2022 Yılının En İyi Bilim Kurgu Filmleri

30 Ocak 2023

Her yıl olduğu gibi 2022 yılında da birbirinden farklı ve orijinal hikayelere sahip bilim kurgu filmleri vizyona girdi. Komedi türü ile birleşen eğlenceli bilim kurgu filmlerinden, seni ekrana kilitleyecek gizem ve korku öğeleri ile birleşen bilim kurgu filmlerine kadar birçok farklı türde bilim kurgu yapımlarını öğrenmek ister misin?

İşte 2022 yılının en çok dikkat çeken bilim kurgu filmi önerileri!

The Adam Project (2022)

Türkçe Adı:
Yönetmeni: Shawn Levy
Türü: Bilim Kurgu, Macera
iMDB Puanı:  6.7 / 10

Shawn Levy tarafından yönetilen ve oyuncu kadrosu Ryan Reynolds, Mark Ruffalo ve Jennifer Garner gibi ünlü starlardan oluşan The Adam Project, kendisinin genç versiyonu ile tanışmak için zaman yolculuğuna çıkan bir adamın hikayesini anlatıyor. Bol macera dolu bu bilim kurgu filmi, 2022 yılının en merak edilen yapımlarından biriydi. 

After Yang (2022)

Türkçe Adı: Yang’dan Sonra
Yönetmeni: Kogonada
Türü: Bilim Kurgu, Dram
iMDB Puanı:  6.7 / 10

Bebek bakıcılarının robot olduğu distopik bir dünyada geçen After Yang (Yang’dan Sonra)’ın hem yönetmen hem de senarist koltuğunda Kogonada var. 

Bir ailenin bir kız çocuk evlat edindikten sonra bir robot çocuk almaya karar vermesiyle başlayan film, robotun ikinci el olduğunun ortaya çıkması ve bozulması ile bambaşka bir hikayeye evriliyor. 

Colin Farrell ve Jodie Turner-Smith gibi ünlü oyuncuların da yer aldığı bu bilim kurgu ve dram filminde, insanlığın anlamını sorgulayan ilginç bir hikaye izleyecek ve birçok şeyi sorgulama ihtiyacı hissedeceksin.

Apollo 10 ½: A Space Age Childhood (2022)

Türkçe Adı: Uzay Çağında Çocuk Olmak
Yönetmeni: Richard Linklater
Türü: Bilim Kurgu, Animasyon, Macera
iMDB Puanı:  7.2 / 10

Ünlü yönetmen Richard Linklater tarafından yönetilen bir animasyon ve bilim kurgu filmi olan Apollo 10 ½: A Space Age Childhood (Uzay Çağında Çocuk Olmak), 1969 yılında aya ilk adım atıldığında dünyanın tepkisini bir çocuğun gözünden anlatıyor. 

İlginç ve farklı hikayesi, müzikleri ve grafikleri ile oldukça dikkat çeken bir animasyon olan bu bilim kurgu filmi, Indie film seven sinema seyircisini tatmin edecek türden bir yapım. 

Belle (2022)

Türkçe Adı: Belle
Yönetmeni: Mamoru Hosoda
Türü: Bilim Kurgu, Animasyon
iMDB Puanı:  7.1 / 10

Mamoru Hosoda tarafından yönetilen bir bilim kurgu ve animasyon filmi olan Belle, kırsal bir kesimde büyüyen genç bir lise öğrencisi kızın sanal dünyada kendisine bambaşka bir kişilik yaratmasını konu alıyor. Bu girdiği sanal dünyada ünlü bir şarkıcı olan ve Belle ismini alan kızın, daha sonra kendi benliğini bulma çabasını anlatan film hem bilim kurgu hem de animasyon seven sinema izleyicilerinin oldukça dikkatini çeken bir yapım. 

Brian and Charles (2022)

Türkçe Adı: Brian ve Charles
Yönetmeni: Jim Archer
Türü: Bilim Kurgu, Komedi
iMDB Puanı:  7.1 / 10

Jim Archer tarafından yönetilen hem komedi hem de bilim kurgu filmi olan Brian and Charles (Brian ve Charles), toplumdan izole bir yaşam süren ve hayatını garip icatlar yapmaya adamış bir adamın yalnızlık çektiğini fark ederek ona arkadaşlık edecek yapay zekaya sahip bir robot icat etmesini konu alıyor. Bilim kurgu ve komedi türünü bir arada izlemek isteyen sinema seyircisine hitap eden film, 2022 yılının en dikkat çeken yapımlarından biri oldu. 

