Akıllı Kontakt Lens Nedir?

14 Mart 2022

Gözümüze takılan merceklerle hastalıkların tedavi edilmesi için yapılan çalışmalar çok uzun yıllar evvel başlamıştı. Ancak bilimin ışığında göz hastalıkları için geliştirilen bu yöntem, son yıllarda teknolojiyle bilimin yoldaşlığından doğan bir mucizeye dönüştü.

Göz lenslerinin özel tasarımlarla hayata farklı bir pencereden bakmamızı sağlayan teknolojisinden söz ediyoruz. Yani akıllı kontakt lens tasarımlarından. Yeni nesil giyilebilir teknoloji ürünlerinin hız kesmeden gelişimine devam ettiği bu günlerde; akıllı lensler üzerindeki çalışmalar da akıl almaz özellikleriyle dikkat çekiyor!

Akıllı kontakt lenslerin sağladığı inanılmaz kolaylıklar ve sunduğu hizmetler bize bir kez daha “yok daha neler” dedirtiyor. Çünkü yalnızca görme bozukluklarının tedavisi için değil, sayısız teknolojik hizmet için de artık akıllı lensler kullanılıyor. O halde bir de bizim merceğimizden bak akıllı kontakt lense!

Bu yazımızda akıllı kontakt lens çalışmalarının başlangıcından bugüne kadar her detayı ve gelecekteki tahmini gelişimlerini paylaşacağız. Böylece gelecek senin için şimdiden gelecek!

Akıllı Kontakt Lensin Serüveni

Sağlık alanının göz bozukluklarıyla ilgili en önemli keşiflerinden biri olan lensler; görme kusurlarının ortadan kalkması için oldukça işlevsel. Ama artık yalnızca göz bozuklukları olanların değil, her şeyi ve her yeri daha farklı değerlerle görmek isteyenlerin de yeni materyali akıllı kontakt lens. Göz bebeğine konulan bir materyalde elektronik işlemenin tehlikeli olduğunu düşünenler çoktan maziye karıştı. Çünkü yeni nesil teknolojinin giyilebilir özelliği artık gözlerde!

Nesneleri, insanları ve çevreyi farklı gözlem değerleriyle görmeyi sağlayan kontakt lens çalışmaları var. Yakınlaşma-uzaklaşma, odaklanma, fiziki boyut ölçümlerinin (boy-en) yapılması, materyal ve doku tahmini gibi pek çok özellik sunan lenslerin bilim kurgu filmlerinden fırladığını düşünebilirsin. Tıpkı oradaki kahramanların akıllı görüş yeteneği gibi akıllı lens kullananlar da artık çevresine bu gözle bakabilecek.

Son yıllarda yatırımı ve gelişimi oldukça artan kontakt lens çalışmaları; yakın zamanda tanıtılan modelleriyle ümit vadediyor!

Akıllı Kontakt Lensler Nasıl Çalışıyor?

akilli-kontakt-lens-nasil-calisiyor

Şeffaf tasarımlı akıllı kontakt lens teknolojisi temelde devreler arası haberleşme tekniğine dayanıyor. Dalga yayan donanımları da içeren lensler aynı zamanda LED bileşenlere de sahip. Peki bunca teknik bilginin bizim anlayacağımız türden ne işlevi var?

Algılayıcıları sayesinde bakılan yerdeki ya da nesnedeki özellikleri tarayan lensler; taradıkları verileri LED bileşenler aracılığıyla mikro ekrana yansıtıyor. Bu sayede gözümüzün önüne tanımlı kelimelerden oluşan metinler, fotoğraflar ve şekiller geliyor.

Çeşitli işlevler için farklı teknolojik tasarımların bulunduğu akıllı lenslerin en önemli hizmetlerinden biri de tanımlayıcı özellikleri. Bakılan bölgede akıllı sistemlerde kodu bulunan nesnelerin olması halinde mercekler bu nesneleri ve özelliklerini gözlerimizin önüne seriyor. Yani bir kaleme baktığında aynı anda o kalemin boyunu, rengini, enini ya da tanımlanmış diğer özelliklerini de görebilirsin. Düşünsene artık herkes için bir Cyborg olmak mümkün!

Akıllı Kontakt Lenslerin Ne Gibi Özellikleri Olacak?

