tanışıp sosyalleşir. Aynı zamanda bu günde toplu stream partileri düzenlenir ve anime severler favori animelerini beraber izleyerek eğlenceli vakit geçirirler. 

Anime Türleri

Birbirinden farklı konseptlere sahip birçok anime türü vardır. Bazı anime türleri yere, zamana ve animenin temasına göre ayrılırken bazı anime türleri ise karakterlerin duygu durumlarına ve yaşadıkları olaylara bağlı olarak adlandırılır. 

En popüler anime türleri Isekai ve Mecha olmakla beraber, onlarca farklı anime türüne rastlayabilirsin. 

İsekai Anime Ne Demek?

İsekai Anime, dünyada en çok ilgi çeken anime türlerinin başında gelir. İsekai anime türünde ana karakter kendi yaşadığı dünyadan farklı bir dünyaya geçer ve neredeyse bütün olayları bu dünyanın içinde yaşar. 

Karakterin bu geçtiği yeni dünya bir distopya olabilir ve karaktere bu distopyayı bozmak için çeşitli görevler verilebilir. Veya canavarlar, şeytanlar ve büyünün var olduğu bir dünyada yeni hayatına alışmayı deneyebilir.

Mecha Anime Ne Demek?

Mecha-anime-ne-demek

Mecha Anime,  bilim kurgunun Japon animesinde karşılığı olarak tanımlanabilir. Mecha animelerde genellikle yaratıcısı insan olan mekanik yaratıklar veya robotların dünyayı ele geçirdiğini görürüz. Ana karakterlerimiz ise kendi kullandıkları dev robotlar ile dünyayı kurtarmayı dener.

OVA Anime Ne Demek?

OVA Anime, herhangi bir televizyon kanalında yayınlanmayan ve animenin orijinal stüdyosuna ait animasyonların genel adıdır. 

OVA bölümler genellikle animelerin DVD versiyonlarında görülür. Ticari amaç gütmediği için yaratıcıların tamamen hayal gücüne bağlı bölümlerdir. Ayrıca zaman sınırı da olmadığı için OVA animelerin genellikle daha kaliteli grafiklere sahip olduğunu görürüz. 

Diğer Anime Türleri Nelerdir?

İsekai ve Mecha Anime dışında birbirinden farklı birçok anime türü daha bulunur. Spor, macera, fantastik, gizem ve polisiye türler bunlardan bazılarıdır. Bunların dışında Kodomo gibi özel anime türleri de mevcuttur. 

Anime İle İlgili Özel Terimler

Anime-ile-ilgili-ozel-terimler

Anime kültürüne daha fazla hakim olmak için bazı özel terimleri bilmen gerekiyor. Anime kültürü çok geniş ve kapsamlı olduğu için her terimi tek seferde öğrenmen zor olabilir. Ancak birkaç önemli terimi öğrenerek bu işe başlayabilirsin! 

Otaku Ne Demek?

Otaku, kısaca anime kültürünü benimseyen, animeyi sadece izlemekle kalmayıp üzerine tartışan ve teoriler üreten insanlara verilen isimdir. Bir diğer deyişle Otaku, anime severlere verilen isim diyebiliriz! 

Anime Filler Bölüm Ne Demek?

Anime Filler Bölüm, animenin uyarlandığı mangadan uyarlama olmayan ve hikayeye katkısı olmayan bölümlerdir. Anime filler bölümlerin içinde karakterlerin iç dünyasını yansıtan, geçmişlerinden birer parçaya rastlayabilirsin. 

Anime Kızı Ne Demek?

Animelerde gördüğümüz iri gözlü, şirin ses tonuna sahip ve tatlı hareketleri ile bilinen kadın çizgi karakterlere anime kızı denir. 

Diğer Özel Terimler Nelerdir?

Bilmen gereken daha birçok özel anime terimi var! Bazı özel anime terimleri şunlardır:

  • Bishounen: Feminen özelliklere sahip olan erkek karakter demektir. 
  • Seiyuu: Anime karakterini seslendiren ses sanatçısına verilen isimdir. 
  • Yakuza: Japon mafyası demektir. 

Bunlar gibi birçok terimi zaman içinde öğrenerek anime dünyasının keyfini çıkarabilirsin! 

Senin için hazırladığımız Anime kültürü hakkında bilmen gerekenler rehberi anime kültürünü tanımanda ve daha iyi anlamanda yardımcı olacaktır! Sıra geldi Ozan SuperApp’i öğrenmeye! 

Ozan SuperApp’i 7/24 para transferi, QR kod ile ödeme, Cashback avantajları ve oyundan dijital servislere tüm ödemelerinde kullanabilirsin! Sen de hemen Ozan SuperApp’i indir, dijital dünyanın avantajlarından yararlanmaya başla!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.