Özellikle son yıllarda internetten yapılan alışverişlerin artmasıyla birlikte ödemelerin güvenliği de önemli hale gelmiştir. 3D Secure, çevrim içi alışverişlerde kullanılan bir güvenlik protokolüdür.
Online alışverişlerde kullanılan kredi ve banka kartı bilgilerinin kopyalanmasının önüne geçen 3D Secure sistemi, internet alışverişlerindeki dolandırıcılıkların engellenmesini sağlar. 3D Secure; üç boyutlu bir güvenlik protokolüdür ve ödeme sayfasındaki forma girilen kart bilgilerinin şifrelenerek doğrudan bankaya iletilmesini sağlar.
İnternet alışverişlerinde sıklıkla karşımıza çıkan 3D Secure sistemi ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları yazımızda sizin için derledik.
3D Secure Nasıl Çalışır?
İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde, son aşamada müşterilerin karşısına kart bilgilerinin girilmesi gereken bir ödeme ekranı çıkar. Kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV kodu gibi kart bilgileri girildikten sonra kullanıcı 3D Secure ekranına yönlendirilir. 3D Secure penceresinde, kart sahibinin cep telefonuna bankadan gelen tek kullanımlık şifrenin girilmesi istenir. Gelen şifre ödeme ekranına girilir ve alışveriş tamamlanır.
Kart sahibinin cep telefonuna gönderilen tek kullanımlık şifre, belirli bir süre için geçerlidir. Bu sayede sonrasında cep telefonuna erişilse dahi şifre geçerliliğini yitirir ve farklı bir ödeme işlemi için kullanılamaz. 3D Secure ile kart sahibinin rızası olmadan kart kullanılmasının önüne geçilir.
3D Secure Kullanımının Önemi Nedir?
Online alışverişlerdeki güvenliğin sağlanması açısından 3D Secure kullanımı son derece önemlidir. Kredi ve banka kartı bilgilerinin çalınmasını önleyen 3D Secure sistemi aynı zamanda kartın, kart sahibinin rızası olmadan kullanılmasının da önüne geçer. 3D Secure kullanımı yalnızca müşteriler için değil, firmalar için de oldukça önemlidir.
Firmalar İçin Önemi
3D Secure kullanımı, firmaların müşteri güvenliğini artırmasını ve olası dolandırıcılık durumlarını azaltmasını sağlar. Özellikle online alışverişlerin artmasıyla birlikte, firmalar için ödeme yapan kişilerin gerçek olup olmadığını tespit etmek çok daha önemli bir hal almıştır.
3D Secure ile birlikte firmalar hem ödeme yapan kişinin gerçek bir kişi olduğunu doğrulayabilir hem de ödeme ile ilgili bir sorun çıktığında direkt olarak banka ile iletişime geçilmesini sağlayabilir. Bu sayede firma üzerindeki sorumluluk da azalır.
Müşteriler İçin Önemi
Müşteriler için 3D Secure sistemi, online alışverişlerdeki güvenliği sağlamak açısından oldukça önemlidir. 3D Secure, alışverişler sırasında internet sitesi, banka ve müşteri arasındaki bilgi akışını özel olarak şifreler. Bu sayede müşterinin kart bilgilerine banka dışında herhangi bir üçüncü kişi erişemez. Müşteriler cep telefonlarına gelen tek kullanımlık şifre ile kart bilgilerinin çalınması endişesine kapılmadan, güvenle alışveriş yapabilir.
3D Secure Nasıl Etkinleştirilir?
Tüm banka ve kredi kartları, 3D Secure koruması aktif olarak kullanıcıya ulaşır. Kullanıcının özel bir talebi olmadığı sürece kartındaki 3D Secure sistemi her zaman aktiftir.
Kartlara ek olarak alışveriş yapılan web sitelerinde de 3D Secure sistemini aktif hale getirmeye yarayan butonlar bulunur. Eğer çok güvendiğiniz bir alışveriş sitesini kullanıyorsanız 3D Secure butonunu pasif hale getirebilirsiniz. Ancak güvenli ödeme için kullanıcıların hem kartında hem de ödeme işlemi yapacağı web sitesinde 3D Secure sistemini aktif hale getirmesi önerilmektedir.
3D Doğrulamada Hata Neden Meydana Gelir?
Bazı durumlarda ödeme sırasında 3D Secure doğrulaması ile ilgili hata meydana gelebilir. Böyle bir sorun oluştuğunda ödeme işleminiz onaylanmayacağı için alışverişiniz de tamamlanmayacaktır.
3D doğrulamasında hata meydana gelmesinin birçok sebebi bulunur. Ancak 3D ödeme hatasının en yaygın sebepleri arasında internet bağlantısı ile ilgili sorunlar veya eksik/hatalı bilgi girilmesi yer alır. Bunların dışında 3D doğrulama hatasına sebep olan bazı durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- 3D Secure kodunun belirlenen süre içinde ödeme sayfasına yazılmaması
- Kartın yurt içi veya yurt dışı alışverişlerine kapalı olması
- Kartın internet alışveriş limitinin yetersiz olması veya dolması
- Kartın bakiyesinin yetersiz olması
- Bankanın sisteminde meydana gelen problemler
- Banka ve e-ticaret sitesindeki sanal POS’un uyumlu olmaması
3D Secure Doğrulama Hatası Durumunda Yapılması Gerekenler Nelerdir?
3D Secure doğrulama hatası aldığınızda yapmanız gerekenler, hatanın sebebine göre değişiklik gösterir. Cep telefonunuza gelen mesajdaki açıklamaya göre öncelikle kartınızın bakiyesinin yeterli olup olmadığını, kartın yurt içi veya yurt dışı online alışverişlere açık olduğunu, kartın internet alışveriş limitini kontrol edebilirsiniz. Bunlara ek olarak kartın son kullanma tarihini ve CVV kodunu da hatalı girmiş olma ihtimaliniz bulunur.
Yukarıdaki kontrolleri yaptığınız halde hata hala devam ediyorsa bankanızın müşteri hizmetleri ile iletişime geçebilirsiniz.
Ozan Güvenli Sanal POS Çözümü
3D Secure, online alışverişlerde güvenli ödeme için kullanılan bir güvenlik protokolüdür. Çevrim içi ödeme yöntemlerinde güvenlik hem kullanıcılar hem de işletmeler için vazgeçilmezdir.
Online ödemelerde güvenlik ve kolaylık için sanal POS tercihi de son derece önemlidir. Güçlü bir altyapısı bulunmayan sanal POS kullanımı, 3D Secure doğrulama hatası alınmasına sebep olabilir.
Ozan güvenli sanal POS çözümü ile kullanıcılarınızın alışveriş deneyimini iyileştirirken işletmenizin müşteri sadakatini artırır. Siz de güvenli sanal POS çözümlerini kullanmaya başlamak için hemen Ozan’a ücretsiz başvuru yapın, tüm banka ve kredi kartları ile uyumlu olan Ozan Sanal POS’un avantajlarından yararlanmaya başlayın!
Ozan Business ve SuperApp özellikleri, işlem limitleri ve kampanyaları, ülkeler arasında farklılık gösterebilir.
Hemen Başvur
Formu doldurun, yetkili danışmanlarımız 1 gün içinde sizi arasın.
Kişisel verileriniz, Aydınlatma Metni kapsamında işlenmektedir.