Yurt dışından ödeme almak genellikle işletmeler tarafından mal veya hizmet satışları için ya da kişisel sebepler ile tercih edilir. İnternet çağında yaşadığımız bu dönemde işletmelerin uluslararası alandaki faaliyetleri de artış göstermiştir. Bu da yurt dışından ödeme almak için kullanılan yöntemlere olan ihtiyacı artırmıştır.
Kişisel sebepler veya işletmeniz için yurt dışından para almak için kullanabileceğiniz farklı yöntemler bulunur. Yazımızda yurt dışından ödeme alma yöntemlerini, avantajlarını ve dezavantajlarını bir araya getirdik.
Yurt Dışından Ödeme Alma Yöntemleri
Yurt dışına satış yapan işletmeler veya kişisel sebepler ile başka ülkeden para almak isteyen kişiler için birçok yöntem bulunur. Her yöntem de farklı avantaj ve dezavantajlara sahiptir.
Yurt dışından ödeme alma yöntemleri aşağıdaki gibidir:
- EFT
- SWIFT
- Kredi veya banka kartı
- Dijital yöntemler
Yurt Dışından EFT ile Nasıl Ödeme Alınır?
Elektronik Fon Transferi anlamına gelen EFT, yurt dışından ödeme almak için tercih edilen yöntemler arasında yer alır. EFT ile farklı bankalarda yer alan hesaplar arasında para transferi gerçekleştirilir.
Yurt dışından EFT ile ödeme almak mümkündür ancak bu yöntemin bazı dezavantajları bulunur. EFT ile ödeme alındığında bankalar arası alınan işlem ücretleri yüksek olabilir. Aynı zamanda para transfer süreçlerinin uzunluğu da bir dezavantajdır.
Yurt Dışından SWIFT ile Nasıl Ödeme Alınır?
Uluslararası bankacılık işlemlerinde kullanılan ve yurt dışından ödeme almak için en çok tercih edilen yöntemlerden biri SWIFT sistemidir. SWIFT, döviz ile yapılan ödemeleri kapsar. SWIFT ile ödeme yapmak için her bankanın kendine özel 11 haneden oluşan SWIFT kodu kullanılır.
Uluslararası para transferi için SWIFT sistemi kullanıldığında, transfer sürecine alıcı ve gönderici dışında başka bankalar da dahil olur. Bu sebeple SWIFT işlemi için ödenen komisyon ücretleri yüksektir. Aynı zamanda gönderim ücretini karşı tarafın ödediği durumlarda dahi alıcının bankası komisyon alabilir. Sık tercih edilen yöntemlerden biri olsa da SWIFT sisteminin en büyük dezavantajı bankalar tarafından alınan yüksek komisyonlardır.
Yurt Dışından Kredi veya Banka Kartı ile Nasıl Ödeme Alınır?
Yurt dışı ödemelerinde yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biri de kredi veya banka kartlarıdır. Kredi ve banka kartları, özellikle e-ihracatta en çok tercih edilen ödeme yöntemleridir.
Yurt dışından kredi ve banka kartları ödeme almak isteyen işletmenin sanal POS’a sahip olması gerekir. Bu sayede müşteriler, ödeme sayfasına kart bilgileri girerek satın alma işlemlerini gerçekleştirebilir. Ancak bu yöntemin de en büyük dezavantajları kart işlem ücretleri ve değişen döviz kurlarıdır.
Yurt Dışından Dijital Yöntemler ile Nasıl Ödeme Alınır?
Yurt dışından ödeme almanın en hızlı ve kolay yolu dijital yöntemlerdir. Dijital yöntemleri kullanmak hem işletmeniz için hem de müşterileriniz için farklı avantajlara sahiptir. İşletmeniz kur farklarından etkilenmeden döviz ile tahsilat yaparken, müşterileriniz de güvenli kanallar aracılığıyla kolaylıkla ödeme yapabilir.
Yurt Dışından Hangi Para Birimleri ile Ödeme Alınabilir?
Yurt dışından ödeme alırken farklı para birimleri kullanılır. EUR, USD ve GBP yaygın olarak kullanılan para birimleridir.
Yurt Dışından USD ile Nasıl Ödeme Alınır?
Amerikan Doları (USD), uluslararası ticarette en sık kullanılan para birimidir. USD ile ödeme alma işlemi SWIFT, EFT, kredi kartı veya dijital yöntemler ile gerçekleştirilebilir.
Yurt Dışından EURO ile Nasıl Ödeme Alınır?
Euro (EUR), Avrupa’ya yapılan satışlarda yaygın olarak kullanılan para birimidir. Yurt dışından EUR cinsinden ödeme almak için yukarıda saydığımız yöntemlerin tamamı kullanılabilir. Ancak bu yöntemler arasında en avantajlısı döviz ile tahsilat yapmayı mümkün kılan dijital yöntemlerdir.
Yurt Dışından GBP ile Nasıl Ödeme Alınır?
Ülkeler arası ticarette en sık kullanılan bir diğer para birimi de İngiliz Sterlini (GBP)’dir. Yurt dışından GBP cinsinden ödeme almak için SWIFT veya dijital ödeme yöntemleri kullanılabilir.
Yurt Dışından Ödeme Almak Ne Kadar Vakit Alır?
Yurt dışından ödeme alma süreleri, tercih edilen ödeme yöntemine göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda yurt dışı para transferlerinin süresi, ülke ve alıcı bankaya da bağlıdır.
Yurt dışı para transferlerinde bazı ülkelerden gelen ödemeler, farklı güvenlik prosedürleri sebebi ile daha uzun sürebilir. Genellikle yurt dışı para transferleri alıcı hesaba 2 ila 5 iş günü içinde ulaşır.
Ozan Döviz ile Tahsilat Çözümü ile Yurt Dışından Ödeme Almak
Ozan Döviz ile Tahsilat, işletmelere uluslararası para transferleri için kolaylık sağlayan bir çözümdür. Döviz ile Tahsilat çözümü sayesinde, yurt dışı satışı yapan işletmeler kur farklarından etkilenmeden farklı para birimlerinde ödeme alabilir.
Ozan Döviz ile Tahsilat hem işletmeler hem de müşterileri için farklı avantajlara sahiptir. Ozan Sanal POS kullanarak EUR, USD veya GBP cinsinden çoklu para birimi ile tahsilat yapabilirsiniz. Döviz ile Tahsilat çözümünün en büyük avantajı günün her saati, dilediğiniz yerden tahsilat yapmanızı sağlamasıdır.
Döviz ile Tahsilat çözümünün çoklu dil desteği özelliği ile müşterilerinize Türkçeye ek olarak farklı dillerde de satış yapabilir, dünyanın diğer ucundaki müşterilerinize ulaşarak işletme potansiyelinizi artırabilirsiniz. Siz de hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, dünyanın her yerine satış yapın, döviz ile ödeme alın!
Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.
Hemen Başvur
Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.
Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.