Crimes of the Future (2022)

Türkçe Adı: Müstakbel Suçlar
Yönetmeni: David Cronenberg
Türü: Bilim Kurgu, Korku, Drama
iMDB Puanı:  5.9 / 10

Ünlü yönetmen David Cronenberg’in çektiği ve Kristen Stewart, Viggo Mortensen, Léa Seydoux gibi önemli starların başrolü paylaştığı Crimes of the Future (Müstakbel Suçlar), yaşamak için artık insan formunda kalmaya gerek duymayan insanların evrimini anlatıyor. Bilim kurgu, drama ve korku öğeleri içeren bu ilginç filmi mutlaka izlemelisin. 

Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022)

Türkçe Adı: Doktor Strange: Çoklu Evren Çılgınlığında
Yönetmeni: Sam Raimi
Türü: Bilim Kurgu, Fantastik, Drama
iMDB Puanı:  6.9 / 10

Marvel’ın 2022’de en çok beklenen yapımlarından biri olan Doctor Strange in the Multiverse of Madness (Doktor Strange: Çoklu Evren Çılgınlığında), diğer MCU filmlerine kıyasla bambaşka bir atmosfere sahip olması ile tüm dikkatleri üzerine çekiyor. 

Başrollerini Benedict Cumberbatch ve Elizabeth Olsen’in paylaştığı film, çoklu evrenlerin yarattığı kaosu bozmaya çalışan Doctor Strange’in hikayesini anlatıyor. Sam Raimi tarafından yönetilen bu gerilim ve aksiyon dolu Marvel filmini mutlaka izleme listene eklemelisin. 

Dual (2022)

Türkçe Adı:
Yönetmeni: Riley Stearns
Türü: Komedi, Bilim Kurgu, Drama
iMDB Puanı:  5.8 / 10

Riley Stearns tarafından yönetilen ve Aaron Paul ile Karen Gillian’in başrolleri paylaştığı bilim kurgu ve komedi türündeki Dual, ölümcül bir hastalığa yakalanan genç bir kadının kendisini klonlamaya karar vermesini konu alıyor. Hem komedi hem dram hem de bilim kurgu türlerini bir arada görmek istiyorsan bu filmi izleme listene ekleyebilirsin. 

Everything Everywhere All at Once (2022)

Türkçe Adı: Her Şey Her Yerde Aynı Anda
Yönetmeni: Dan Kwan, Daniel Scheinert
Türü: Bilim Kurgu, Aksiyon, Komedi
iMDB Puanı:  8.1 / 10

Dan Kwan ve Daniel Scheinert tarafından yönetilen, Michelle Yeoh’nun başrol üstlendiği Everything Everywhere All at Once (Her Şey Her Yerde Aynı Anda), 2022 yılının en iddialı filmlerinden biri olarak görüldü. 

Oyuncu performansı ve kurgusu ile göz dolduran film, çoklu evren konusunu komedi ve aksiyon ile birleştiren bir senaryoya sahip. Şimdiden Oscar’ın en güçlü adayı olarak gösterilen film, bilim kurgu severleri hayal kırıklığına uğratmayacak bir yapım. 

King Car (2022)

Türkçe Adı:
Yönetmeni: Renata Pinheiro
Türü: Bilim Kurgu, Fantastik
iMDB Puanı:  5.5 / 10

Renata Pinheiro tarafından yönetilen King Car, bilim kurgu ve fantastik türlerini birlikte barındırıyor. Arabaların seslerini duyabilen ve onlarla konuşan bir gencin hurda arabaları amcasıyla beraber dönüştürüp konuşan arabalara çevirmesini konu alan film, farklı senaryosu ile bilim kurgu seven sinema izleyicilerinin dikkatini çekiyor. 

Lightyear (2022)

Türkçe Adı: Işıkyılı
Yönetmeni: Angus MacLane
Türü: Bilim Kurgu, Animasyon, Macera
iMDB Puanı:  6.0 / 10

Chris Evans, Keke Palmer ve Peter Sohn gibi ünlü oyuncuların seslendirdiği bir animasyon ve bilim kurgu filmi olan Lightyear (Işıkyılı) hem yetişkin hem de çocuklara hitap eden bir 2022 yapımı. 

Toy Story ile adını duyuran ve geniş bir hayran kitlesine sahip olan animasyon kahramanı Buzz Lightyear’in hikayesini anlatan ve Angus MacLane tarafından yönetilen film, bilim kurgu ve macera seven sinema izleyicisini animasyon seven izleyici ile birleştiriyor. 

Last Survivors (2022)

Türkçe Adı:
Yönetmeni: Drew Mylrea
Türü: Bilim Kurgu, Korku
iMDB Puanı:  4.8 / 10

Drew Mylrea tarafından yönetilen ve oyuncu kadrosu Drew Van Acker, Alicia Silverstone, Stephen Moyer’dan oluşan Last Survivors, bir bilim kurgu ve korku filmi. 