Akıllı lenslere yönelik yapılan çalışmalarla; giyilebilir teknoloji ürünleri alanında yepyeni bir dönem başladı. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik alanlarına devasa yatırımlar yapılırken; bilim dünyasının hızla ilerleyişi teknolojiyle bütünleşti. Hal böyle olunca dünya devleri de akıllı kontakt lens gibi geleceğin projelerine yatırım yapmaya başladı. Bu lenslerin sunduğu hizmetler ve sahip olduğu özellikler; bugün bazı teknoloji devlerinin üretimini yaptığı VR teknolojisinin en minimal hali olarak yorumlanıyor.

Son yılların teknolojik atılımlarında öncü konumdaki Samsung için akıllı lenslerin tasarım ve teknoloji yatırımları önemli bir yer tutuyor. Sanal gerçeklik alanındaki yatırımlarıyla sektörün en önemli temsilcisi haline gelen Samsung aynı zamanda bu ürünlerin yaygınlığı ve erişilebilirliği için de özel çalışmalar yürütüyor. Böylece yakın gelecekte tanıma, tanımlama, algılama ve komut yönetme gibi özelliklere sahip lensler herkes için kolay ulaşılabilir bir hale gelecek.

Akıllı Lens Projeleri

Akıllı lensler üzerindeki çalışmalar hız kesmeden sürerken elbette öne çıkan bazı tasarımlar var. Özellikle teknoloji devi Samsung tarafından tanıtılan Moto Vision akıllı lensler CES 2022 fuarında da en dikkat çeken ürünler arasında yer aldı. Tümüyle görünmez bir işletim sistemine sahip bu lens ile telefon ekranına bağımlılığı azaltmak hedefleniyor. Yani kullanıcılar bu lens teknolojisi sayesinde telefon ekranlarındaki tüm özelliklere göz hareketleriyle erişebilecek.

Mojo Vision dışında geleceğin teknolojisine yatırım yapan pek çok şirketin akıllı lenslere yönelik çalışmaları da sürüyor. InWith lens projesi de bunlardan biri. Temelde tüm akıllı lensler için çalışma prensibi; fiziki materyallere bağımlılığı azaltmak. Teknoloji kullanımını insan yaşamıyla bütünleştirmeyi amaçlayan akıllı kontakt lens ve buna benzer giyilebilir ürünler çok yakında hayatımızın normalleri arasına girecek!

InWith Akıllı Lens

inwith-akilli-kontakt-lens

Gözlük teknolojilerine yüklü yatırımlar yapan InWith Corporation tarafından CES 2022 fuarında tanıtılan lensler; lens teknolojisinin sınırlarını zorlayan ürünlerden. Bilgi akışının gerçek zamanlı olmasını sağlayan ve retina uygulamalarından oluşan bu yumuşak lens tasarımları; yeni nesil akıllı kontakt lens alanının da ilk ürünü olma özelliğine sahip!

Mojo Vision Akıllı Lens

mojo-vision-akilli-kontakt-lens

Mojo Vision lens teknolojisi tasarımını ekran ihtiyacının azaltılması üzerine kurgulayan bir lens çalışması. Anlayacağın ekranlar artık elimizde değil, gözümüzde olacak! Artırılmış gerçeklik gözlüklerinin mikro alternatifi olarak görülen Mojo Vision; arkasındaki devasa teknoloji temsilcisi ve onun yenilikçi yatırımlarıyla bu alanda yapılan akıllı kontakt lens projelerinin adeta göz bebeği!

Akıllı Kontakt Lensler Ne Zaman Çıkacak?

Teknoloji tutkunları ve elbette fütüristler tarafından heyecanla beklenen akıllı kontakt lens ürünleri için çalışan iki büyük firmadan biri Samsung diğeri ise Google. Saydığımız bu devler yaptıkları çalışmaların nihai sonuçları için henüz bir tarih vermedi ama kat edilen yola bakılırsa beklenen an çok uzakta değil!

Giyilebilir teknolojilerin tümü insan sağlığını etkileyen kategoride görüldüğünden öncelikle firmaların seri üretim onayına ihtiyacı var. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi FDA’nın sağlığa uygun onayı vermesiyle; akıllı kontakt lens meraklıları ürünlere kavuşacak!

Geleceğin teknolojisi için hayal ötesi gelişmeler yaşanırken dijital finansın yenilikçi uygulamaları da nefes kesen avantajlarla senin için hizmete devam ediyor. SuperApp konseptinin ülkemizdeki en iyi temsilcisi Ozan SuperApp ile 7/24 para transfer hizmeti, Cashback kampanyaları, QR kod ile ödeme ayrıcalığı gibi sayısız hizmetten faydalanabilirsin. Sen de vakit kaybetmeden Ozan SuperApp’i indir geleceğin dijital finans yönetiminde hemen yerini al!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.