Kıyamet sonrası bir dünyada hayatta kalmayı başaran ve kendisine ütopik bir hayat düzeni kuran bir ailenin üyesi ağır yaralanınca bu düzen bozuluyor ve ailenin bir üyesi dışarı çıkarak ilaç aramak zorunda kalıyor. 

Dışarıda ilaç aramak zorunda kalan adamın distopik dünya ile yüzleşmesini konu alan film, korku ve bilim kurgu türünü bir arada izlemek isteyen izleyicilere hitap ediyor. Eğer hayatta kalma temalı bir bilim kurgu filmi izlemek istiyorsan Last Survivors tam sana göre.  

Looop Lapeta (2022)

Türkçe Adı: Bitmeyen Döngü
Yönetmeni: Aakash Bhatia
Türü: Bilim Kurgu, Macera
iMDB Puanı:  5.2 / 10

Aakash Bhatia tarafından yönetilen bir Bollywood filmi olan Looop Lapeta (Bitmeyen Döngü), bir gangsterin parasını kaybeden erkek arkadaşını kurtarmak için zamanla yarışan ancak döngüden bir türlü çıkamayan Savi’nin hikayesini konu alıyor. 

Hem komik ögelerin bulunduğu hem de bol aksiyon dolu bir Bollywood filmi olan Looop Lapeta, Hint sinemasının 2022’de en çok dikkat çeken filmlerinden biri oldu. Bol aksiyon dolu bir Bollywood filmi izlemek istiyorsan bu film tam sana göre! 

Neptune Frost (2022)

Türkçe Adı:
Yönetmeni: Saul Williams, Anisia Uzeyman
Türü: Bilim Kurgu, Müzikal
iMDB Puanı:  5.2 / 10

Saul Williams ve Anisia Uzeyman tarafından yönetilen ve birçok film festivalinden ödül toplayan bilim kurgu filmi Neptune Frost, bir hacker takımının parçası olan Afrikalı bir kaçak ve madencinin aşk hikayesini konu alıyor. Müzikal ve bilim kurgu türlerini bir arada barındıran bu film, farklı teması ile sinema izleyicilerinin ilgisini çekiyor. 

Nope (2022)

Türkçe Adı: Hayır
Yönetmeni: Jordan Peele
Türü: Bilim Kurgu, Korku
iMDB Puanı:  6.9 / 10

Get Out filmi ile yeni nesil korku sinemasına öncülük eden Jordan Peele’nin bir başka korku ve gerilim odaklı filmi olan Nope (Hayır), izleyicisine keyifli bir deneyim yaşatıyor. 

California’nın iç kesimlerinde, izole bir kanyonda yaşayan bir grup insanın tüyler ürpertici bir keşif yapmasını konu olan Nope, aynı zamanda bilim kurgu ve korkuyu birbiri ile harmanlayarak ilginç senaryosu ile dikkat çekiyor. Eğer Jordan Peele’nin daha önceki filmlerini sevdiysen 2022 filmleri arasında oldukça popüler olan Nope’u mutlaka izlemelisin. 

Strawberry Mansion (2022)

Türkçe Adı:
Yönetmeni: Kentucker Audley, Albert Birney
Türü: Bilim Kurgu, Macera, Komedi
iMDB Puanı:  6.7 / 10

İlginç bir bilim kurgu filmi önerisi istiyorsan, Strawberry Mansion tam sana göre! Uzak bir gelecekte geçen Strawberry Mansion, devletin herkesi gözetlediği ve rüyalarına kadar araştırdığı bir distopyayı anlatıyor. 

Kendine has bir sanatçı olan Bella’nın rüyalarını incelemek için görevlendirilen müfettişin hikayesine odaklanan film, absürt tarzı ile büyük ilgi topluyor. The Love Witch ve Pearl gibi retro tarzı benimsemiş bir film olan Strawberry Mansion, ünlü oyuncu kadrosuna ve büyük bir bütçeye sahip olmamasına karşın film eleştirmenlerinden tam not almayı başaran bir yapım. Eğer bağımsız filmlere şans vermek istiyorsan Strawberry Mansion’ı mutlaka izlemelisin! 

2022 yılını geride bıraktığımız şu günlerde, 2022 yılına damga vuran en iyi bilim kurgu filmlerini senin için listeledik! Yeni yılda da oyundan dijital servis üyeliklerine kadar hem harcadıkça kazanmak hem de fırsatlardan her daim haberdar olmak için Ozan SuperApp’i indir, dijital finansta her zaman avantajlı ol!

Ozan SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.